Terapia mindfulness reduce abuzul de opioide și durerea cronică

©

Autor:

Terapia mindfulness reduce abuzul de opioide și durerea cronică
O terapie bazată pe mindfulness de opt săptămâni poate reduce consumul și abuzul de opioide, reducând în același timp simptomele durerii cronice, cu efecte care durează până la nouă luni, se arată în concluziile unui nou studiu clinic. Studiul actual este primul studiu clinic la scară largă care demonstrează că o intervenție psihologică poate reduce simultan abuzul de opioide și durerea cronică în rândul persoanelor cărora li s-au prescris analgezice opioide.
Studiul, publicat în jurnalul JAMA Internal Medicine, a urmărit 250 de adulți cu durere cronică, care au primit o terapie pe termen lung cu opioide, care au îndeplinit criteriile de utilizare abuzivă a opioidelor. Majoritatea participanților au luat oxicodonă sau hidrocodonă, au raportat două sau mai multe afecțiuni dureroase și au îndeplinit criteriile clinice pentru depresia majoră. Mai mult de jumătate dintre participanți au avut, de asemenea, o tulburare diagnosticabilă de consum de opioide.

Participanții la studiu au fost repartizați aleatoriu fie unui grup standard de psihoterapie de susținere, fie unui grup supuși terapiei de mindfulness, ambele angajându-se în opt sesiuni de grup săptămânale de două ore, precum și 15 minute de teme zilnice. Cercetătorii au măsurat comportamentele de abuz de opioide ale participanților, simptome de durere, depresie, anxietate și stres, cât și doza de opioid printr-o urmărire de nouă luni.

La nouă luni după încheierea perioadei de tratament, 45% dintre participanții din grupul cu terapia mindfulness nu mai consumau opioide, iar 36% și-au redus consumul de opioide la jumătate sau mai mult. Pacienții au avut șanse de peste două ori mai mari decât cei aflați în psihoterapie standard de a înceta utilizarea abuzivă a opioidelor până la sfârșitul studiului. În plus, aceiași pacienți au raportat îmbunătățiri semnificative clinic ale simptomelor durerii cronice, scăderea poftei de opioide și reducerea simptomelor de depresie la niveluri sub pragul pentru tulburarea depresivă majoră.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-03-2022 | creare: 04-03-2022 | Vizite: 234
Bibliografie
Mindfulness therapy reduces opioid misuse and chronic pain in primary care, according to new research, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220301192410.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Este paracetamolul un remediu pentru durere eficient și sigur?
  • Somnul este esențial în tratamentul durerilor cronice
  • Exercițiile de meditație mindfulness pot reduce anxietatea (Studiu)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum