Un studiu oferă indicii esențiale pentru a descifra misterul somnului profund

©

Autor:

Un studiu oferă indicii esențiale pentru a descifra misterul somnului profund

Somnul de calitate reprezintă o nevoie fiziologică de bază. În absența sa, numeroase procese din organism ar putea fi perturbate. Tulburările cronice ale somnului au fost asociate afecțiunilor psihice, cardiovasculare, diabetului de tip 2 și obezității.


Cu toate acestea, obținerea somnului profund necesar sănătății fizice și psihice poate fi dificilă, din cauza factorilor biologici sau ai celor ce țin de stilul de viață și de mediu.


Un aspect neînțeles până acum în biologia somnului a fost cel legat de reglarea somnului profund de către creier. Rezolvarea acestui mister poate oferi perspective pentru identificarea soluțiilor în ameliorarea somnului. Un studiu publicat de curând, realizat de cercetătorii de la Facultatea de Medicină Harvard a identificat o zonă din creier care reglează oscilațiile undelor delta. Aceste unde sunt semnale electrice transmise de neuroni în fazele cele mai profunde ale relaxării și reprezintă un indicator al somnului profund.


Echipa s-a axat pe neuronii din talamus, o regiune care reglează somnul și starea de veghe, printre alte funcții. Folosind tehnica de editare CRISPR-Cas9 s-a modificat o genă ce codifică o proteină care se leagă la neurotransmițătorul GABA. Proteina este ținta unor medicamente ce susțin somnul. Perturbarea genei la șoareci a accentuat activitatea undelor delta, promovând somnul profund la animale.


Există o nevoie crescută de noi tratamente, deoarece substanțele folosite în prezent ajută persoanele să adoarmă repede, însă diminuează activitatea undelor delta. Prin urmare, somnul obținut nu este de foarte bună calitate.


Astfel, descoperirile din studiul de față pot sta la baza dezvoltării de terapii moleculare care țintesc cu precizie proteina legată de GABA. Efectul dorit este de menținere a somnului profund cu efect regenerativ asupra organismului prin accentuarea oscilațiilor undelor delta.

sursa: News Medical
foto: Jun./iStock/Getty Images Plus


Data actualizare: 03-05-2022 | creare: 03-05-2022 | Vizite: 218
Bibliografie
Study offers critical clues into longstanding mystery of deep sleep, link: https://www.news-medical.net/news/20220428/Study-offers-critical-clues-into-longstanding-mystery-of-deep-sleep.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Legătura dintre somnul profund și riscul de demență la vârstnici
  •