Un studiu a identificat numeroase substanțe toxice per- și polifluoroalchil (PFAS) în produsele cosmetice

©

Autor:

Un studiu a identificat numeroase substanțe toxice per- și polifluoroalchil (PFAS) în produsele cosmetice
Multe produse cosmetice vândute în Statele Unite ale Americii și Canada conțin niveluri ridicate de substanțe per- și polifluoroalchil (PFAS). Potrivit noilor cercetări realizate în cadrul University of Notre Dame, aceste substanțe chimice fac parte dintr-o clasă potențial toxică pentru organismul uman, putând cauza o serie de afecțiuni grave de sănătate.
Studiul a fost publicat recent în revista Science and Technology Letters.

Oamenii de știință au testat peste 200 de produse cosmetice, inclusiv concealer, fond de ten, produse pentru ochi și sprâncene și diverse produse pentru buze, multe dintre ele fiind adesea promovate drept „de lungă durată” și „rezistente la uzură”. Potrivit studiului, 56% dintre fondurile de ten și produsele pentru ochi, 48% dintre produsele pentru buze și 47% dintre produsele pentru gene testate s-au dovedit a conține niveluri ridicate de fluor, care este un indicator al utilizării PFAS în produs.

„Aceste rezultate sunt deosebit de îngrijorătoare atunci când luăm în considerare riscul de expunere combinat cu dimensiunea unei industrii de miliarde de dolari, care furnizează zilnic aceste produse unor milioane de consumatori”, a afirmat Graham Peaslee, profesor de fizică la University of Notre Dame și lider al studiului. „Există 2 tipuri de risc: cel individual si cel de mediu. Riscul individual apare prin faptul că acestea sunt produse care se aplică în jurul ochilor și gurii cu potențial de absorbție prin piele sau prin canalul lacrimal, precum și posibilă inhalare sau ingestie. PFAS reprezintă substanțe chimice persistente, deoarece, atunci când pătrund în fluxul sanguin, rămân acolo și se acumulează. Riscul suplimentar de contaminare a mediului este asociat cu procesul de fabricare și de eliminare a acestor produse, care ar putea afecta mult mai mulți oameni simultan.”

Găsite anterior în vasele antiaderente, în țesăturile tratate, în ambalajele pentru fast-food și, cel mai recent, în echipamentele individuale de protecție utilizate de pompierii din toată țara, PFAS sunt cunoscute ca „produse chimice pentru totdeauna”, deoarece compușii chimici nu se degradează în mod natural, ceea ce înseamnă că ajung să contamineze apele subterane timp de decenii după eliberarea lor în mediu. Utilizarea PFAS în substanțele antiincendiu din spumă a fost legată de sistemele de apă potabilă contaminate, determinând Departamentul Apărării să treacă, de exemplu, la alternative mai sigure din punct de vedere al mediului.

De asemenea, studiile au legat anumite PFAS de apariția cancerului la rinichi, cancerului testicular, hipertensiunea arterială, bolile tiroidiene, greutatea redusă la naștere și imunotoxicitatea la copii.

Ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că 29 de produse cu concentrații ridicate de fluor au fost testate în continuare și s-a constatat că acestea conțin între 4 și 13 PFAS specifice, doar unul dintre aceste articole testate enumerând PFAS ca ingredient pe eticheta produsului. „Acesta este un semnal de alarmă", a spus Graham Peaslee. „Măsurătorile noastre indică utilizarea pe scară largă a PFAS în aceste produse, dar este important de reținut că amploarea utilizării substanțelor chimice fluorurate în cosmetice este greu de estimat din cauza lipsei unor cerințe stricte de etichetare în ambele țări.”

Noua metodă a lui Peaslee de detectare a PFAS într-o mare varietate de materiale a contribuit la reducerea utilizării „produselor chimice pentru totdeauna” în produsele industriale și de consum. În urma unui studiu din laboratorul său din 2017, lanțurile de fast-food care au descoperit că ambalajele lor conțineau PFAS au trecut la opțiuni alternative. Graham Peaslee continuă să primească mostre de echipament de pompieri de la departamente speciale din întreaga lume pentru a testa PFAS, iar cercetările sale au stimulat conversațiile din cadrul comunității pompierilor pentru a elimina utilizarea acestor substanțe chimice din diferite articole de echipament.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 18-06-2021 | creare: 18-06-2021 | Vizite: 486
Bibliografie
Use of PFAS in cosmetics 'widespread,' new study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210615132243.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Descifrează termenii de pe produsele cosmetice
  • Compuși de evitat în produsele de igienă
  • Care sunt ingredientele sigure pentru tenul cu probleme?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum