Insulinorezistența, predictor al declinului cognitiv?

Insulinorezistența, predictor al declinului cognitiv?

©

Autor:

Insulinorezistența, predictor al declinului cognitiv?
Valorile crescute ale insulinemiei (probă recoltată pe nemâncate) È™i rezistenÈ›a la insulină ar putea anticipa declinul în ceea ce priveÈ™te fluenÈ›a verbală È™i deteriorarea mai rapidă în viitor a capacității de a vorbi fluent. Aceasta a fost concluzia unui studiu publicat recent în jurnalul Diabetes Care.

Rezultatele se bazează pe analiza unei cohorte finlandeze în cadrul Health 2000 Health Examination Survey care a cuprins 3,695 participanÈ›i, cu vârsta medie de 49,3 ani, dintre care 55,5% erau femei, ce au fost monitorizaÈ›i o perioadă de 11 ani.

Autorii au urmărit să stabilească rolul indicelui HOMA (Homeostatis Model of Assessment) de evaluare a insulinorezistenÈ›ei (IR), a insulinemiei È™i glicemiei pe nemâncate, a hemoglobinei glicate È™i a proteinei C-reactive, ca predictori pentru performanÈ›a cognitivă.

Astfel s-a determinat faptul că valorile bazale crescute ale indicelui HOMA-IR È™i ale nivelul insulinemiei sunt predictori independenÈ›i pentru instalarea deficitul cognitiv, caracterizat de învățarea, respectiv reproducerea întârziată a cuvintelor È™i alterări ale fluenÈ›ei verbale.

Nu au fost stabilite interacÈ›iuni între testele de performanță cognitivă È™i genotipul apolipoproteinei E ε4, a indicelui HOMA-IR, a proteinei C-reactive È™i a diabetului zaharat tip 2, nivelele bazale ale markerilor biologici situate în limite normale nefiind asociate cu declinul funcÈ›iei cognitive.

PrevenÈ›ia È™i tratamentul precoce al insulinorezistenÈ›ei ar putea reduce declinul cognitiv mai târziu, în viață,” afirmă autorii studiului.

Sursa: EndocrinologyAdvisor

Data actualizare: 10-06-2019 | creare: 26-04-2017 | Vizite: 1777
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie È™i o funcÈ›ie cognitivă mai bună
  • FluctuaÈ›iile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcÈ›iilor cognitive
  • Vă doriÈ›i un creier în formă? FaceÈ›i voluntariat!
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum