Suplimentele de vitamine E și seleniu nu previn demența

Posibilitatea utilizării antioxidanților pentru tratarea tulburărilor cognitive sau a demenței a primit o atenție crescută din partea cercetătorilor din domeniul medical, mai ales că stresul oxidativ este nelipsit din procesul de apariție al demenței.
La studiul clinic PREADViSE (Prevention of Alzheimer's Disease by Vitamin E and SElenium) au participat inițial 7540 de bărbați în vârstă, împărțiți în 4 categorii și fiecare a primit suplimente de vitamina E, seleniu, vitamina E și seleniu combinat sau placebo. Studiul a durat în medie 5 ani, respectiv un număr de 3786 de participanți au fost de acord să fie monitorizați timp de alți 6 ani.
Incidența cazurilor de demență a fost de 4.4% (325 cazuri din 7,338 bărbați) și nu a prezentat diferențe semnificative între cele 4 grupuri.
Printre limitările studiului se numără reducerea la mai puțin de jumătate a numărului de participanți pe parcursul perioadei de monitorizare, din cauza tranziției de la trial clinic randomizat la studiu de cohortă. Popularizarea efectelor negative ale utilizării suplimentelor alimentare de vitamina E (creșterea incidenței cancerului de prostată și a mortalității) și seleniu (o potențială creștere a incidenței diabetului), a influențat de asemenea decizia de a renunța la studiu.
„Suplimentarea cu vitamina E și seleniu nu împiedică instalarea demenței și nu se recomandă utilizarea lor ca agenți profilactici la persoanele în vârstă,” afirmă autorii studiului.
Concluziile cercetării sunt în orice caz temperate de faptul că la studiu au participat doar bărbați, timpul de expunere la substanțele suplimentate a fost scurt, au existat diverse considerente în ceea ce privește dozajul și alte limitări metodologice.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Modul în care un părinte își tratează copilul în adolescența acestuia are implicații pentru relația pe termen lung dintre părinte și copil
- Copiii cu autism înalt funcțional scriu de mână într-un mod unic
- Terapia mindfulness pentru ameliorarea tulburărilor de anxietate
- Cum influențează microbiomul intestinal sănătatea mentală? (studiu)
- Nu ne cunoaste, o striga doar pe mama ei moarta, nu mai mananca, nu mai bea nici apa...
- Avc, dementa mixta, sindrom psiho organic
- Dementa mixta, atrofia musculara, nu poate vorbi si pneumonie
- Dementa mixtă - alzaimer
- Cebraoptim sau neuro optimizer
- Fumatorii prezintă un risc crescut de a dezvolta demenţă
- Dementa avansata