Un bărbat paralizat a putut să meargă folosind un costum robotizat controlat de creier

©

Autor:

Un bărbat paralizat a putut să meargă folosind un costum robotizat controlat de creier
Un bărbat paralizat în vârstă de 28 de ani din Franța, cunoscut drept Thibault, a reușit să meargă folosind un sistem robotizat controlat de semnalele din creier, potrivit CNN.
Pacientul a folosit un sistem de senzori pentru a transmite semnale în toate cele patru membre. Cele două dispozitive de înregistrare au fost implantate în ambele părți ale capului pacientului, între creier și piele, pentru a întinde cortexul senzorimotor, zona creierului care controlează senzația și funcția motorie.

Fiecare înregistrare conținea 64 de electrozi care colectau semnale ale creierului și le transmiteau, prin intermediul unui algoritm de decodare. Sistemul a tradus semnalele creierului în mișcări și a trimis comenzile unui exoschelet robotic.

Timp de doi ani, pacientul a antrenat algoritmul să-i înțeleagă gândurile, controlând un avatar - un personaj virtual - în cadrul unui joc video. Astfel, acesta a reușit să crească numărul de mișcări pe care le putea face.

Oamenii de știință apreciază această tehnologie ca fiind un prototip experimental, care, în prezent, nu poate avea aplicabilitate clinică. Cu toate acestea, există speranța ca, odată îmbunătățit, acest sistem să poate face o schimbare pentru pacienții paralizați.

Tehnologiile anterioare au folosit senzori invazivi implantați în creier, care reprezentau un risc pentru pacient sau care limitau capacitatea de a mișca toate cele patru membre.

sursa: CBC news
foto: Fonds De Dotation Clinatec/La Breche/Reuters

Data actualizare: 07-10-2019 | creare: 07-10-2019 | Vizite: 493
Bibliografie
Paralyzed man walks using brain-controlled exoskeleton. Url: https://www.cbc.ca/news/technology/paralyzed-man-walks-1.5308739
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!