Unghii groase și neregulate

©

Autor:

Unghiile groase și neregulate pot fi datorate unor expunerii acestora la anumiți factori de mediu, pot fi datorate unor condiții tranzitorii sau pot anunța instalarea anumitor afecțiuni în organism.
Unghiile fac parte din categoria anexelor pielii și au rolul de a proteja țesuturile organismului. Acestea sunt alcătuite cu predominanță din cheratină (o proteină aflată în componența pielii și a părului) și prezintă o creștere de aproximativ 2-3 mm în fiecare lună.

De departe, unghiile sunt considerate indicii ale diferitelor afecțiuni apărute în organism, oferind informații precise cu privire la sănătatea individului în cauză. În numeroase cazuri, modificarea aspectului, culorii și texturii unghiilor anunță instalarea anumitei afecțiuni înainte de apariția altor manifestări clinice specifice.

În cele mai multe cazuri, unghiile groase și neregulate sunt asociate sindromului unghiilor fragile, caracterizat prin friabilitatea și exfolierea unghiilor și apariția unor linii verticale sau a fisurilor verticale sau orizontale pe suprafața lor. Exfolierea unghiilor poartă denumirea de „onicoschizie”, iar apariția liniilor verticale pe suprafața patului unghial poartă denumirea de „onicorexis”. [1], [2], [3], [4]

Cauzele apariției unghiilor groase și neregulate

Principalele afecțiuni care pot determina unghii groase și neregulate:


De asemenea, pot fi descriși anumiți factori de risc, precum expunerea prelungită a unghiilor la anumite substanțe chimice care pot duce la modificarea temporară a unghiilor, acestea devenind groase și neregulate. [1], [2], [3], [4]

 

Caracteristici clinice ale unghiilor groase și neregulate

În funcție de culoare și de manifestările clinice însoțitoare, unghiile groase și neregulate pot anunța apariția unei anumite afecțiuni.


Astfel, unghiile groase și neregulate prezentând o nuanță închisă, însoțite de paloare tegumentară, oboseală, dispnee, cefalee, tahicardie, palpitații și alte manifestări clinice, anunță instalarea anemiei feriprive sau a deficitului de vitamină B.


Unghiile groase și neregulate, cu tendință la încurbare, prezentând o nuanță albastră, însoțite de tuse seacă, durere și constricție toracică, dispnee, cianoză a extremităților etc. , anunță prezența unei afecțiuni pulmonare (cel mai frecvent bronhopneumopatie cronică obstructivă).


Unghiile groase care perezintă pe suprafața unghială numeroase pete albe sau striații pot indica prezența carențelor de fier sau de zinc (specifice malnutriției), precum și apariția artritei reumatoide. Unghiile groase și neregulate specifice artritei reumatoide prezintă o formă bombată, convexă și sunt însoțite de alte manifestări clinice specifice artritei reumatoide, precum inflamație și rigiditate articulară, febră, oboseală, astenie.


În cadrul onicomicozei, unghiile devin groase și neregulate, capătă o nuanță cenușie și poate fi însoțită de inflamația unghială, caracterizată prin înroșirea și edemațierea zonei respective, însoțită de prurit subunghial.


Unghiile groase și neregulate specifice disfuncțiilor tiroidiene sunt caracterizate printr-o uscăciune și fragilitate marcantă, prezintă o linie verticală care împarte suprafața unghială în două părți diferite și pot fi însoțite de manifestări clinice specifice, precum scădere sau creștere în greutate, frilozitate sau intoleranța la căldură, uscăciune tegumentară, păr friabil etc.


Unghiile groase și neregulate apărute în evoluția psoriazisului prezintă striații pe suprafața unghială, sunt fragile și sunt însoțite de apariția leziunilor tegumentare specifice, de culoare roșie, intens pruriginoase, acoperite de cruste, care ulterior se descuamează. [1], [2], [3], [4]

 

Tratamentul unghiilor groase și neregulate

În primul rând, tratamentul presupune menținerea unei igiene unghiale riguroase și hidratare corespunzătoare.


Ameliorarea aspectului neregulat, inestetic, presupune aplicarea locală de loțiuni sau unguente pe bază de uleiuri vegetale care modifică textura, culoare și forma unghiilor și le redă aspectul normal. Totodată, administrarea suplimentelor alimentare pe bază de biotină, siliciu organic sau sulf pot fi, de asemenea, eficiente pentru ameliorarea aspectului total neplăcut al unghiilor groase și neregulate.


Totodată, este absolut necesară instituirea tratamentului etiologic, de combatere a afecțiunilor care au determinat modificarea aspectului unghial. [1], [2], [3], [4]


Data actualizare: 03-04-2020 | creare: 03-04-2020 | Vizite: 1777
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. Nail Abnormalities, link: https://www.healthline.com/health/nail-abnormalities-2
4. Nail problems, link: https://www.nhs.uk/conditions/nail-problems/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Caută un semn/simptom de boală:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum