Sedentarismul și somnul la ore târzii predispun la boala ficatului gras non-alcoolică

©

Autor:

Sedentarismul și somnul la ore târzii predispun la boala ficatului gras non-alcoolică
Persoanele cu comportamente nesănătoase de somn și un stil de viață sedentar prezintă un risc crescut de a dezvolta boala hepatică grasă non-alcoolică, potrivit concluziilor unei cercetări publicate în jurnalul oficial al Societății Endocrine.
Pentru studiu, oamenii de știință au analizat comportamentele auto-raportate de somn ale peste 5.000 de adulți diagnosticați cu boala ficatului gras. Conform rezultatelor, somnul la ore târzii, sfârșitul și somnul pe timpul zilei au fost asociate cu un risc mai mare de boală hepatică. Efectele au fost mai proeminente la persoanele cu obezitate sau cu un stil de viață sedentar. Riscul de a dezvolta boala ficatului gras non-alcoolică a scăzut procentual cu aproape 30% după îmbunătățirea calității somnului.

„Studiul oferă dovezi că riscul de a dezvolta boala hepatică grasă non-alcoolică poate fi redus printr-o îmbunătățire moderată a calității somnului, așadar prin modificări minore ale comportamentului de somn”, a declarat autorul studiului, Yan Liu, profesor la Universitatea din Guangzhou.

Boala hepatică grasă non-alcoolică este în prezent cea mai diagnosticată afecțiune cronică hepatică la nivel global, cu o rată a prevalenței de peste 20% în țările dezvoltate. Boala este declanșată de regulă de obezitate sau diabet de tip 2 și poate evolua, în anumite situații, spre boala hepatică în stadiu terminal, situație în care singurul tratament eficient este transplantul hepatic.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-08-2022 | creare: 02-08-2022 | Vizite: 203
Bibliografie
People with poor sleep behaviors may be at risk for fatty liver disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220728091037.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Legătura dintre durata alăptării, obezitatea maternă și hepatopatiile non-alcoolice la adolescenți
  • Consumul ridicat de carne roșie și mezeluri asociat cu ficatul gras și diabetul
  • Riscul de boli hepatice este dublu pentru femeile cu ovare polichistice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum