Efectul consumului de marijuana în timpul sarcinii

În anumite colțuri ale lumii, marijuana se poate consuma legal, lucru ce garantează un risc mai mic de vătămare pentru utilizatori.
Datele pentru studiu au fost colectate din literatură, prin folosirea de cuvinte cheie, de tipul „marijuana”, sau „cannabis” sau „prenatal”, sau „postnatal” ori „neonatal”. Acestea au fost introduse într-o bază de date, folosind o metodă de grupare numită scientometrică.
Astfel, s-a realizat o cronologie a datelor obținute din 2012 până în 2022. Cercetătorii s-au documentat și asupra efectelor pe care le poate avea canabisul asupra fătului și asupra sarcinii, pentru realizarea statisticii mortalității și morbidității.
Canabinoizii cheie pe care s-au axat cercetătorii și care sunt prezenți și în componența marijuanei, sunt:
- canabicromen (CBC)
- canabigerol (CBG)
- canabinol (CBN)
- delta-9-tetrahidrocannabinol (THC)
Rezultatele studiului s-a bazat de 4.466 de publicații revizuite ce includ informații despre aplicabilitatea marijuanei în medicină, consumul de marijuana la adolescenți, structura creierului, legalizarea marijuanei recreaționale, rezultatul nașterii, dependența de marijuana și consecințele negative.
În urma cercetărilor s-au constatat următoarele:
- numărul femeilor însărcinate care consumă marijuana a crescut de la 2,37% în 2002 la 3,85% în 2014.
- 48% până la 60% dintre consumatoare continuă acest obicei și în timpul sarcinii
- numărul de spitalizări materne din cauza consumului de marijuana a crescut cu 23% în decurs de trei ani de când marijuana este legală în scop recreațional
Marijuana poate traversa placenta, fapt ce poate influența negativ neurodezvoltarea fetală, cu riscul de a naște un făt cu greutate mică la naștere și consecinșe consecutive. Poate avea efect asupra vascularizației placentei, cu riscul reducerii acesteia.
Expunerea intrauterină la marijuana poate afecta funcția cognitivă a fătului, cu tulburări de acuitate vizuală, coordonare vizuală-motorie, precum și cu o sensibilității la abuzul de substanțe ulterior în viață.
Expunerea pe termen scurt la canabidiol poate favoriza traversarea placentei de către agenții farmacologici toxici, cu creșterea riscul fetal. Inclusiv mamele sunt la risc de anemie din cauza consumului de marijuana pe parcursul sarcinii.
S-a observat faptul că la nivel sanguin, concentrația de monoxid de carbon seric este de 5 ori mai mare la femeile însărcinate care folosesc marijuana comparativ cu cele ce consumă tutun.
Consumul de marijuana pe timpul sarcinii poate avea multiple reacții devastatoare asupra fătului, motiv pentru care nu se recomandă consumul unor astfel de substanțe cu risc pentru făt.
sursa: News Medical
foto: Tomsickova Tatyana/Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Nu s-a găsit nicio asociere între inducerea travaliului și autism
- Frecvență crescută a depresiei și anxietății în rândul viitoarelor mame, cauzată de pandemia COVID-19
- Vitamina B3 – un posibil tratament pentru preeclampsie?
- Scăderea în greutate înaintea tratamentelor pentru infertilitate nu crește șansele femeilor obeze de a naște un copil sănătos
- Iesit din spital fara diagnostic
- Neliniste cu gandul ca am o problema de sanatate
- Cannabis
- Marijuana
- Marijuana... pot sa iau ceva, sa se stearga urmele?
- Consumul de canabis
- Ulei de canabis in tratarea autismului