11 octombrie - Ziua Mondială împotriva Obezității

Data publicării: 11-10-2017

11 octombrie - Ziua Mondială împotriva Obezității

Ziua Mondială împotriva Obezității se sărbătorește pe data de 11 octombrie, anul acesta fiind al patrulea an în care se celebrează, la inițiativa Federației Mondiale de Obezitate.

Evenimentul are rolul de a atrage atenția asupra riscurilor asociate obezității și de a prioritiza investițiile în managementul obezității - atât tratamentul, cât și intervențiile timpurii și prevenția.

Trendurile actuale sugerează că până în anul 2025, mai mult de 2,7 miliarde de adulți vor suferi de obezitate la nivel mondial. Netratată corespunzător, obezitatea este responsabilă de un număr semnificativ de boli, inclusiv boli cardiovasculare, diabet, afecțiuni hepatice și cancer.

Tema campaniei de anul acesta îndeamnă la investiții în ceea ce privește obezitatea, pentru:

  • Tratament
  • Intervenții timpurii
  • Prevenție


Anul trecut, tema a fost axată pe reducerea obezității în rândul celor mici și a tinerilor. Obezitatea în rândul copiilor și adolescenților a început să fie tot mai frecventă la nivel mondial, atingând proporții alarmante, și doar în câteva țări se iau măsuri importante împotriva acestei boli ce afectează sănătatea și calitatea vieții. Obezitatea atrage după sine un risc mai mare de probleme cardiovasculare, respiratorii, articulare, dar și probleme sociale și psihologice, putând afecta sănătatea generală și dezvoltarea copilului.

Mulți copii cresc și se dezvoltă în medii familiale și sociale obezogenice, care favorizează creșterea în greutate și obezitatea. Dezechilibrul energetic rezultă din modificările negative ale proporțiilor de alimente, fiind influențat și de creșterea disponibilității, de costuri și de strategiile de marketing. La acestea se adaugă un declin în privința activității fizice, majoritatea copiilor petrecând mai mult timp implicați în activități sedentare, și prea puțin timp fiind activi.

Principalele obiective ale campaniei sunt:

  • creșterea gradului de conștientizare și de sensibilizare a populației cu privire la prevalența și riscurile obezității, efectele negative asupra vieții și principalele metode prin care aceasta poate fi tratată și prevenită;
  • încurajarea asociațiilor și a grupurilor implicate în campaniile anti-obezitate;
  • împărtășirea experiențelor campaniilor la nivel internațional pentru a favoriza răspândirea ideilor.

Reducerea incidenței obezității se poate face doar prin promovarea unui stil de viață sănătos încă de la vârste fragede, prin consumul de alimente sănătoase, efectuarea de exerciții fizice, monitorizarea greutății corporale, susținerea programelor școlare de sănătate, nutriție și sport.

Principalele recomandări ale Federației Mondiale de Obezitate includ implementarea programelor de susținere a aportului de alimente sănătoase, reducerea consumului de alimente bogate în zahăr, grăsimi nesănătoase și sare, implementarea programelor ce favorizează activitatea fizică zilnică și reducerea comportamentului sedentar, realizarea de ghiduri pentru prevenirea dezvoltării bolilor netransmisibile (cardiovasculare, diabet, boli pulmonare, cancer).

Să învingem obezitatea – acționează astăzi pentru un viitor mai sănătos!

Aflați mai multe despre obezitate și obezitatea juvenilă din articolele noastre.
Sursa: ROmedic, 11-10-2017, Vizualizari 3199
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.