Verificarea credibilă a faptelor ar putea stopa propagarea pe rețelele de socializare a miturilor cu privire la vaccinuri

©

Autor:

Verificarea credibilă a faptelor ar putea stopa propagarea pe rețelele de socializare a miturilor cu privire la vaccinuri
Etichetele de verificare a faptelor situate imediat sub sau lângă o postare pe rețelele de socializare pot genera atitudini mai pozitive față de vaccinuri. Organizațiile credibile, precum universitățile de cercetare și instituțiile de sănătate, pot juca un rol esențial în dezaprobarea miturilor cu etichete simple care se leagă de informații factuale.
Dezinformarea pe rețelele sociale poate influența negativ atitudinea oamenilor cu privire la siguranța și eficacitatea vaccinurilor. Un studiu recent arată că printr-un proces de fact-checking (verificarea factuală a informațiilor furnizate) efectuat de către instituții abilitate, dezinformarea cu privire la vaccinuri ar putea fi diminuată semnificativ. „De fapt, etichetele de verificare a faptelor de la instituțiile de sănătate și universitățile de cercetare au fost văzute ca fiind mai de încredere decât altele, rezultând indirect în atitudini mai pozitive față de vaccinuri”, a declarat autorul principal al studiului, Jingwen Zhang, profesor asistent de comunicare.

Datele au fost colectate în urmă cu doi ani, înainte de pandemia COVID-19, însă rezultatele studiului ar putea influența comunicările publice despre vaccinurile COVID-19, au spus cercetătorii. „Cel mai important lucru pe care l-am învățat din această lucrare este că verificarea faptelor este eficientă”, a spus Zhang. Deși există un consens puternic în comunitatea medicală că vaccinurile sunt sigure, rentabile și de succes în prevenirea bolilor, în multe țări au apărut tendințe de evitare a vaccinului.

Autorii studiului au testat efectele fact-chacking-ului cu peste o mie de persoane la nivel național, care au prezentat diferite niveluri de ezitare cu privire la vaccinare. În experiment, cercetătorii au folosit mai multe mesaje de dezinformare care acoperă cinci tipuri de vaccinuri și cinci categorii din treisprezece surse diferite de verificare a faptelor. Au evitat orice explicații care repetau informațiile false.

Cercetătorii au folosit etichete alternative de verificare a faptelor din diverse surse din mass-media, organizații de sănătate, cum ar fi Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, Universitatea Johns Hopkins și algoritmi. Mesajele au fost prezentate sub forma: „Această postare este falsificată. Verificată de fapt de către Centers For Disease Control. Aflați de ce este falsificată”. Rezultatele au arătat că cei expuși la etichetele de verificare a faptelor au fost mai predispuși să dezvolte atitudini mai pozitive față de vaccinuri. Mai mult, efectul etichetelor nu a fost moderat de scepticismul vaccinului, de tipul dezinformării vaccinului sau de ideologia politică.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 13-01-2021 | creare: 13-01-2021 | Vizite: 463
Bibliografie
Vaccine myths on social media can be effectively reduced with credible fact checking, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210107112421.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum