Un singur subtip de celule adipoase poate influența sensibilitatea la insulină

©

Autor:

Un singur subtip de celule adipoase poate influența sensibilitatea la insulină

Cercetătorii de la Institutul Karolinska au descoperit că există trei subtipuri diferite de celule adipoase mature în țesutul adipos alb și că doar unul dintre acestea, numit AdipoPLIN, răspunde la insulină. Constatările pot fi relevante pentru tratamente viitoare ale bolilor metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2.
În cadrul studiului, cercetătorii au identificat 18 clase de celule care formează grupuri în țesutul adipos alb la om. Dintre acestea, trei au constituit celule adipoase mature cu fenotipuri distincte. Pentru a testa dacă subtipurile de celule adipoase au fost legate de vreo funcție specifică, cercetătorii au examinat parțial modul în care aceste subtipuri au reacționat la creșterile pe termen scurt ale nivelurilor de insulină. Rezultatul a arătat că insulina a activat expresia genei în subtipul AdipoPLIN, dar nu a afectat material celelalte două subtipuri.

„Descoperirile noastre contestă viziunea actuală a rezistenței la insulină ca un răspuns în general redus la insulină în celulele adipoase”, spune unul dintre autorii studiului, Mikael Rydén, profesor în Departamentul de Medicină de la Institutul Karolinska. „În schimb, studiul nostru sugerează că rezistența la insulină și, eventual, diabetul de tip 2, s-ar putea datora schimbărilor unui subtip specific de celule adipoase. Acest lucru arată că țesutul adipos este un țesut mult mai complex decât se credea anterior. Ca și țesutul muscular, oamenii au mai multe tipuri de celule adipoase cu funcții diferite, ceea ce deschide calea pentru intervenții viitoare care vizează diferite tipuri de celule adipoase.”, a concluzionat Mikael.

Cercetătorii au folosit o tehnică specială, numită transcriptomică spațială, care generează informații despre organizarea țesuturilor prin microscopie și expresia genelor prin secvențierea ARN. „Acest studiu este unic prin faptul că este prima dată când aplicăm transcriptomica spațială asupra țesutului adipos, care are un set special de caracteristici și compoziție”, spune Patrik Ståhl, al treilea autor corespunzător al studiului.

 

sursa: Science Daily
foto: Getty Images


Data actualizare: 12-08-2021 | creare: 12-08-2021 | Vizite: 536
Bibliografie
Only one human fat cell subtype responds to insulin stimulation, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210810110945.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este primul: rezistența la insulină sau nivelurile ridicate de insulină?
  • Timpul petrecut în picioare poate influența funcția normală a insulinei
  • O nouă descoperire ar putea preveni rezistența la insulină, cu beneficii semnificative pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum