„Vesta inteligentă” pentru diagnosticul pneumoniei

©

Autor:

„Vesta inteligentă” pentru diagnosticul pneumoniei
O echipă de ingineri și medici din Uganda au creat o „vestă inteligentă” care ar putea diagnostica pneumonia mult mai repede decât ar putea-o face un medic.

Ideea acestui dispozitiv i-a venit unuia dintre ingineri, când bunica sa a fost bolnavă și era mutată de la un spital la altul înainte de a i se pune diagnosticul de pneumonie. Când boala a fost descoperită, a fost mult prea târziu. Atunci s-a gândit la un sistem automatizat care să monitorizeze starea de sănătate.

Informații pe larg despre pneumonie găsiți aici.

Dispozitivul pe care l-au dezvoltat, numit Mama-Ope (Mother's Hope), constă într-o vestă inteligentă și o aplicație pentru telefonul mobil, care pune diagnosticul.

Kit-ul este ușor de folosit: pacientul este îmbrăcat cu vesta, ai cărei senzori detectează sunetele de la nivelul plămânilor, temperatura corpului și frecvența respirației. Aceste informații sunt trimise prin Bluetooth către aplicația de mobil care le analizează, estimând severitatea bolii.

Vesta inteligentă este deocamdată un prototip, dar conform testelor făcute de dezvoltatori, ar putea diagnostica pneumonia de trei ori mai repede decât o pot face medicii, reducând totodată erorile umane. Scopul este detectarea bolii în stadiile incipiente, înainte de a deveni severă.

Cercetătorii doresc să testeze kit-ul în spitalele din Uganda și informațiile să fie stocate în cloud, astfel încât medicii care nu se află în zonele rurale unde sunt pacienții să poată avea acces la aceste informații medicale și să poată lua decizii cât mai informate.

Vesta inteligentă este în curs de patentare și se află pe lista nominalizărilor la „2017 Royal Academy of Engineering Africa Prize”.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 23-01-2017 | creare: 23-01-2017 | Vizite: 1728
Bibliografie
Ugandans invent 'smart jacket' to diagnose pneumonia, link: https://medicalxpress.com/news/2017-01-ugandans-smart-jacket-pneumonia.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vizitele regulate la dentist ar putea reduce riscul de pneumonie
  • Indicatori clinici pentru depistarea cu acuratețe a pneumoniei (Studiu)
  • Semne clinice pentru identificarea corectă a pneumoniei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum