Un implant unic le permite bolnavilor de scleroză laterală amiotrofică (ASL) să comunice

©

Autor:

Un implant unic le permite bolnavilor de scleroză laterală amiotrofică (ASL) să comunice
O echipă de cercetători de la Centrul Medical Universitar Utrecht din Olanda a anunțat în revista New England Journal of Medicine că implantul introdus în urmă cu un an unei paciente cu ASL funcționează în parametri, permițându-i să comunice cu cei dragi. Dispozitivul implantat în craniu decodează semnalele cerebrale și le transformă în cuvinte scrise pe un ecran.

Scleroza laterală amiotrofică (SLA), cunoscută și ca boala Lou Gehrig sau boala Charcot, este o boală neurodegenerativă ce duce progresiv spre paralizie. În cele din urmă pacientul rămâne fără mijloace de comunicare cu lumea exterioară, deși facultățile mentale nu sunt alterate.

Dispozitivul este introdus în cortexul motor, care controlează mișcările voluntare. Semnalele cerebrale interceptate sunt transmise wireless de către transmițător poziționat în torace spre un ecranul unui calculator din apropiere. După ce s-a antrenat o perioadă de timp, pacienta - Hanneke De Bruijne din Olanda - a reușit să selecteze literele de pe ecran doar imaginându-și cum unește degetul mare cu cel arătător. Deși inițial acest lucru i s-a părut a fi foarte dificil și reușea să selecteze doar o literă la fiecare 52 de secunde, după un antrenament de 28 de săptămâni a reușit să selecteze 2-3 litere pe minut.

Anterior acestui studiu, pacienta utiliza un dispozitiv care-i urmărea privirea pentru a genera literele pe un ecran. Totuși acest tip de tehnologie nu era foarte fidelă, funcționând doar în condiții optime de iluminare. Spre exemplu, nu putea fi utilizată la exterior. În prezent, pacienta folosește ambele tehnologii și declară că dispozitivul implantat a ajutat-o să fie mai independentă.

Dispozitivele create anterior pentru a-i ajuta pe bolnavii de ASL să comunice erau mai puțin practice la locuința pacientului, necestând recalibrare constantă și având multe cabluri și dispozitive.

Autorii studiului și-au propus să îmbunătățească viteza sistemului și, posibil în viitorul apropiat, să adauge mai mulți electrozi, pentru a intercepta mai multe comenzi cerebrale.

Sursa: IFLScience

Data actualizare: 16-11-2016 | creare: 16-11-2016 | Vizite: 3171
Bibliografie
1. ALS Patient Communicates Again Thanks To First-Of-Its-Kind Brain Implant, https://www.iflscience.com/brain/als-patient-communicates-again-thanks-first-kind-brain-implant/
2. First home-use implant allows ALS patient to communicate in everyday life, https://medicalxpress.com/news/2016-11-home-use-implant-als-patient-everyday.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Inflamația cerebrală ar putea reduce sau inversa simptomele sclerozei laterale amiotrofice
  •