Un studiu de laborator arată că produsele care înlocuiesc carnea și carnea nu sunt similare nutrițional

©

Autor:

Un studiu de laborator arată că produsele care înlocuiesc carnea și carnea nu sunt similare nutrițional

O echipă de cercetători de la Duke University a examinat în detaliu conținutul nutrițional al substitutelor de carne pe bază de plante, folosind ca tehnică metabolomica (studiul proceselor chimice care implică produse ale metabolismului celular).


În urma analizei s-au identificat în carnea de vită 22 de metaboliți ce nu s-au regăsit în substitutele din plante, în timp ce acestea din urmă aveau 31 de metaboliți absenți în carne. Cele mai mari diferențe s-au identificat în tipul de aminoacizi, dipeptide, vitamine, fenoli și acizi grași saturați sau nesaturați din aceste produse.


Producătorii de carne vegetală au depus mari eforturi pentru ca produsele lor să fie cât mai asemănătoare cu carnea, astfel încât au adăugat leghemoglobină (o moleculă transportoare de oxigen din soia), sfeclă roșie, fructe de pădure și extracte din morcovi pentru a simula aspectul sângeriu. Compoziția este îngroșată cu ajutorul fibrelor nedigerabile ca metilceluloza. Pentru ca nivelul proteic să fie similar cu cel din carne, s-au izolat proteine din soia, mazăre și alte surse, iar unele substitute conțin vitamina B12 și zinc.


Metaboliții măsurați de cercetători sunt molecule esențiale în biochimia organismului uman, utilizați pentru obținerea energiei, semnalizarea intercelulară, formarea sau degradarea diverselor structuri. Se consideră că aproximativ jumătate din aceste molecule de la nivel sanguin provin din dietă.


În laboratorul de la Institutul de Fiziologie Moleculară Duke au fost comparate 18 probe de substitut de carne cu 18 probe de carne de vită de la o fermă din Idaho.


Mai mulți metaboliți cunoscuți ca fiind importanți pentru sănătatea corpului uman s-au găsit exclusiv sau în cantități mai mari în carnea de vită (creatină, spermină, anserină, cisteamină, glucozamină, scualen și acidul omega-3 DHA).


Pe de altă parte, substitutele din plante au conținut mai mulți metaboliți benefici absenți în carne, ca fitosterolii și fenolii.


Este important ca populația să cunoască faptul că aceste produse nu trebuie văzute ca fiind interschimbabile din punct de vedere nutrițional. Alimentele derivate din plante și animale sunt complementare, deoarece asigură diferiți nutrienți.


Sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă există efecte pe termen scurt sau lung ale prezenței sau absenței anumitor metaboliți în carne și în alternativele la carne.


Data actualizare: 09-07-2021 | creare: 09-07-2021 | Vizite: 267
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: