Prima vizită la dentist a copilului

©

Autor:

Prima vizită la dentist a copilului

Paza bună trece primejdia rea! Cât de bine se potrivește acest proverb când vorbim despre sănătatea orală a copiilor noștri. Apariția primului dinte este un moment de bucurie pentru toți părinții, deși, ulterior e posibil să nu acordăm atenția necesară îngrijirii dințișorilor de lapte.

Dinții și gingiile sănătoase sunt esențiale pentru sănătatea generală a copilului. Odată cu primii dinți, în general la cei frontali superiori, pot apărea cariile de biberon. Dinții răniți sau cariați duc la o alimentație deficitară, infecții dureroase și periculoase, probleme cu dezvoltarea limbajului și ulterior, afectarea stimei de sine. În unele cazuri, sugarii și copiii mici au carii atât de severe, încât dinții nu pot fi salvați și trebuie scoși.

Dar cariile dentare pot fi prevenite printr-o îngrijire atentă și prin vizite regulate la medicul dentist.


La ce vârstă ducem copilul prima dată la stomatolog?

Asociația Americană de Stomatologie și Academia Americană de Stomatologie Pediatrică recomandă ca prima vizită a copilului la medicul dentist să se facă până la vârsta de un an sau în termen de șase luni de la apariția primului său dinte.

Vi se pare o vârstă prea fragedă pentru o programare la dentist? Gândiți-vă că medicul stomatolog vă poate arăta cum să curățați dințișorii copilului, poate recomanda produse de igienă orală sigure pentru vârsta sa și vă poate prezenta aspecte importante legate de dietă și necesarul de fluor. De asemenea, toate nelămuririle și întrebările dumneavoastră cu privire la dinții copilului vor primi răspuns competent și profesionist.

Examinările dentare timpurii au ca scop principal prevenirea aparției cariilor, la fel ca și la adulți. Dinții de lapte sunt cel puțin la fel de importanți ca cei permanenți. Nu numai că îi ajută pe copii să vorbească bine și clar, să mestece corect și firesc, ci crează o cale de urmat pentru dinții permanenți. Dar prima vizită a copilului la dentist nu are ca scop doar examinarea cavitații bucale, ci și pregătirea sa psihologică în ceea ce privește un consult stomatologic. Copilul se va obișnui cu atmosfera din cabinetul stomatologic și se va simți mai confortabil ori de câte ori va reveni aici.  

Vizitele preventive la medicul stomatolog de la o vârstă fragedă sunt temelia necesară pentru o sănătate orală și dentară sănătoasă. Deci, nu așteptați ca micuțul să înceapă școala sau să aibă o problemă mai gravă la dințișori pentru a ajunge la un consult stomatologic. [1], [2], [4], [5], [7]

Ce facem pentru ca prima vizită la stomatolog să decurgă bine?

  • Jucați-vă. Înainte de a merge la consultație, jucați-vă acasă cu copilul „de-a dentistul”. Simulați că numărați dinții copilului, iar apoi schimbați rolurile și lăsați-l pe el să fie dentistul. Puteți folosi o trusă medicală de jucărie.
  • Citiți copilului o poveste despre mersul la dentist sau colorați imagini care ilustrează detalii despre un control stomatologic.
  • Oferiți-i o periuță de dinți drăguță pe care să o poată analiza. Explicați-i și arătați-i cum se folosește. În timpul periajului, povestiți-i copilului cât este de important să meargă la medicul stomatolog care îi îngrijește dinții.
  • Vorbiți cu copilul despre vizita la dentist ca să îl familiarizați cu ce se va întâmpla si să se simtă mai confortabil. Folosiți numele medicului. Spuneți de exemplu: „Domnul doctor Bălan îți va număra dințișorii uite așa!”
  • Programați vizita la stomatolog dimineață, când copilul este bine odihnit, mai receptiv și cooperant.
  • Informați medicul dentist dacă micuțul are vreo problemă psihologică sau medicală.
  • Faceți o listă cu întrebările și nelămuririle pe care le aveți. Discutați deschis cu medicul stomatolog și asigurați-vă că toate întrebările dumneavoastră primesc răspuns.
  • Nu șantajați niciodată copilul ca să meargă la medicul dentist. Nu-l amenințați și nu-l pedepsiți cu o vizită la stomatolog. (De exemplu, nu-i spuneți niciodată: „Dacă nu stai cuminte, mergem la dentist!”)
  • Spuneți copilului că vizita la stomatolog reprezintă un semn că a crescut mare. [4], [6], [7], [8]


Ce să NU faceți?

  • NU transmiteți frică și anxietate copilului în legătură cu vizita la medicul stomatolog. De exemplu, nu spuneți: „E în regulă, medicul dentist nu te va răni” sau „Medicul dentist nu-ți va face o injecție”. De obicei, acestea sunt temerile părintelui și nu ale copilului.  
  • NU vă îngrijorați dacă micuțul va plânge un pic în timpul vizitei. Un copil prea mic poate reacționa în acest mod, dar sănătatea sa este importantă, iar cu timpul se va obișnui și va fi mai receptiv.  
  • NU folosiți cuvinte negative în preajma copilului pentu că îi pot crea teamă (de exemplu: rănit, ac, freză, seringă, durere, tăiat). [4], [6] 


Cum decurge prima vizită la dentist?

Prima vizită la medicul stomatolog este de obicei scurtă și implică foarte puțin tratament. Această vizită oferă copilului oportunitatea de a se întâlni cu medicul dentist într-un mod prietenos, fără a-i insufla teamă. Unii medici stomatologi pediatri pot ruga mama să se așeze în scaunul stomatologic si să țină copilul în brațe în timpul examinării. În alte cazuri, părintele poate aștepta în afară cabinetului, pentru ca medicul dentist să încerce să creeze o legătură cu cel mic.

Ce face stomatologul în timpul primei examinări?

verifică toți dinții copilului pentru a vedea dacă sunt sănătoși sau dacă există carii;
examinează fața și maxilarul copilului pentru a identifica orice posibile semne de aliniere necorespunzătoare;
examinează modul în care copilul mușcă, pentru a determina eventualele probleme legate de gingii și maxilar;
dacă este necesar curăță dinții copilului 
discută cu părinții în legătură cu aspectele fundamentale de îngrijire a sănătății orale specifice copiilor și răspunde întrebărilor acestora. [2], [4] 

Aspecte pe care le puteți discuta cu medicul dentist la prima vizită:

  • bune practici de igienă orală pentru dinții și gingiile copilului (inclusiv periajul și folosirea aței dentare); 
  • prevenirea cariilor și a leziunilor la nivelul gurii și dinților;
  • etape ale dezvoltării dinților;
  • dentiție;
  • regimul alimentar recomandat pentru dinți sănătoși (dulciuri, băuturi acidulate etc); 
  • necesarul de fluor pentru a proteja smaltul dinților împotriva acizilor și pentru întărirea țesutului osos. Fluorul este un mineral care se găsește în majoritatea surselor de apă, inclusiv în lacuri, râuri și oceane. De asemenea, poate fi adăugat în apa de la robinet, în pasta de dinți sau în apa de gură. Sugarii și copiii mici, care nu beneficiază de o cantitate adecvată de fluor, au un risc mai mare de a dezvolta carii. Apa plată îmbuteliată nu conține fluorură. Prin urmare, copiii mici pot avea un deficit de fluor. Dacă este și cazul copilului dumneavoastră, discutați cu medicul stomatolog pediatru care vă poate recomanda un supliment de fluor.  
  • obiceiuri orale negative (suptul degetului, presarea limbii, suptul buzelor, utilizarea suzetei). De multe ori sugarii și copiii mici își sug degetul sau folosesc suzeta. Suzetele înmuiate în zahar, miere, suc sau alte băuturi îndulcite, pot provoca apariția cariilor. La fel se întâmplă când bacteriile trec de la mamă la copil, când mama pune mai întâi lingurița sau suzeta în gura sa pentru a o curăța și apoi o dă copilului.  
  • programarea următoarelor consultații. Majoritatea medicilor vor sfătui părinții să aducă micuții la stomatolog la fiecare 6 luni pentru a crea un nivel de confort și de încredere copilului în legătură cu vizita la dentist, pentru a monitoriza dezvoltarea dinților și pentru a trata cu promptitudine orice eventuală problemă. [2], [3], [7], [8] 


De ce să alegeți un stomatolog pediatru pentru copil?

Medicul stomatolog pediatru are formarea necesară și se concentrează pe managementul și tratarea dinților în curs de dezvoltare la copii. El ia în considerare comportamentul copilului, creșterea și dezvoltarea sa fizică, precum și alte nevoi speciale legate de problemele stomatologice.

Deși orice medic stomatolog poate răspunde nevoilor de îngrijire a sănătății orale ale copilului, un dentist pediatru va gestiona mai bine relația cu micuțul dumneavoastră. Este mai calm, are mai multă răbdare, lucrează frecvent cu copiii și este pregătit pentru a face fată situațiilor deosebite pe care le presupune comunicarea cu aceștia. Medicul stomatolog pediatru știe la ce reacții se poate aștepta din partea unui copil mic și poate gestiona mai bine un moment dificil în care copilul începe să plângă, se sperie sau refuză categoric să deschidă gura.

Cu tact și blândețe, medicul dentist pediatru va lega o prietenie cu micuțul dumneavoastră și îi va câștiga încrederea. Dacă aveți un copil cu probleme speciale gândiți-vă serios să apelați la un stomatolog pediatru. [2]

 

Când i se poate face copilului prima radiografie?

Nu există o regulă în acest sens. Unii copii care prezintă un risc mai mare de a dezvolta probleme dentare (de exemplu, copiii care folosesc biberonul sunt predispuși la apariția cariilor) trebuie să facă o radiografie dentară mai devreme. Cu toate acestea, de obicei majoritatea copiilor vor face o radiografie dentară în jurul vârstei de 5 sau 6 ani. Pe măsură ce copiilor încep să le crească dinții definitivi (în jurul vârstei de 6 ani), va fi important să li se facă o radiografie pentru a identifica dacă dinții cresc bine, dacă există probleme de mușcare și dacă dinții sunt curați și sănătoși.

Nu vă îngrijorați în legătură cu radiografia dentară care utilizează raze X. Riscul pentru sănătatea copilului este foarte mic. Stomatologii pediatri sunt oricum deosebit de atenți pentru a limita cantitatea de raze la care sunt expuși copiii. Pentru siguranță și pentru a minimiza cantitatea de radiații se folosesc filme de mare viteză și sorturi de plumb. [2], [5]

 

Orice părinte responsabil trebuie să conștientizeze importanța pe care o are preocuparea timpurie pentru îngrijirea dentară regulată. Pentru a preveni apariția cariilor, părinții ar trebui să ducă micuții la dentist în mod regulat, începând cu erupția primului dinte. Medicul dentist va recomanda un program specific de periaj, folosirea aței dentare, precum și alte aspecte pe care părinții trebuie să le urmărească în dezvoltarea copiilor. Aceste metode de îngrijire a dinților, însoțite de vizite regulate la medicul stomatolog și de un regim alimentar echilibrat, îl vor ajuta pe copil să dobândească obiceiuri sănătoase pentru toată viața.


Data actualizare: 23-01-2015 | creare: 22-01-2015 | Vizite: 6567
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vizita la stomatolog
  • Când trebuie dus prima dată copilul la dentist?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum