Hainele inteligente care se adaptează pentru temperatura optimă a corpului

©

Autor:

Hainele inteligente care se adaptează pentru temperatura optimă a corpului
Cercetătorii englezi au conceput un tip de haine care își modifică temperatura în funcție de mediul exterior și de temperatura corpului. Fie că produc căldură sau scad temperatura, hainele îi ajută pe oameni să se adapteze la o schimbările meteorologice.

Hainele pot controla căldura prin modificarea cantității de radiații pe care acestea o distribuie organismului sau prin cantitatea de aer circulant.

Ca model, cercetătorii de la Universitatea din California au studiat calmarii, animale din specia cefalopodelor, pentru a observa cum se realizează transferul de căldură prin intermediul radiației termice. Calmarii își pot modifica modalitatea de reflectare a razelor de lumină vizibile, utilizând proteine din tegument. Adaptând mecanismul pentru raze infraroșii care să poarte căldură, cercetătorii s-au canalizat pe materiale care pot regla emisiile termice ale oricărui obiect.

O altă echipă de cercetători de la Universitatea Cornell din New York propune un maiou special, conținând o rețea de tuburi de mici dimensiuni, care să controleze circulația aerului rece și cald. Maioul se poate purta sub orice tip de haină. Senzorii de temperatură din maiou verifică constant temperatura corpului, eliberând aer rece sau cald, în funcție de gradul de încălzire a organismului.

O altă variantă este de a beneficia de proprietatea corpului de a emite căldură. La mamifere, zonele care nu conțin păr acționează precum un radiator de mașină, emanând căldură, în timp ce la oameni, palmele și talpa piciorului sunt principalele zone care permit emiterea de căldură. O echipă de cercetători din California lucrează la un prototip de încălțăminte cu o pompă de căldură din material plastic, care să facă transferul termic. Pompa are rolul de a scădea temperatura corpului, extrăgând căldura de la nivelul tălpii, și de a reda căldura atunci când este frig.

Până în prezent, hainele care reglează temperatura organismului au fost utilizate doar în domeniul militar, aeronautic, în serviciile de urgență sau în experimente de laborator. La astronauți ele sunt foarte grele și de aceea, la momentul actual, se încearcă proiectarea unor haine confortabile și purtabile în viața de zi cu zi.

Pe lângă confortul oferit, hainele inteligente vor economisi și cantități mari de energie întrucât se va reduce utilizarea aparatelor condiționate, care consumă aproximativ 13% din energia din America. Totuși, cantități importante de energie se pot economisi doar cu condiția ca majoritatea populației să achiziționeze și să poarte hainele.

Data actualizare: 17-07-2022 | creare: 06-02-2016 | Vizite: 2263
Bibliografie
Smart clothes adapt so you are always the right temperature, link: https://www.newscientist.com/article/2074964-smart-clothes-adapt-so-you-are-always-the-right-temperature/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou material textil care răcorește în timpul verii și încălzește iarna
  • Cerneală inteligentă folosită la țesături care monitorizează organismul și mediul
  • Textile inteligente cu fibre pe bază de bumbac, cu proprietăți conductoare
  •