Turmericul ar putea avea proprietăți antivirale

©

Autor:

Turmericul ar putea avea proprietăți antivirale
Conform unui studiu publicat în Journal of General Virology, curcuminul, un compus natural regăsit în turmeric ar putea preveni infectarea celulelor cu Virusul Transmisibil al Gastroenteritei (TGEV) - un coronavirus din grupul alpha care infectează porcii. În doze mari, acest compus poate omorî particulele virale.
Infecția cu Virusul Transmisibil al Gastroenteritei provoacă boala numită gastroenterită care se caracterizează prin diaree, deshidratare severă și poate duce chiar la moarte. Acest virus este extrem de infecțios, fiind fatal pentru porcii mai mici de două săptămâni. În prezent nu există tratamente aprobate pentru alpha-coronavirusuri și, deși există un vaccin pentru TGEV, acesta nu este eficient în prevenirea răspândirii lui.

În cadrul studiului, pentru a determina potențialul antiviral al curcuminului, cercetătorii au tratat celule experimentale cu diferite concentrații ale compusului, înainte de a încerca să infecteze celulele cu virusul. Aceștia au descoperit că la concentrații mari de curcumin, numărul de particule virale din cultura celulară scade.

Oamenii de știință sunt de părere că curcuminul afectează Virusul Transmisibil al Gastroenteritei în diferite feluri: îl omoară direct, înainte ca acesta să poată infecta celula; prin inegrarea anvelopei virusului, „inactivându-l”; prin alterarea metabolismului celulei, prevenind astfel pătrunderea virusului.

În plus, s-a demonstrat faptul că curcuminul inhibă replicarea câtorva virusuri, printre care: virusul Denga, virusul hepatitei B, virusul Zika. Acesta are, de asemenea, efecte antitumorale, antiinflamatorii si antibacteriene.

Dr. Xie, autorul principal al studiului și cercetător la Institutul de Bioinginerie din Wuhan, declară că au ales curcuminul pentru acest studiu datorită faptului că acesta prezintă efecte secundare foarte scăzute.

Cercetătorii susțin că sunt necesare mai multe studii pentru a a evalua efectul inhibitor in vivo și pentru a explora potențialele mecanisme ale curcuminului asupra Virusului Transmisibil al Gastroenteritei.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 21-08-2022 | creare: 24-07-2020 | Vizite: 1070
Bibliografie
Turmeric could have antiviral properties, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200717120154.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Condimentele din mâncare pot ajuta la scăderea inflamației
  • Un compus derivat din uleiul esențial de turmeric prezintă proprietăți neuroprotectoare
  • Curcumina, un potențial agent terapeutic împotriva tulpinii Omicron a SARS-CoV-2
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum