Usturime a penisului - cauze, diagnostic, tratament

©

Autor:

Usturimea penisului descrie senzația de disconfort sau arsură localizată la nivelul penisului, care poate fi însoțită de alte simptome, precum mâncărime, secreții sau durere, în general cauzată de infecții cu transmitere sexuală sau de o infecție de tract urinar. (1, 2)

Cauzele usturimii penisului

Usturimea penisului poate fi cauzată de o serie de condiții mai mult sau mai puțin severe, precum:

Infecțiile cu transmitere sexuală

Infecțiile cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia, gonoreea, trichomoniaza, herpesul genital sau sifilisul, sunt cauze frecvente ale usturimii penisului. Aceste infecții pot provoca, de asemenea, secreții uretrale, mâncărime sau durere la urinare. (2, 3)

Infecții ale tractului urinar

Infecțiile tractului urinar, precum uretrita, cistita sau prostatita, pot provoca, de asemenea, usturimea penisului. Alte simptome asociate cu infecțiile de tract uterin sunt și durerea la urinare, urinarea frecventă sau urgentă și durerile în partea inferioară a abdomenului. (1, 2)

Alergii sau iritații

Produsele de igienă personală, cum ar fi săpunurile, gelurile de duș sau parfumurile, pot irita pielea sensibilă a penisului și pot provoca usturime sau mâncărime. De asemenea, anumite materiale, cum ar fi latexul din prezervative sau îmbrăcăminte, pot provoca o reacție alergică. (1, 2)

Fimoza

Fimoza este o afecțiune care apare atunci când prepuțul (pielea care acoperă capul penisului) este strâns și nu poate fi retras peste capul penisului. Fimoza poate cauza disconfort și poate duce la complicații, precum infecții recurente ale tractului urinar sau inflamații ale glandei penisului și a prepuțului (balanopostita). (1, 2, 4)

Alte potențiale cauze pentru usturimea penisului sunt și:

  • balanopostita, o afecțiune care implică inflamația glandei penisului și a prepuțului;
  • traumatismele pielii penisului (de exemplu, prin frecare excesivă sau îmbrăcăminte prea strânsă);
  • anumite condiții medicale, cum ar fi diabetul, cancerul sau dermatita seboreica. (1, 2)


Diagnostic

Diagnosticul usturimii penisului este necesar pentru a obține un tratament adecvat, cu scopul ameliorării simptomelor. În funcție de istoricul medical și de rezultatele examenului fizic, medicul poate lua în considerare solicitarea efectuării unor analize de sânge, dar și a unor teste de urină, pentru a exclude infecțiile cu transmitere sexuală sau infecțiile tractului urinar. În cazul în care se suspectează o infecție cu transmitere sexuală, medicul poate preleva o probă de secreție uretrală. (1, 2)

Tratament

Tratamentul usturimii penisului este decis în funcție de diagnostic și poate presupune:

  • administrarea de antibiotice (în cazul în care se suspectează o infecție cu transmitere sexuală sau o infecție a tractului urinar de origine bacteriană);
  • administrarea de medicamente antivirale (în cazul unei infecții a tractului urinar de natură virală);
  • administrarea de medicamente antifungice (pentru tratamentul infecțiilor fungice, precum candidoza). (1, 2)


Prevenție

Pentru a preveni usturimea la nivelul penisului, este important să utilizați metode adecvate de protecție în timpul actului sexual și să vă spălați penisul cu regularitate cu apă și săpun. De asemenea, este indicat să evitați utilizarea produselor de îngrijire personală care pot irita pielea sensibilă a penisului. În cazul în care usturimea persistă sau se înrăutățește, este important să solicitați sfatul medicului. (1, 2, 3)

Caută un semn/simptom de boală:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum