10 lucruri pe care trebuie să le știm dacă avem tensiune arterială ridicată

10 lucruri pe care trebuie să le știm dacă avem tensiune arterială ridicată

©

Autor:

10 lucruri pe care trebuie să le știm dacă avem tensiune arterială ridicată
Tensiunea arterială ridicată este cunoscută ca fiind una dintre principalele cauze de morbiditate È™i mortalitate din lume. Hipertensiunea arterială este sinonimă cu tensiunea arterială ridicată, dar se poate vorbi de boală atunci când în organism au apărut deja modificări ale bolii.

Dacă aÈ›i fost diagnosticat recent cu hipertensiune arterială, trebuie să vă simÈ›iÈ›i confuz. Cel mai probabil, medicul dumneavoastră v-a explicat elementele de bază - ce trebuie să faceÈ›i, ce trebuie să evitaÈ›i, cum să vă luaÈ›i medicamentele... Dar hipertensiunea arterială este, de obicei, o boală cronică È™i este posibil să vă însoÈ›ească pe tot parcursul vieÈ›ii. AÈ™adar, pentru a vă simÈ›i mai liniÈ™tiÈ›i, merită să obÈ›ineÈ›i mai multe informaÈ›ii despre hipertensiune È™i despre modalitățile de gestionare a acesteia.

Iată 10 lucruri pe care trebuie să le știți despre tensiunea arterială:

1. Ce este tensiunea arterială?

Tensiunea arterială, limita superioară, limita inferioară - cu toÈ›ii am auzit aceste concepte, dar foarte puÈ›ini oameni È™tiu ce înseamnă ele de fapt. Tensiunea arterială este forÈ›a cu care sângele se presează pe pereÈ›ii arterelor. De fiecare dată când inima bate (se contractă È™i se relaxează), se creează presiune în interiorul arterelor. De fiecare dată când inima bate, sângele este pompat în direcÈ›ia vaselor de sânge È™i creează presiune în interiorul acestora. Această tensiune arterială se numeÈ™te presiune sistolică, mai cunoscută de noi ca "limită superioară". Atunci când inima este relaxată, presiunea asupra arterelor scade. Aceasta este aÈ™a-numita tensiune arterială diastolică, cunoscută de noi ca "limita inferioară".

Hipertensiunea arterială este semnalată atunci când sângele exercită o presiune prea mare asupra arterelor, în timpul contracÈ›iei sau relaxării inimii. Tensiunea arterială este, de asemenea, afectată de dimensiunea pereÈ›ilor arterelor È™i de elasticitatea acestora. Uneori poate exista o rezistență crescută la circulaÈ›ia sângelui în ele, ceea ce face ca inima să pompeze mai greu. Tensiunea arterială se măsoară în milimetri de mercur (mmHg). De exemplu, o citire a tensiunii arteriale este scrisă ca 120/80 mmHg È™i se citeÈ™te "120 la 80". Acestea sunt aÈ™a-numitele limite superioare È™i inferioare ale tensiunii arteriale.

2. Când este tensiunea arterială mare?

Tensiunea arterială ideală este de obicei considerată a fi între 90/60 mmHg È™i 120/80 mmHg. Conform celor mai recente orientări medicale, se poate vorbi de hipertensiune arterială la indicatorii de peste 130/80 mm Hg, sau peste 150/90 mm Hg dacă aveÈ›i peste 80 de ani.

3. Care sunt cauzele tensiunii arteriale ridicate?

Cauza creÈ™terii tensiunii arteriale la majoritatea oamenilor rămâne neclară. Cu toate acestea, există anumiÈ›i factori care sunt asociaÈ›i cu hipertensiunea. Apare mult mai frecvent la persoanele în vârstă. AlÈ›i factori de risc sunt inactivitatea, alimentaÈ›ia deficitară, obezitatea È™i genetica. Utilizarea unei cantități mari de sare în alimentaÈ›ie, nivelul ridicat de stres, somnul insuficient, consumul excesiv de alcool È™i anumite boli renale pot duce, de asemenea, la creÈ™terea tensiunii arteriale.

4. Care ar putea fi consecințele hipertensiunii arteriale dacă nu este gestionată?

Dacă tensiunea arterială ridicată nu este redusă la valori normale, aceasta poate provoca atacuri de cord, insuficiență renală, accidente vasculare cerebrale È™i leziuni oculare. Aceste boli se pot dovedi fatale sau pot provoca invaliditate permanentă. Cele mai frecvente complicaÈ›ii care rezultă din hipertensiune sunt bolile cardiovasculare: insuficienÈ›a cardiacă, boala cardiacă ischemică, cardiomiopatia hipertensivă (muÈ™chiul cardiac îngroÈ™at, cu funcÈ›ionare anormală) È™i ateroscleroza. Prin urmare, este important ca pacienÈ›ii să urmeze tratamentul cu stricteÈ›e, pe tot parcursul vieÈ›ii lor.

5. Cum se tratează hipertensiunea?

Dacă suferiÈ›i de hipertensiune arterială, numai medicul dumneavoastră poate stabili dacă aveÈ›i hipertensiune. El sau ea vă va monitoriza tensiunea arterială, va efectua, probabil, unele teste de sânge È™i de urină È™i vă va pune întrebări despre starea dumneavoastră de sănătate pentru a determina riscul de a avea alte probleme. Dacă tensiunea arterială este puÈ›in peste 140/90 mmHg, iar riscul de a avea alte probleme este scăzut, este posibil să vi se recomande să faceÈ›i unele schimbări în stilul de viață. În cazul unor valori mai mari È™i al riscului de apariÈ›ie a altor probleme de sănătate, vi se vor prescrie, de asemenea, medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale.

6. Cât de des ar trebui să ne măsurăm tensiunea arterială dacă avem hipertensiune arterială?

Medicul dumneavoastră vă va indica cât de des trebuie să vă măsuraÈ›i tensiunea arterială, în funcÈ›ie de starea dumneavoastră È™i de tratamentul prescris. Cu toate acestea, se recomandă să o măsuraÈ›i cel puÈ›in o dată pe zi, de obicei dimineaÈ›a devreme, înainte de a vă lua medicamentele. Monitorizarea la domiciliu a tensiunii arteriale este extrem de importantă. Doar aÈ™a vă puteÈ›i asigura că tratamentul este eficient È™i vă puteÈ›i proteja de eventualele complicaÈ›ii de sănătate.

Este important să alegeÈ›i un aparat de tensiune arterială fiabil, în ale cărui citiri să aveÈ›i încredere. Dispozitivele SENDO sunt o alegere bună pentru monitorizarea zilnică a tensiunii arteriale. Acestea sunt uÈ™or de utilizat È™i sunt disponibile în diferite varietăți. Acestea garantează măsurarea exactă a pulsului, a limitelor superioare È™i inferioare ale tensiunii arteriale, iar unele modificări ale dispozitivelor SENDO detectează, de asemenea, prezenÈ›a pulsului aritmic.

7. Cum să vă măsurați corect tensiunea arterială?

ToÈ›i oamenii cred că măsurarea tensiunii arteriale este o treabă uÈ™oară, dar acest lucru nu este chiar aÈ™a. Este important să învățaÈ›i să o măsuraÈ›i corect, astfel încât să obÈ›ineÈ›i întotdeauna rezultate corecte. În primul rând - aveÈ›i grijă la poziÈ›ia mâinii. În timpul măsurătorii, aceasta trebuie întinsă, plasată la aproximativ 6 cm sub umăr pentru a-o apropia de nivelul inimii. AÈ™ezaÈ›i manÈ™eta pe braÈ›ul gol, nu pe haine.

Nu vă măsuraÈ›i tensiunea arterială imediat după ce aÈ›i mâncat, după activitate fizică, după ce aÈ›i băut cafea È™i alte băuturi stimulante. Este o idee bună să vă odihniÈ›i È™i să vă relaxaÈ›i timp de câteva minute înainte de a vă lua tensiunea arterială.

8. Ar trebui să urmez o dietă specială dacă am hipertensiune?

AlimentaÈ›ia în hipertensiune arterială este extrem de importantă. O dietă sănătoasă este capabilă să vă îmbunătățească dramatic starea, adesea chiar normalizând tensiunea arterială.

Este bine să limitaÈ›i consumul de sare. Sarea conÈ›ine sodiu, iar sodiul face ca organismul dumneavoastră să reÈ›ină apă în plus. Apa adăugată pune presiune asupra inimii È™i a vaselor de sânge, iar la unele persoane poate provoca o creÈ™tere a tensiunii arteriale.

De asemenea, este o idee bună să renunÈ›aÈ›i la consumul de produse alimentare prefabricate, dulciuri, băuturi zaharoase È™i alcool. Dacă este posibil, renunÈ›aÈ›i la fumat. AdăugaÈ›i mai multe legume, carne de pasăre, peÈ™te, nuci, cereale integrale, avocado È™i ulei de măsline în dieta dumneavoastră. Acest mod de a mânca vă poate reduce greutatea È™i va avea cu siguranță un efect benefic asupra tensiunii arteriale.

9. Trebuie să ne schimbăm stilul de viață pentru a ne ține sub control tensiunea arterială?

Am menÈ›ionat deja că imobilitatea È™i stresul afectează valorile tensiunii arteriale, aÈ™a că ar fi cu siguranță benefic să faceÈ›i anumite ajustări ale stilului de viață. ÎncercaÈ›i să vă miÈ™caÈ›i mai mult. Nu este nevoie să vă suprasolicitaÈ›i. Cinci antrenamente de intensitate moderată pe săptămână, cu o durată de până la 30 de minute, sunt suficiente.

AveÈ›i grijă È™i de stres. ÎncercaÈ›i să-l reduceÈ›i prin exerciÈ›ii fizice, meditaÈ›ie, respiraÈ›ie profundă, yoga. IncludeÈ›i plimbări lungi în aer liber în rutina zilnică sau găsiÈ›i-vă un hobby care vă relaxează. ÎncercaÈ›i să dormiÈ›i bine È™i suficient, să vă odihniÈ›i mai mult.

10. Ce trebuie să știm despre medicamente dacă avem hipertensiune arterială?

În primul rând, este important să nu uitaÈ›i să luaÈ›i medicamentele pe care vi le-a prescris medicul dumneavoastră. LuaÈ›i-le în mod regulat, fără excepÈ›ii. Dacă uitaÈ›i să vă luaÈ›i pastila, luaÈ›i-o imediat ce vă amintiÈ›i. Cu toate acestea, dacă este aproape timpul pentru următoarea doză, aÈ™teptaÈ›i È™i reveniÈ›i la modelul obiÈ™nuit de administrare. Nu luaÈ›i două doze pentru a compensa o tabletă uitată.

Aveți grijă cu medicamentele pentru răceală și gripă care se eliberează fără prescripție medicală. Multe conțin așa-numitele decongestionante, cum ar fi oximetazolina, fenilefrina și pseudoefedrina, care cresc tensiunea arterială.

Ca pentru final vom sublinia că hipertensiunea arterială este o boală foarte insidioasă. Uneori este numită "ucigaÈ™ul tăcut", deoarece evoluează asimptomatic. Unii oameni au dureri de cap atunci când tensiunea arterială creÈ™te până la limite periculoase, dar la alÈ›ii, aceasta poate trece neobservată È™i poate provoca complicaÈ›ii. Măsurarea regulată este singura modalitate sigură de a vă menÈ›ine întotdeauna tensiunea arterială sub control.

Data actualizare: 25-02-2022 | creare: 25-02-2022 | Vizite: 119554
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum