Utilizarea simultană a doi biomarkeri poate ajuta la identificarea pacienților cu boala vaselor mici

©

Autor:

Utilizarea simultană a doi biomarkeri poate ajuta la identificarea pacienților cu boala vaselor mici
Combinarea a doi biomarkeri măsurați din sânge și din lichidul spinal permite identificarea cu precizie a pacienților cu boala vaselor mici, ce include mai multe patologii asociate cu afectarea arterelor sau arteriolelor (n.r. vase celebrare de dimensiuni reduse), arată un nou studiu. Descoperirile pot facilita dezvoltarea unor medicamente și implicit a unor tratamente împotriva afecțiunilor cognitive ce implică vasele mici de sânge.
În cadrul studiului, cercetătorii au examinat mai mulți biomarkeri, măsurați atât în ​​mostre de lichid cefalorahidian, cât și din mostre de sânge, pentru a vedea dacă ar putea fi utilizați pentru a distinge între boala subcorticală a vaselor mici, boala Alzheimer și demența mixtă, cele mai frecvente afecțiuni cognitive. Pentru studiu, cercetătorii su recrutat 170 de pacienți, inclusiv subiecți de control.

Rezultatele studiului au confirmat faptul că un biomarker utilizat pentru identificarea leziunilor vasculare, bazat pe raportul dintre albumina proteică din lichidul spinal și sânge, a exprimat valori semnificativ mai mari la pacienții cu boală subcorticală a vaselor mici. Studiul prezintă, de asemenea, un nou biomarker, un fragment al proteinei precursoare de amiloid din lichidul spinal, care a fost mai scăzut la pacienții cu boală subcorticală a vaselor mici.

Combinarea celor doi biomarkeri a oferit cercetătorilor posibilitatea de a distinge cu ușurință care dintre pacienți suferă de boală Alzheimer, demență mixtă sau boala subcorticală a vaselor mici. Boala vaselor mici afectează vasele aflate în profunzimea creierului, situate sub cortexul cerebral, simptomatologia fiind diferită de cea a altor afecțiuni cognitive. Pacienții cu boala vaselor mici pot dezvolta complicații cardiovasculare și adesea prezintă leziuni vasculare. Pacienții suferă adesea schimbări bruște de personalitate, uneori înainte de apariția pierderilor de memorie.

sursa: Science Daily
foto: Bildbank / Getty Images

Data actualizare: 05-04-2022 | creare: 05-04-2022 | Vizite: 248
Bibliografie
Combination of biomarkers can identify common cognitive disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220401122238.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: