Condimentele din mâncare pot ajuta la scăderea inflamației
Autor: Patriche Silvia

Pentru acest studiu cercetătorii au oferit voluntarilor un amestec de busuioc, lăptucă, piper negru, scorțișoară, coriandru, chimen, ghimbir, oregano, pătrunjel, piper roșu, rozmarin și turmeric. (2)
Studiile anterioară au arătat că pudra de turmeric ar putea avea un ușor efect anti-inflamator, însă oamenii de știință nu știu dacă un anumit condiment a avut acest efect sau amestecul în sine.
Pentru a realiza cercetarea experții au ales 12 bărbați supraponderali sau obezi, cu vârsta cuprinsă între 40 și 65 ani și cu un risc mai mare de afecțiuni cardiovasculare. Pentru experiment fiecare participant a consumat trei variante ale unei mese:
- în prima zi grăsimi și carbohidrați fără condimente,
- în a doua zi grăsimi și carbohidrați cu două grame de condimente, iar
- în a treia zi grăsimi și carbohidrați cu șase grame de condimente.
Cercetătorii au luat sânge înainte și după masă, la fiecare oră timp de patru ore pentru a măsura markerii inflamației.
În urma analizei datelor, oamenii de știință au descoperit că citochinele inflamatoarea avea un nivel mai mic după masa care conținea șase grame (între o linguriță și o lingură, în funcție de modul de deshidratare) de condimente. Pe termen lung, specialiștii doresc să vadă efectele consumului de condimente timp de mai multe zile, dar și pe o plajă mai variată de voluntari.
În fine, obiectivul consumului de condimente este învățarea oamenilor să mănânce mai sănătos și să facă mișcare pentru a slăbit în mod natural.
sursa: ScienceDaily
2. Spices in a High-Saturated-Fat, High-Carbohydrate Meal Reduce Postprandial Proinflammatory Cytokine Secretion in Men with Overweight or Obesity: A 3-Period, Crossover, Randomized Controlled Trial, https://academic.oup.com/jn/advance-article-abstract/doi/10.1093/jn/nxaa063/5811497?redirectedFrom=fulltext
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum