Utilizatorii de țigări electronice au un risc mai mare de cancer decât fumătorii clasici

©

Autor:

Utilizatorii de țigări electronice au un risc mai mare de cancer decât fumătorii clasici
La cea de-a 96-a întâlnire organizată de International Association for Dental Research (IADR) a avut loc o prezentare cu titlul „Nicotina și expunerea la cancer în funcție de tipul de produs din tutun și de utilizare dublă.”
Plecând de la ideea că consumul de tutun rămâne cauza principală a cazurilor multiple de cancer oral, iar piața de produse din tutun evoluează constant în urma apariției țigărilor electronice, Benjamin Chaffee și Neal Benowitz de la University of California, San Francisco au evaluat expunerea la substanțe cancerigene cunoscute, în funcție de utilizarea recentă a diferitelor tipuri de produse din tutun, singure sau în combinație.
Datele au fost preluate de la Population Assessment of Tobacco and Health, care a furnizat probe de urină pentru a servi cercetării.

Participanții au fost împărțiți în grupuri, în funcție de dispozitivul pe care-l folosesc pentru a fuma: țigări clasice, trabucuri, narghilea, pipe, țigări care conțin marijuana, tutunul de mestecat, produsele de înlocuire a nicotinei sau țigări electronice. Pentru fiecare produs s-a stabilit că utilizarea recentă trebuia să fi avut loc anterior, în termen de trei zile.

Toate categoriile de participanți care au folosit produse pe bază de tutun au prezentat concentrații ridicate de nicotină, iar nitrosaminele specifice tutunului (TSNA) au fost găsite în concentrațiile cele mai mari la utilizatorii de țigări electronice, indiferent dacă utilizatorii le foloseau pe cont propriu sau împreună cu alte produse.

De asemenea, la cei mai mulți utilizatori de țigări electronice care au folosit în același timp și produse pe bază de tutun s-a observat o expunere la TSNA similară fumătorilor exclusivi de țigări clasice.

Analiza arată că marea majoritate a utilizatorilor care apelează la alternative ale țigărilor clasice sunt expuși la niveluri cancerigene comparabile sau depășind expunerea în rândul fumătorilor exclusivi de țigări clasice - niveluri care pot pune utilizatorii într-un risc considerabil.

IADR este organizat în colaborare cu IADR Pan European Regional Congress, Benjamin Chaffee, University of California, San Francisco și USA. Întâlnirea generală IADR a avut loc la Centrul de Convenții ExCeL din Londra, în perioada 25-28 iulie 2018.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 30-08-2020 | creare: 10-08-2018 | Vizite: 1151
Bibliografie
E-cigarettes and tobacco product use linked to increased risk of oral cancer. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180729194047.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Țigările electronice cu vapori, la fel de periculoase ca țigările clasice?
  • Acetatul de vitamina E, posibilă cauză a EVALI (vătămarea pulmonară asociată utilizării țigărilor electronice)
  • Consumul de marijuana sub formă de vapori și utilizarea țigărilor electronice în relație cu afecțiunile pulmonare
  •