Vitamina E ar putea stimula răspunsurile la imunoterapie

©

Autor:

Vitamina E ar putea stimula răspunsurile la imunoterapie

Cercetătorii de la Centrul de Cancer MD Anderson au descoperit că vitamina E poate îmbunătăți răspunsurile la imunoterapie. În urma interpretării a numeroase studii clinice și de laborator, cercetătorii au observat ca aceasta stimulează activitatea celulelor dendritice identificate în patogeneza multor tumori.
Celulele dendritice sunt o clasă specifică de celule imunitare responsabile de prezentarea proteinelor anormale -numite antigene- pentru stimularea celulelor T, fiind o etapă esențială în răspunsul imun antitumoral.

Cercetătorul Dihua Yu, șeful departamentului de Oncologie Moleculară și Celulară al Universității din Texas precizează: „Acest studiu ne extinde înțelegerea factorilor care pot influența răspunsurile la imunoterapii”.

Vitamina E leagă direct și blochează activitatea unei proteine punct de control (SHP1) din celulele dendritice, cu creșterea prezentării antigenului și stimularea celulelor T, pentru a oferi un răspuns imun antitumoral. Așadar, vitamina E are efecte de stimulare a sistemului imun, fiind un inhibitor al unui punct de control responsabil de înmulțirea tumorală. Îmbunătățește etapa de stimulare a celulelor T. Rezultatele studiului sunt punct de plecare pentru noi terapii care să includă vitamina E, cu scopul de a îmbunătăți rezultatele imunoterapiei.

Studiile confirmă faptul că pacienții cu melanom care au luat vitamina E în timp ce făceau ședințe de imunoterapie, au avut un procent de supraviețuire ridicat în comparație cu pacienții care nu au luat vitamina E sau multivitamine în acea perioadă. Au fost observate aceleași rezultate și pentru pacienți cu cancer de sân, colon și rinichi aflați sub influența imunoterapiei. Chimioterapia însă nu pare influențată de tratamentul cu vitamina E.

În concluzie, cercetătorii au demonstrat că tratamentul cu vitamina E ar crește efectele vaccinurilor împotriva cancerului și ale chimioterapiilor imunogene combinate cu inhibitori ai punctelor de control, inclusiv într-un model de cancer pancreatic rezistent la imunoterapie.

sursa: Science Daily
foto: Ilustrație a legării vitaminei E (cian) de proteina SHP1. Image courtesy of Dihua Yu, M.D., Ph.D., laboratory.


Data actualizare: 19-04-2022 | creare: 19-04-2022 | Vizite: 517
Bibliografie
Vitamin E can boost immunotherapy responses by reinvigorating dendritic cells, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220414110858.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antibioticele ar putea influența eficiența terapiilor anticancer
  • STINGel - un nou imunoterapic ce distruge celulele canceroase
  • STUDIU: Primul caz de cancer mamar avansat vindecat cu ajutorul unui tratament experimental
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum