Alegerea produselor pentru îngrijirea tenului

©

Autor:

Alegerea produselor pentru îngrijirea tenului
Găsirea unor produse de îngrijire care să se plieze pe nevoile tenului tău este deseori dificilă, iar produsele potrivite sunt elemente esențiale pentru sănătatea, vitalitatea și frumusețea pielii. Este important că citim cu atenție eticheta produsului achiziționat pentru a ști cărui tip de ten se pretează. Produsele pentru îngrijirea pielii au rolul de a hidrata și hrăni pielea, de a o proteja de poluanți, de radiațiile solare, de a o curăța, de a îmbunătăți aspectul și sănătatea ei.

Pielea este un țesut membranos flexibil cu structură complexă. Are funcție de barieră de protecție, de reglare a temperaturii corpului, de apărare împotriva radiațiilor ultraviolete (ecranare), funcție de rezervor de celule embrionare, funcție imunologică, funcția de organ de simț (conține receptori pentru durere, presiune, temperatură, receptori de întindere, receptori tactili) și funcția de comunicare (reflectă anumită trăiri emoționale sau prezența unor afecțiuni interne și externe prin modificarea culorii sau texturii).

Înainte de a alege anumite produse pentru ten, află care sunt caracteristicile și proprietățile pielii tale, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor ei. Astfel, când alegem produsele pentru îngrijirea tenului, trebuie să ținem cont de:
  1. Tipul pielii;
  2. Culoarea tenului (pielea se arde ușor sau mai greu, mai exact în funcție de culoarea tenului, de tonul pielii);
  3. Problemele pielii (probleme ca acneea, hiperpigmentarea, rozacee, eczeme, afectarea solară, riduri, linii fine, cearcăne etc);

4. Obiceiurile personale (fumatul, timpul petrecut în soare, administarrea sau nu de vitamine, dieta, stilul de viață etc.).


1. Tipul pielii

Tipul pielii este o combinație a trei factori, și anume:
 • Conținutul de apă (suplețea și confortul pielii);
 • Conținutul lipidic (aspectul și consistența pielii);
 • Nivelul de sensibilitate (rezistența și toleranța pielii).

Astfel, avem următoarele tipuri de piele, cu următoarele nevoi:

1. Piele normală

 • pori fini, fără imperfecțiuni;
 • cantitate adecvată de apă și lipide și nivel moderat de sensibilitate;
 • textură mătăsoasă, moale, fină, netedă;
 • culoare uniformă;
 • fără pete;
 • nu este predispusă de cele mai multe ori la sensibilitate.

2. Piele uscată

 • pori invizibili;
 • aspect tern, neuniform cu pete roșii sau albe, chiar fisuri sau descuamare, senzație de piele care te strânge;
 • poate fi cauzat de factori de mediu, de îmbătrânirea hormonală, de expunerea la soare, de medicamente, deshidratare, dar poate fi pe fond genetic;
 • piele care transpiră repede, caracterizată astfel prin pierdere de apă, reducere a ceramidelor, afectarea barierei de protecție, produce prea puțin sebum;
 • uscăciunea apare când pielea se auto-repară după expunerea la acești stimuli;
 • este însoțită deseori de prurit;
 • poate fi uscată, foarte uscată sau extrem de uscată.

3. Piele mixtă

 • pori normali, dilatați cu tendința de puncte negre și luciu în zona T;
 • pielea poate fi foarte uscată sau chiar uleioasă în anumite zone;
 • piele de obicei cu sebum în zona T (frunte, bărbie și nas), pori cu impurități, pomeți normai sau uscați.

4. Piele grasă

 • pori dilatați, aspect lucios, puncte negre, predispus la acnee;
 • glandele produc sebum excesiv;
 • pot fi cauze genetice, hormonale, medicația, stresul sau unele cosmetice comedogenice.

Pentru tenul cu sebum sau gras se recomandă produse de curățare spumă, fără ulei, non-comedogenice (nu blochează porii) cu acid salicilic sau peroxid de benzoil, produse exfoliante cu sare de mare sau ulei de jojoba, produse antiacneice, în timp ce pentru tenul uscat sunt recomandate produse cremoase, intens hidratante, uleioase, cu polifenoli din ceai, mușețel sau aloe vera, fără acizi ca acidul lipoic, acidul glicolic sau acidul salicilic.

Mai multe despre îngrijirea tenului în funcție de tipul lui, aici.

De reținut! Orice tip de ten are nevoie de un ritual de îngrijire, ce include:
 • curățare;
 • tonifiere;
 • exfoliere;
 • protecție;
 • hrănire.

La acestea se adaugă și tratarea afecțiunilor care pot să apară, ca acneea, iritațiile, rozaceea, psoriazisul, eczemele, îmbătrânirea tenului etc.

2. Culoarea tenului

În funcție de tonul pielii, sunt diferențe anatomice, fiziologie și funcționale ce influențează modul în care produsele de îngrijire reacționează cu pielea. În funcție de acest aspect, pielea răspunde diferit la razele soarelui, la pigmentare, iritații sau inflamații. Culoarea de bază a pielii este determinată de densitateta epidermei și distribuția de melanină. De asemena, descrie sănătatea pielii, prezența unor boli, circulația și poate indica semne de rozacee sau cuperoză. Cu cât tenul este mai deschis, cu atât aveți nevoie de protecție solară mai ridicată.

Citiți mai multe aici despre legătura dintre tipurile de piele și arsurile solare.

3. Problemele pielii

 • Îmbătrânirea pielii - pielea își pierde volumul, vitalitatea, densitatea, apar linii fine și riduri, pigmentare. Cremele și loțiunile cu acizi alfa-hidroxilici (AHA) ajută la reducerea liniilor fine, a pigmentării și a petelor de vârstă, și pot ajuta la închiderea porilor mari. Pot însă cauza iritații pe pielea sensibilă. Se alege concentrația de AHA în funcție de sensibilitatea pielii. Pentru pielea hiperpigmentată, cu pete de vârstă sunt utile produsele cu hidroquinone sau acid kojic, ce reduc producția de melanină, pigmentul ce dă culoare pielii. De asemenea, retinolul este un derivat de vitamina A cu efecte anti-îmbătrânire ce reduce liniile fine și ridurile, îmbunătățește textura pielii, culoarea, hidratarea. Vitamina C (acid ascorbic) este un antioxidant ce stimulează sinteza de colagen, minimizând liniile fine, cicatricile și ridurile. Acidul hialuronic poate reduce efectele îmbătrânirii, fiind o substanță întâlnită în mod natural în organism, dar a cărei producție se reduce odată cu înaintarea în vârstă.
 • Acnee și puncte negre - alegeți produse cu acid salicilic, peroxid de benzoil, acizi alfa hidroxilici, adapalen, ulei din arbore de ceai, retinoizi, acid azelaic, antibiotice ca eritromicina sau clindamicina, la recomandarea medicului. Acidul salicilic înlătură celulele moarte și îmbunătățește textura și culoarea, reducând și acneea, dar este un produs iritant pentru pielea sensibilă și uscată. 
 • Sensibilitatea pielii - poate fi o stare dată de anumite produse, ca temperatura sau anumite produse chimice, sau o stare permanentă. Apare când bariera pielii este compromisă, lucru ce produce pierderea de apă și permite ca factori iritanți să penetreze pielea. Simptomele se descriu ca roșeață, prurit, senzație de arsură, usturime. Pielea sensibilă depinde de viteza cu care pielea reacționează la produsele aplicate, de autoprotecția pielii, de viteza cu care se înroșește și predispoziția la alergii. Evitați produsele cu alcool, cu coloranți, parfum sau alți compuși chimici dăunători. Înainte de a folosi un produs, testați-l pe o suprafață redusă de piele pentru a identifica posibilele reacții adverse.
 • Alte probleme ale pielii ca eczeme, psoriazis, ptiriazis, cicatrici etc., necesită tratament medicamentos la recomandarea specialistului.

4. Obiceiurile zilnice

Fumatul, expunerea crescută la poluanți, la radiații solare, stresul sau alimentația, consumul de apă – sunt elemente ce influențează sănătatea și aspectul tenului. Pe lângă alegerea produselor de îngrijire, faceți modificări în stilul de viață, modificări care susțin benefic efectele produselor de îngrijire folosite. Pentru început, cu cât stilul de viață este mai nesănătos și dezordonat, începeți concomitent cu schimbarea lui și cu alegerea unor produse mai intens hidratante, cu adaos de vitamine și minerale, asigurați hidratarea, curățarea și exfolierea corespunzătoare a pielii.

Tipuri de produse:

Produse de curățare și demachiere

Acestea curăță pielea prin îndepărtarea murdăriei, a sebumului, machiajului și a celulelor moarte ale pielii. Conțin ingrediente speciale ce ajută la curățarea porilor și prevenirea unor probleme ale pielii ca acneea. Pot conține și ingrediente hidratante pentru a preveni uscarea pielii. Pot fi sub formă de cremă, lapte demachiant, loțiuni, emulsii, produse uleioase, ape termale sau micelare, sau geluri, creme, săpunuri sau spume de curățare. Evitați produsele cu specificația „antibacterian” sau „antimicrobian” deoarece modifică pH-ul pielii. Pentru tenul gras se recomandă acele produse destinate respectivului tip de piele care înlătură și excesul de sebum de pe piele.

Produse pentru tonifiere

Astfel de produse includ loțiuni tonice sau ape micelare sau termale, fiind recomandate cele fără alcool, mai ales pentru tenul uscat și sensibil. Curăță porii și pielea, elimină reziduurile rămase după demachiere și curățare. Pot fi astringente cu alcool sau doar hidratante. Cele astringente sunt pentru tenul cu sebum, nerecomandate tenului uscat și sensibil. Pentru tenul cu sebum doar în zona T se recomandă loțiuni tonifiante doar în această zonă, iar pentru tenul uscat și sensibil se recomandă mai mult apele termale sau hidratante.

Produse exfoliante

Sunt recomandate de 1-2 ori pe săptămână în funcție de tipul de ten, pentru a curăța tenul în profunzime și pentru eliminarea celulelor moarte ale pielii. Aceste produse au rolul și de a favoriza circulația sangvină la nivelul tenului prin masaj. Pentru tenul cu sebum se recomandă un exfoliant cu granule ușoare, iar pentru tenul uscat un exfoliant care să asigure și hidratare, cu textură ușoară, sub formă de loțiune sau cremă.

Produse hidratante

Cresc cantitatea de apă din pielea, având efect umectant, oferind aspect moale, asigură bariera de protecție împotriva pierderii de apă din piele. Conțin ingrediente ce ajută la înlocuirea uleiurilor naturale ale pielii sau pentru protecție împotriva pierderii de apă a pielii. Sunt recomandate pentru orice tip de piele. Cele pentru zi necesită factor de protecție solară indiferent de anotimp, în timp ce produsele pentru noapte trebuie să fie intens hidratante, fără FPS. Alegeți produse îmbogățite cu anumite substanțe pentru tratarea diferitelor probleme ale tenului cu care vă confruntați. Ingredientele cheie din produsele hidratante sunt glicerina, ureea, vitaminele, acizii alfa hidoxilici. 

Măști pentru față

Se aleg în funcție de tipul de ten, ce hrănesc sau tratează anumite probleme ale tenului. Alegeți în funcție de tipul și nevoile tenului, relaxante, exfoliante, hidratante, purificatoare, pentru fermitate sau antirid. Pentru tenul cu sebum sau tenul mixt se recomandă măștile care se întăresc, cum sunt cele cu argilă,  pentru pielea uscată și sensibilă sunt indicate măștile hidratante și emoliente, pentru tenul tern - măștile exfoliante, pentru tenul cu probleme - cele purificatoare, pentru tenul matur - măștile ce asigură fermitate.

Tratamente

Tratamentele sub formă de seruri, uleiuri, creme, geluri, loțiuni sau unguente sunt indicate pentru tratarea diferitelor probleme dermatologice ale pielii.

Cosmetice sau dermatocosmetice?

În timp ce cosmeticele sunt utilizate doar pentru îmbunătățirea aspectului tenului, pentru curățare, odorizare, înfrumusețare, modificarea aspectului, dermatocosmeticele ajută la tratarea anumitor probleme ale pielii. Sunt produse cosmetice ce au acțiune asemănătoare unor medicamente, datorită ingredientelor conținute. Cu toate acestea, unele companii adoptă această exprimare pe ambalajele produselor strict în scopuri de marketing și promovare, produsele respective nerespectând recomandările chimice și standardele de calitate necesare pentru categoria de dermatocosmetice. Produsele dermatocosmetice nu conțin de obicei parfum sau coloranți, sunt hipoalergenice și non-comedogenice.

Ingrediente ce trebuie evitate:

 • Lauril sulfat de sodiu și Lauril sulfat de amoniu;
 • Parabeni (etil, propil, izopropil, butil și izobutilparabeni);
 • Propilen Glicol;
 • Triclosan;
 • Izopropil Alcool;
 • Dioxina:
 • DEA (dietanolamina), TEA (trietanolamina), MEA (monoetanolamina);
 • Aluminiu;
 • Ftalați (DEHP, DINP, DBP, DEP, DIP);
 • Uleiuri minerale derivate din petroleum (parafină sau petrolatum);
 • Polietilenglicol (PEG) și propilen glicol;
 • Talc.

De reținut!

 • Este necesar să vă cunoașteți tenul, să știți care sunt nevoile lui, pentru a alege acele produse care i se potrivesc.
 • Alegeți creme de zi cu factor de protecție solară UVA și UVB și hidratante, rezistente la apă.
 • Verificați ca produsele să fie hipoalergenice și testați produsul inițial pe o porțiune redusă de piele pentru a identifica posibilele reacții alergice. Se aplică o cantitate redusă de produs pe o porțiune de piele, se lasă 48 de ore pentru a se observa eventualele reacții alergice -  iritații, roșeață, mici umflături, prurit.
 • Alegeți produse cu așteptări realiste, nu produse „minune” care promit rezultate excepționale într-un timp record.
 • Prezentați-vă la dermatolog dacă apar probleme ale pielii care nu trec sau care se agravează. De asemenea, vizitele la medicul dermatolog sunt recomandate cel puțin o dată pe an pentru a depista eventualele probleme ale pielii, pentru controlul alunițelor și pentru consiliere privind alegerea produselor potrivite pentru îngrijirea pielii.

Data actualizare: 08-09-2019 | creare: 08-06-2017 | Vizite: 2043
Bibliografie
(1) Skin types, link: http://www.skincarenet.org/skin-types.html
(2) Toxic ingredients in cosmetic and skin care products, link: http://www.healthguidance.org/entry/5119/1/Toxic-Ingredients-in-Cosmetics-and-Skin-Care-Products.html
(3) Aging skin and skin care products, link: https://www.aad.org/media/stats/cosmetic-treatments
(4) How to customize your skin care routine with your skin type, link: https://www.aad.org/media/news-releases/saving-face-101-how-to-customize-your-skin-care-routine-with-your-skin-type
(5) Skin care and cosmetics, link: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/understanding-the-ingredients-in-skin-care-products
(6) Skin care, a practical guide to skin care products and ingredients, link: http://www.netwellness.org/healthtopics/skincare/brochure.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Reteta frumusetii, dovleacul?
 • Imbatranirea pielii
 • Ingrijirea pielii in timpul sarcinii - contraindicatii
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
   
   
   
  Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
  Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.