Un potențial tratament pentru fibroza pulmonară idiopatică, descoperit de cercetători
Autor: Teodorescu Mihai

Fibroza pulmonară idiopatică, o afecțiune cronică rară fără o cauză cunoscută, nu beneficiază în prezent de un tratament, majoritatea pacienților necesitând un transplant de plămâni la maximum cinci ani de la diagnosticul inițial. Afecțiunea determină cicatrizarea plămânilor și dificultăți de respirație care progresează, până la momentul în care pacientului îi devine imposibil să respire singur. Incidența afecțiunii crește odată cu înaintarea în vârstă, cei mai expuși riscului fiind bărbații cu vârsta de peste 50 ani.
În actualul studiu, cercetătorii au descoperit că celulele stem care căptușesc alveolele pulmonare ale pacienților cu fibroză pulmonară idiopatică își pierd capacitatea de a procesa zincul, un mineral cu un rol esențial în creșterea celulelor și în vindecarea țesuturilor deteriorate. Mai exact, studiul arată că lipsa zincului afectează capacitatea de regenerare a celulelor epiteliale alveolare de tip 2 (AEC2s). Restaurarea abilități de regenerare, prin calea moleculară urmărită de cercetători în experimente, ar putea duce la terapii împotriva bolii.
Anchetatorii au descoperit, în urma experimentelor efectuate pe plămâni de șoareci și pe organoizi, că celulelor din plămânii cu fibroză le lipsea o proteină (transportor de zinc 8), responsabilă cu atragerea zincului în celulă. Cercetătorii au observat, în experimentele pe șoareci, că ștergerea proteinei poate cauza boala, în timp ce suplimentele cu zinc pot ulterior să îmbunătățească simptomele.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum