Vizitele regulate la dentist ar putea reduce riscul de pneumonie

©

Autor:

Vizitele regulate la dentist ar putea reduce riscul de pneumonie
Dacă respectăm recomandările medicilor stomatologi de a merge regulat la cabinetul dentar este posibil să reducem riscul de pneumonie, datorită scăderii nivelului de bacterii de la nivelul gurii. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Virginia Commonwealth, Richmond, în care au analizat datele dintr-un sondaj național din 2013 (Medical Expediture Panel Survey) privind 26 000 de persoane, dintre care 1,68% aveau pneumonie bacteriană.

Pneumonia este o boală infecțioasă care poate afecta pe oricine, în principal vârstnicii și persoanele cu SIDA sau cu afecțiuni pulmonare.

Rezultatele obținute sugerează o asociere bine documentată între sănătatea orală și pneumonie, în sensul că persoanele care nu au mers niciodată la un control dentar au un risc cu 86% mai mare de a dezvolta pneumonie bacteriană decât cele care merg de două ori pe an la stomatolog.

Autorii consideră că nu putem distruge toate bacteriile din cavitatea orală, însă vizitele la medicul dentist pot reduce semnificativ nivelul acestora, scăzând totodată riscul ca bacteriile care cauzează pneumonia să ajungă la nivelul plămânilor.

Rezultatele acestui studiu arată încă o dată cât de importantă este sănătatea dentară pentru starea generală de sănătate. De aceea, vizitele de rutină la stomatolog, o dată la 6 luni, ar trebui să facă parte din strategiile noastre preventive pentru sănătate.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 31-10-2016 | creare: 31-10-2016 | Vizite: 2354
Bibliografie
Regular dental visits may help prevent pneumonia, study shows, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161027122221.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • „Vesta inteligentă” pentru diagnosticul pneumoniei
  • Indicatori clinici pentru depistarea cu acuratețe a pneumoniei (Studiu)
  • Semne clinice pentru identificarea corectă a pneumoniei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum