Creșterea vitezei de mers este posibilă cu ajutorul unui exoschelet recent dezvoltat de cercetătorii britanici

©

Autor:

Creșterea vitezei de mers este posibilă cu ajutorul unui exoschelet recent dezvoltat de cercetătorii britanici
Un sistem optimizat de exoschelet al gleznei poate crește semnificativ viteza de mers, conform concluziilor unui studiu recent. În testele de laborator, sistemul a crescut viteza de mers a participanților cu aproximativ 42%, comparativ cu viteza lor obișnuită. Cercetătorii speră ca sistemul să ajute la restabilirea vitezei de mers la adulții în vârstă.
Incapacitatea de a merge repede poate fi frustrantă și problematică, dar este o problemă obișnuită, mai ales pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. În urma observației dovezilor actuale, inginerii de la Universitatea Stanford au testat un prototip de sistem de exoschelet, care se atașează în jurul tibiei și într-un pantof de alergare și care, conform rezultatelor studiilor, a mărit viteza de mers în cadru unui studiu experimental. Când cercetătorii au optimizat-o pentru viteză, participanții au mers, în medie, cu 42% mai repede decât atunci când purtau pantofi normali și nu aveau exoschelet. Pe lângă creșterea semnificativă a vitezei de mers, modul optimizat de viteză a redus și consumul de energie, cu aproximativ 2% pe metru parcurs. Cu toate acestea, rezultatul a variat mult de la o persoană la alta, ceea ce este oarecum așteptat, dat fiindcă nu a fost o caracteristică intenționată a modelului de exoschelet dezvoltat.

„Speram că putem crește viteza de mers cu ajutorul exoscheletului, dar am fost cu adevărat surprinși să găsim o îmbunătățire atât de mare”, a declarat autorul principal al lucrării, Steve Collins, profesor asociat de inginerie mecanică la Universitatea Stanford. Pentru acest set inițial de experimente, participanții au fost adulți tineri și sănătoși. Având în vedere rezultatele lor impresionante, cercetătorii intenționează să efectueze teste viitoare cu adulții mai în vârstă și să analizeze alte moduri în care designul exoscheletului poate fi îmbunătățit. De asemenea, ei speră să creeze în cele din urmă un exoschelet care poate funcționa în afara laboratorului, deși acest obiectiv este încă departe.

Sistemul de exoschelet al gleznei testat în cercetarea actuală este un emulator experimental care servește drept banc de testare pentru încercarea diferitelor modele. Are un cadru care se fixează în jurul tibiei superioare și într-un pantof de alergare integrat pe care participantul îl poartă. Este atașat la motoare mari care stau lângă suprafața de deplasare și trag o legătură care se ridică pe lungimea spatelui exoscheletului. Controlată de un algoritm, legătura trage călcâiul purtătorului în sus, ajutându-i să-și îndrepte degetele în jos în timp ce împing de pe sol.

sursa: Science Daily
foto: Stanford News, Farrin Abbott

Data actualizare: 28-04-2021 | creare: 28-04-2021 | Vizite: 463
Bibliografie
Ankle exoskeleton enables faster walking, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210423095421.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: