Vertebroplastia, o noua solutie pentru tratarea ostoporozei

Data publicării: 11-06-2009

Statisticile arata ca una din 4 femei si unul din 8 barbati sunt afectati de osteoporoza, o afectiune dificil de tratat, care odata aparuta influenteaza in mod dramatic stilul de viata al pacientului. Complicatiile osteoporozei imobilizeaza bolnavul la pat mai mult decat alte boli grave, precum bolile pulmonare, accidentele vasculare cerebrale, infarctul de miocard sau cancerul de san.


Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, osteoporoza ocupa locul II in lume dupa bolile cardiovasculare, ca problema majora de sanatate.
Osteoporoza este o boala sistemica a scheletului, caracterizata prin demineralizarea oaselor, insotita de deteriorarea structurii oaselor, ceea ce antreneaza un risc crescut de producere a fracturilor, chiar in conditiile unor accidente nesemnificative.
Conform prognozelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 200 milioane femei din intreaga lume sufera de osteoporoza, iar  incidenta fracturilor osteoporotice se va dubla in urmatorii 50 ani.
Cea mai comuna forma de fractura la pacientul cu osteoporoza este fractura vertebrala.

Nu exista un tratament care sa vindece osteoporoza, ci doar  tratamente care pot opri pierderea de masa osoasa, impiedicand astfel aparitia fracturilor.
Solutia cel mai des aplicata in terapia osteoporozei aparute la nivel vertebral este purtarea unui corset special care provoaca imobilizarea coloanei si sustinerea ei externa, metoda care duce la demineralizarea osoasa accentuata. Osteoporoza la femei se mai poate trata si prin terapia cu estrogen sau progesteron, insa nu este recomanda, prezentand un risc mare de cancer endometrial sau cancer de san.
De asemenea, se impune un program de medicatie, combinat cu exercitii fizice, care poate doar incetini evolutia bolii, fara a o stopa. Din pacate, odata cu intreruperea tratamentului exista posibilitatea mare ca pierderea osoasa sa survina din nou. In cazul in care intervine o fractura osoasa, se impune interventia chirurgicala.

Odata cu introducerea metodelor moderne de radiologie interventionala a fost descoperita si o procedura noua de tratare a osteoporozei aparute la nivel vertebral – vertebroplastia.

Aceasta este o o alternativa terapeutica mult mai eficienta, comparativ cu celelalte optiuni de tratament, care la noi in tara se efectueaza cu succes la Centrul Medical Hemodinamic, primul centru privat din Romania dedicat in exclusivitate procedurilor de radiologie interventionala.

Vertebroplastia este o procedura terapeutica non-chirurgicala, minim invaziva, de terapie a tasarilor vertebrale. Scopul vertebroplastiei este de a scadea durerea si de a intari corpul vertebral, astfel incat este indicata in fracturi-tasari vertebrale ce nu raspund la tratament conservator. Procedura este simpla si consta in consolidarea corpului vertebral prin injectarea unui ciment acrilic.

Pacientului, culcat pe burta, i se face anestezie locala la nivelul vertebrelor ce urmeaza sa fie tratate. La acest nivel se introduce, prin piele, un ac metalic care traverseaza pediculul vertebral si se opreste in mijlocul corpului vertebral.

Cimentul acrilic se injecteaza, pe ac, sub control radioscopic, pana la umplerea partiala a corpului vertebral. Aici, amestecul polimerizeaza, se intareste si consolideaza corpul afectat. Vertebroplastia se realizeaza fara incizia pielii, iar pacientul poate fi externat chiar in aceeasi zi.

Cu toate ca, procedura este simpla pentru pacient, aceasta necesita un echipament radiologic  special, numit angiograf, cu ajutorul caruia se vizualizeaza cu precizie pozitionarea acului de vertebroplastie si mai ales injectarea cimentului acrilic, conditii esentiale pentru eficienta si siguranta tratamentului.

Comparativ cu celelalte mijloace de tratament, vertebroplastia prezinta avantajul incontestabil de a ameliora pe loc starea pacientului, reducand semnificativ durerea. Dr. Rares Nechifor, unul dintre medicii care au introdus vertebroplastia in tara noastra, descria efectele acestui procedeu: „Rezultatul este uimitor: durerea se amelioreaza si in multe cazuri dispare dupa cateva ore, iar pacientul se poate mobiliza mult mai usor.” Dr. Rares Nechifor a studiat metoda vertebroplastiei la Paris, de la unul dintre primii trei medici din lume ce au practicat aceasta metoda terapeutica – Prof. Dr. Jaques Chiras - si practica aceasta procedura de peste 6 ani.
In cadrul Centrului Medical Hemodinamic procedura s-a folosit inca de  la deschiderea clinicii, cu rezultate foarte bune, aici existand un echipament angiografic de ultima generatie.

Statisticile arata ca un procent de aproximativ 90% dintre pacientii care au suferit o vertebroplastie au prezentat ameliorarea durerii in mai putin de 24 de ore, dobandindu-si abilitatea de a-si desfasura activitatile cotidiene la scurt timp dupa aceea.

Dupa cateva saptamani, la doua treimi dintre pacienti scad semnificativ dozele de medicamente calmante, iar la trei sferturi dintre pacienti apare o crestere a mobilitatii si a nivelului de activitate.

 

 

Sursa: Sanatatea TV, 11-06-2009, Vizualizari 2560
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.