Un test biocip pentru detectarea bolii Alzheimer

©

Autor:

Un test biocip pentru detectarea bolii Alzheimer
Cercetătorii au creat o metodă mai rapidă și mai puțin costisitoare pentru a identifica pacienții susceptibili la dezvoltarea bolii Alzheimer cu ajutorul unei analize de sânge bazată pe utilizarea unui biocip, cu aceeași accuratețe ca un test ADN standard.

Testele moleculare standard ce analizează ADN-ul pot fi scumpe și pot consuma foarte mult timp deopotrivă, cu toate acestea, testul cu ajutorul biocipului, produs de Randox Laboratories, poate realiza mai multe teste pe aceeași probă de sânge, ceea ce înseamnă îmbunătățiri în privința timpului și a banilor; de asemenea diagnosticul va putea fi pus mai rapid.

Gena ce codifică apolipoproteina E (APOE) joacă un rol important în metabolismul lipidic și este cunoscută ca fiind unul dintre cei mai seminificativi factori genetici de risc pentru demență și alte boli neurodegenerative.
Există trei versiuni ale genei APOE: e2, e3 și e4. Versiunea e4 crește riscul de a dezvolta boala Alzheimer cu debut târziu și poate fi de asemenea asociată cu pierderi de memorie ce se instalează timpuriu.

Boala Alzheimer este un tip de demență ce cauzează probleme de memorie, gândire și comportament. Simptomele apar treptat și se agravează cu timpul, devenind atât de severe încât afectează activitățile de zi cu zi.

Se poate moșteni câte o genă de la fiecare părinte. Dacă o persoană moștenește o versiune a genei APOE de la un părinte, va avea un risc de trei ori mai mare de a dezvolta boala. O persoană care primește variante ale genei de la ambii părinți este de opt până la doisprezece ori mai predispusă să manifeste boala.

În jur de 25% din populație deține o copie a genei APOE e4. Riscul de a avea boala pentru cei care au două copii ale genei crește de zece ori sau mai mult.
Testul cu ajutorul biocipului detectează cu precizie existența genei APOE4 dintr-o probă de plasmă. Acest test, în combinație cu istoricul medical și familial, medicația și stilul de viață, poate ajuta la furnizarea de informații, sfaturi și medicație personalizată pentru pacient.

Cercetătorii de la Randox Laboratories afirmă că aceasta este prima dată când tehnologia ce implică un biocip este folosită pentru testarea riscului de a dezvolta boala. Ei mai spun că acest tip de testare este important pentru cunoașterea și diagnosticarea bolii Alzheimer. De asemenea, pacienții sunt ajutați să înțeleagă riscurile, medicația și chiar să își îmbunătățească din timp stilul de viață.

Rezultatele testelor moleculare standard și a celor cu biocipul sunt identice.

Studiul prezentat la cea de-a 68-a ediție a Expoziției Științifice și Clinice Anuale din Philadelphia, verifică exactitatea analizei de sânge cu ajutorul biocipului, analizând 384 de probe și comparând rezultatele obținute cu cele ale testelor moleculare standard. Cercetătorii de la Universitatea de medicină din Viena, Austria și Randox Laboratories au descoperit, comparând rezultatele celor două tipuri de teste, că există o asemănare în proporție de 100%.

Testul cu ajutorul biocipului permite clinicienilor să afle rezultatele în 3 ore, ceea ce însemnă că doctorii pot evalua rapid riscul unui pacient de a dezvolta boala.
Cercetătorii spun că asocierea acestui test cu istoricul familial pentru a calcula riscul de a face Alzheimer, va conduce la dezvoltarea tratamentului personalizat. Acest test, precis și rapid, va permite atât medicilor, cât și pacienților să ia decizii informate mai din timp, putând încetini posibilul progres al bolii.

Statusul APOE al unui individ s-a dovedit a fi important pentru că poate influența, chiar înainte de apariția simptomelor, riscul, diagnosticul, prognosticul și răspunsul la tratament pentru o gamă largă de afecțiuni – în particular, pentru boala Alzheimer. Testul cu ajutorul biocipului oferă o alternativă rapidă și mai puțin costisitoare în comparație cu testul ADN standard.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 29-03-2019 | creare: 11-08-2016 | Vizite: 2302
Bibliografie
Alzheimer's: Biochip blood test detects disease risk, link: http://www.medicalnewstoday.com/articles/312094.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum