Un factor de risc major pentru atacul de cord, adesea omis, identificat de cercetători

©

Autor:

Un factor de risc major pentru atacul de cord, adesea omis, identificat de cercetători
Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Intermountain Health din Salt Lake City a descoperit o caracteristică comună în rândul pacienților care au suferit un atac de cord, dar care nu prezentau factorii de risc standard cunoscuți (colesterol ridicat, hipertensiune arterială, diabet și fumat). Această caracteristică comună era un nivel ridicat de calciu coronarian.
Rezultatele studiului sugerează că scanările care detectează acest tip de acumulare de plăci ar trebui considerate ca parte a îngrijirii standard, chiar și în absența celor patru factori de risc modificabili standard. Acest lucru ar permite diagnosticarea și tratamentul pacienților înainte de a suferi un prim eveniment de atac de cord.

Jeffrey L. Anderson, autorul principal al studiului și medic cercetător la Intermountain Health, subliniază importanța măsurării calciului coronarian pentru identificarea riscului de boli de inimă, indicând necesitatea de a merge dincolo de cei patru factori de risc majori modificabili.

În cadrul studiului, cercetătorii au identificat 429 de pacienți care au suferit un atac de cord și care au avut, de asemenea, scanări ale calciului arterial coronarian. Dintre aceștia, 369 aveau factori de risc standard modificabili (SMuRF), cum ar fi diagnosticul sau tratamentul pentru hipertensiune, hiperlipidemie, diabet sau fumat; iar 60 nu aveau (SMuRF-less).

S-a constatat că pacienții SMuRF-less aveau rate ridicate și percentile mai mari ale scorurilor de calciu coronarian. De asemenea, 77% dintre acești pacienți îndeplineau criteriile pentru terapie preventivă, cum ar fi statinele și/sau aspirina. Pacienții cu SMuRF, așa cum era de așteptat, aveau de asemenea scoruri și percentile ridicate de CAC (calciu coronarian). Rezultatele au fost mai favorabile în general pentru pacienții SMuRF-less și pentru cei cu scoruri mai scăzute de calciu arterial coronarian.

Deși scanările pentru calciu coronarian devin din ce în ce mai comune și accesibile ca preț, ele încă nu fac parte din standardul de îngrijire ghidat de linii directoare.

Dr. Anderson subliniază că aproximativ un sfert dintre persoanele cu risc de evenimente de atac de cord sunt omise, deoarece se bazează încă doar pe factorii de risc standard. El sugerează că ar putea fi necesară schimbarea acestei abordări, pentru a identifica pacienții care par să fie la risc scăzut, dar care nu sunt, și pentru a le oferi terapie preventivă.

sursa: News Medical

Data actualizare: 13-11-2023 | creare: 13-11-2023 | Vizite: 276
Bibliografie
Heart attack patients without traditional risk factors have high levels of coronary calcium, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20231111/Heart-attack-patients-without-traditional-risk-factors-have-high-levels-of-coronary-calcium-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Lipoproteina (A) crescută și un scor mare de calciu coronarian, asociată cu un risc semnificativ de AVC și atac de cord
  • Studiu: diametrul crescut al aortei toracice constituie un motiv de îngrijorare, deoarece crește riscul de atac de cord
  • Factorii de risc pentru atacul de cord sau infarctul miocardic acut sunt diferiți la femei și bărbați
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum