Vaginoza bacteriana

Autor: ROmedic

Vaginoza bacteriana

Vaginoza bacteriana (alti patogeni decat T.vaginalis sau Candida Albicans) se caracterizeaza prin prezenta unei secretii vaginale de culoare alba, omogena, in cantitate moderata sau crescuta, urat mirositoare, ce acopera uniform mucoasa vaginala.

 

Existenta partenerilor sexuali multipli si a contactelor sexuale neprotejate favorizeaza aparitia acestui tip de infectie.

 

Vaginoza bacteriana prezinta risc de nastere prematura si complicatii neonatale. In secretiile femeilor cu vaginoza bacteriana au fost identificati urmatorii patogeni: G.vaginalis, Mycoplasma hominis si unele specii de Peptostreptococcus, iar Lactobacillus lipseste de obicei (face parte din flora normala vaginala). Aceste microorganisme pot fi depistate si in randul femeilor sanatoase.

Orice manevra care perturba flora normala vaginala (formata din bacterii producatoare de hidrogen peroxid), se va insoti de suprapopularea vaginului cu patogeni anaerobi (spalaturile vaginale, utilizarea spermicidelor intravaginale, parteneri sexuali noi).

 

Diagnosticul de vaginoza bacteriana

Identificarea a trei din urmatoarele patru anomalii, stabileste diagnosticul de vaginoza bacteriana:
1. Secretii vaginale abundente, albe, omogene, cu excluderea diagnosticului de candidoza vaginala, trichomoniaza si a celuide cervicita mucopurulenta. Se vor recolta probe din secretii si vor fi testate pentru C.trachomatis si N.gonorrhoeae.
2. Miros caracteristic de peste, ce apare atunci cand secretiile vaginale patologice sunt amestecate cu o solutie de KOH 10% (mirosul apare din cauza aminelor volatile rezultate din metabolismul bacteriilor anaerobe).
3. Un ph mai mare de 4,5 al scurgerilor vaginale (in mod normal ph-ul vaginal este acid). Cresterea ph-ului se datoreaza produsilor aminati bacterieni si scaderii sintezei de lactat a lactobacililor din flora normala.
4. Evidentierea la microscop a „celulelor-cheie” = celule ale epiteliului vaginal, acoperite de microorganisme cocobacilare (G.vaginalis si microorganisme anaerobe). Punerea in evidenta a „celulelor-cheie” (cu ajutorul coloratiei Gram), repezinta cea mai sigura metoda de diagnosticare a vaginozei bacteriene la femeile simptomatice.

 

Tratament

Vaginoza bacteriana se trateaza prin administrarea de metronizadol timp de 7 zile (1 gram/zi). De asemenea, mai pot fi utilizate creme cu aplicare intravaginala, pe baza de clindamicina sau metronidazol, fara aparitia de reactii adverse.

 

Recurenta pe termen lung a vaginozei bacteriene este destul de frecventa si nu este influentata de tratamentul cu antibiotic (metronidazol) aplicat partenerilor de sex masculin.

 

Pe viitor se urmareste dezvoltarea unor preparate care sa contina Lactobacillus (tulpini producatoare de peroxid de hidrogen) utilizate in recolonizarea normala a epiteliului vaginal.


Data actualizare: 06-03-2014 | creare: 10-01-2007 | Vizite: 46575

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Ce este un tuseu vaginal?
 • Ce este secreția vaginală?
 • Ce este uscăciunea vaginală?
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK