Un impuls pentru imunoterapia cancerului

©

Autor:

Un impuls pentru imunoterapia cancerului
Celulele imune au capacitatea de a identifica și de a distruge celulele maligne, care sunt recunoscute ca fiind anormale. În general, tumorile sunt eficiente în a altera răspunsul imun, prin producerea unor molecule cu efect supresor, ceea ce limitează utilizarea terapiilor ce stimulează imunitatea în vederea atacării și eliminării celulelor maligne.

Cercetătorii MIT au identificat o metodă de a ameliora răspunsul la aceste tratamente, prin asocierea inhibitorilor punctelor de control (checkpoint inhibitors) cu nanoparticule care stimulează sistemul imun. Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Inhibitorii punctelor de control
pot să redea celulelor sistemului imun capacitatea de a ataca celulele tumorale. Aceste medicamente administrate singure sunt eficiente în cazul unui număr limitat de pacienți. Au fost testate mici fragmente de ADN care alterează răspunsul sistemului imun față de prezența tumorii, ceea ce s-a dovedit a avea un efect sinergic cu inhibitorii punctelor de control. Această terapie dublă a încetinit și chiar oprit creșterea tumorilor în șoarecii de laborator. Efectul administrării acestor oligonucleotide alături de inhibitorii punctelor de control este net superior utilizării doar a uneia dintre aceste două categorii de terapii.

Încercările anterioare de a administra imunostimulatoare împreună cu inhibitori ai punctelor de control au eșuat. Cercetătorii MIT au împachetat oligonucleotidele (mici fragmente de ADN) în peptide care pot pătrunde în tumori, prin interacțiuni cu suprafața celulelor maligne, astfel încât tumorile sunt țintite în mod specific. Peptidele prezintă și porțiuni încărcate pozitiv, care le permit să penetreze membranele celulare ale celulelor canceroase.

Fragmentul de ADN utilizat reprezintă o secvență care este întâlnită frecvent în bacterii, ceea ce o transformă într-o țintă care poate fi detectată de sistemul imun uman. Interacționează cu receptorii cu rol în imunitate Toll-like. Dubla terapie a fost eficientă nu doar în atacarea tumorii primare, ci și a metastazelor.

Acest studiu a fost realizat pe șoareci de laborator, iar investigarea eficienței și siguranței administrării acestei duble terapii și subiecților umani este o direcție necesară de continuare a proiectului. Cercetătorii MIT lucrează, de asemenea, la dezvoltarea utilizării acestor oligonucleotide singure, cu scopul de a fi administrate pacienților care nu răspund la inhibitorii punctelor de control.

sursa: Science Daily
foto: Nicki Watson, W. M. Keck Microscopy Facility at Whitehead Institute, colorized by MIT News

Data actualizare: 06-07-2020 | creare: 06-07-2020 | Vizite: 581
Bibliografie
A boost for cancer immunotherapy, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/06/200601152154.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STINGel - un nou imunoterapic ce distruge celulele canceroase
  • STUDIU: Primul caz de cancer mamar avansat vindecat cu ajutorul unui tratament experimental
  • Răspunsul pacienților imunoterapie sugerează un posibil tratament pentru melanom metastatic
  •