Valoarea medicamentelor compensate si gratuite eliberate, in crestere in 2007

Data publicării: 27-12-2007

  Valoarea medicamentelor compensate si gratuite eliberate prin farmaciile cu circuit deschis a fost, in perioada ianuarie - septembrie 2007,  de aproape doua miliarde de lei, mai mare decat anul trecut, a declarat joi, pentru ROMPRES, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dr. Vasile Ciurchea.
    Potrivit presedintelui CNAS, valoarea medicamentelor compensate si gratuite eliberate in intervalul respectiv s-a ridicat la 1.931.553.068,16 de lei, in timp ce in aceeasi perioada a anului trecut a fost de 1.395.509.262,16 de lei.
    El a mentionat ca si numarul retetelor eliberate a crescut, media lunara fiind de 2.999,746, fata de 2.308,401 in 2006.
    Valoarea medie pe reteta a fost de 71,55 de lei comparativ cu 67,17 lei in 2006.
    Presedintele CNAS considera ca aceasta crestere a consumului de medicamente se datoreaza cresterii prescrierilor. El si-a argumentat afirmatia cu numarul de CNP-uri  care nu a crescut la fel de mult, ci numai cu aproximativ 1 milion (de la 6.388.265 la 7.352.771).
    In context, dr. Vasile Ciurchea si-a exprimat parerea ca prescrierea de medicamente trebuie controlata.
    In prima parte a anului 2007, pacientii au intampinat dificultati in ceea ce priveste eliberarea medicamentelor compensate. Din unele controale efectuate de Ministerul Sanatatii in vara a reiesit ca se prescriu medicamente compensate si gratuite mult prea multe si nejustificat, pentru un singur bolnav, si de la medicul de familie, si de la medicul specialist. S-au constatat, de asemenea, cazuri in care medicii au prescris retete compensate si medicamente unor persoane decedate aflate pe listele lor.
    Ministrul Sanatatii a incercat o negociere a pretului la medicamente cu producatorii si importatorii, dar aceasta nu s-a soldat cu succes.
    Colegiul Farmacistilor din Romania sustine ferm eliminarea plafoanelor de la farmacii pentru medicamente. Presedintele Colegiul Farmacistilor din Romania, Dumitru Lupuliasa, a spus ca au propus introducerea unui plafon orientativ, asa cum este in toate tarile Uniunii Europene, sau macar, din 2008, in cele trei judete care vor intra in sistemul pilot de informatizare integrata. 
    Reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Romania considera ca se perpetueaza anumite mecanisme de negociere a adaosului comercial, care se aplica, de la an la an, unui numar din ce in ce mai mare de medicamente, in ciuda nenumaratelor sesizari pe care colegiul le-a facut privind ilegalitatea modului de desfasurare a acestora.
    Farmacistii au opinat ca programul de evaluare a starii de sanatate, precum si alte programe, vor crea si mai multe frustrari, intrucat pacientii vor afla de ce boli sufera, dar nu vor putea sa isi procure medicatia necesara. Farmacistii mai sustin necesitatea negocierii adaosului comercial la medicamente pentru bolile cronice la nivel national, dar si introducerea unui buget pentru copiii cu afectiuni acute.
27-12-2007, Vizualizari 668
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.