Tulburarea consumului matern de canabis este legată de un risc mai mare de autism la copii

©

Autor:

Tulburarea consumului matern de canabis este legată de un risc mai mare de autism la copii
Studiul publicat în Psychiatry Research explorează impactul tulburării de consum de cannabis (TCC) matern asupra riscului de tulburare de spectru autist (TSA) la copii. Analiza se bazează pe datele colectate de la New South Wales Perinatal Data Collection din Australia, care cuprinde informații despre toate nașterile vii între ianuarie 2003 și decembrie 2005.
Cercetarea a ajustat constatările pentru multiple factori confuzioni, incluzând statutul socio-demografic și socio-economic al părinților, fumatul în timpul sarcinii, tulburările de sănătate mintală maternă, comorbiditățile maternale, sexul copilului, greutatea mică la naștere și prematuritatea. S-a constatat că tulburarea de consum de cannabis maternă înainte de sarcină, în timpul sarcinii și perinatal a fost asociată cu un risc semnificativ crescut de TSA la copii, cu o creștere de 3,5 ori a riscului la copiii expuși prenatal comparativ cu cei neexpuși.

Analiza a relevat, de asemenea, că expunerea fetală la Δ9-tetrahidrocannabinol (THC) - compusul psihotrop principal din cannabis - poate traversa placenta și bariera hematoencefalică fetală, influențând dezvoltarea neurologică și psihologică a copilului. Se sugerează că alterarea conectivității funcționale a hipocampului și modificările receptorilor de dopamină cauzate de expunerea la THC pot contribui la riscul crescut de TSA.

Concluziile studiului subliniază necesitatea unei înțelegeri mai profunde a mecanismelor specifice de gen asociate cu TSA și a impactului duratei și momentului expunerii la cannabis în utero asupra riscului de TSA. Aceasta evidențiază importanța evitării consumului de cannabis în timpul sarcinii și necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a explora aceste asocieri.

sursa: News Medical

Data actualizare: 24-05-2024 | creare: 24-05-2024 | Vizite: 302
Bibliografie
Maternal cannabis use disorder linked to higher autism risk in children, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240523/Maternal-cannabis-use-disorder-linked-to-higher-autism-risk-in-children-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de canabis în timpul sarcinii este dăunător pentru sănătatea mintală a copilului
  • Consumul de canabis în timpul sarcinii poate afecta negativ sănătatea fătului
  • Efectele adverse ale consumului perinatal de canabis: o analiză a studiilor actuale
  •