Vase de sânge sintetice inovatoare, care cresc odată cu vârsta

©

Autor:

Vase de sânge sintetice inovatoare, care cresc odată cu vârsta
Vasele de sânge care se dezvoltă odată cu înaintarea în vârstă sunt o descoperire uimitoare în tratamentul copiilor cu defecte cardiace congenitale. Tratamentul inovativ a fost testat deocamdată doar pe miei însă, după aprobarea FDA (Food and Drug Administration), în câțiva ani se va putea începe testarea pe oameni.

Studiul realizat de Universitatea din Minnesota ar putea revoluționa intervențiile chirurgicale pentru copiii care au nevoie de înlocuirea unor componente ale inimii și vaselor de sânge. În prezent, acești copii necesită până la cinci intervenții chirurgicale invazive pentru a le fi inlocuite grefele, pe măsură ce cresc. În teorie, noile vase sintetice ar putea reduce intervențiile la una singură.

Ceretătorii de la departamentul de inginerie biomecanică a universității au creat un gel însămânțat cu celule fibroblaste - partea țesutului conector ce produce colagen. Acestuia i s-a dat forma unui tub, apoi a fost pus într-un bioreactor cu condiții perfecte pentru ca celulele să crească. După cinci săptămâni, de pe noile vase au fost îndepărtate toate celulele vii, obținându-se astfel o „schelă” ce poate fi depozitată și utilizată la nevoie. În acest mod s-a eliminat posibilitatea de respingere de către sistemul imunitar al gazdei. Odată vasul implantat, celulele pacientului au populat matricea, astfel încât grefa a crescut odată cu gazda.

Mieii care au suferit implantul au fost verificați la 50 de săptămână de la intervenție și s-a descoperit că vasele sintetice au crescut cu 56% în diametru, pompau cu 216% mai mult sânge și nivelul de colagen a crescut cu 465%, ceea ce înseamnă că grefele au crescut, nu doar s-au întins. Nu s-au observat efecte adverse ca îngustarea vaselor, calcifieri sau coagulări.

Studiul a fost publicat sub titlul „Tissue engineering of acellular vascular grafts capable of somatic growth in young lambs” în revista Nature Communications.

Sursa: IFLScience

Data actualizare: 14-05-2019 | creare: 29-09-2016 | Vizite: 4032
Bibliografie
1. Synthetic Blood Vessels Developed That Can Grow With Age, link: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/synthetic-blood-vessels-developed-that-can-grow-with-age/
2. Artificial blood vessels developed in the lab can grow with the recipient, link: https://twin-cities.umn.edu/news-events/artificial-blood-vessels-developed-lab-can-grow-recipient
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum