Transplantul de măduvă osoasă poate fi un tratament eficient pentru scleroza laterală amiotrofică

©

Autor:

Transplantul de măduvă osoasă poate fi un tratament eficient pentru scleroza laterală amiotrofică
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California arată că transplanturile de măduvă osoasă ar putea reprezenta o nouă metodă de tratament a sclerozei laterale amiotrofice (SLA), întrucât sistemul imunitar joacă un rol fundamental în apariția acestei boli neurodegenerative.
Conform oamenilor de știință, SLA4 este o formă a afecțiunii caracterizată prin expandarea clonală a limfocitelor T CD8, această disfuncție a sistemului imun, alături de alterări ale sistemului nervos, fiind responsabile de mutațiile genei ce codifică proteina senataxină, fenomen ce determină forma juvenilă a SLA4.

Albert LaSpada, profesor de neurologie și autor principal al studiului, afirmă că cercetarea este prima care propune modificări ale sistemului imunitar drept cauză a apariției SLA, sugerând astfel că o imunitate mediată celular anormală este responsabilă de apariția unor multiple forme de scleroză laterală amiotrofică, printre care se numără și SLA sporadică, ce reprezintă 90% din cazurile de scleroză de acest tip. Concret, SLA se manifestă prin apoptoza progresivă a neuronilor motori, afectând astfel abilitatea pacienților de a-și mișca brațele și picioarele, sau de a efectua activități esențiale precum vorbitul, înghițitul și, în final, respiratul. Autorul menționează că, în prezent, nu există tratament pentru această afecțiune, punând acest lucru pe seama faptului că cercetările anterioare s-au limitat pe studierea impactului sistemului nervos asupra apariției acestei boli, în condițiile în care există dovezi care atestă implicarea sistemului imunitar în această patologie.

Rezultatele testării eficienței transplantului de măduvă osoasă la șoarecii de laborator care prezentau SLA4 a certificat implicarea limfocitelor T CD8 în mecanismul producerii acestei afecțiuni, deoarece șoarecii tratați nu au mai prezentat simptomele acesteia. LaSpada afirmă că benefiiile terapeutice observate la șoarecii de laborator poate însemna faptul că acest tratament este eficient și la oameni, deoarece particularitățile histopatologice ale SLA4 sunt comune cu cele pe care le prezintă majoritatea formelor bolii, în ciuda faptului că această formă este destul de rară. De aceea, autorul sugerează ca viitoarele cercetări pe scleroza laterală amiotrofică să ia în calcul transplantul de măduvă osoasă drept opțiune terapeutică pentru persoanele ce suferă de această boală neurodegenerativă, sperând că acesta va deveni metoda principală de tratament al afecțiunii.

sursa: News Medical

Data actualizare: 08-07-2022 | creare: 08-07-2022 | Vizite: 505
Bibliografie
Bone marrow transplants may be an effective treatment for ALS, research suggests, link: https://www.news-medical.net/news/20220706/Bone-marrow-transplants-may-be-an-effective-treatment-for-ALS-research-suggests.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Inflamația cerebrală ar putea reduce sau inversa simptomele sclerozei laterale amiotrofice
  •