Efectele consumului de alcool asupra performanțelor sexuale la barbați

©

Autor:

Bărbații alcoolici se confruntă adesea cu probleme legate de sexualitate. Disfuncția erectilă este cel mai comun efect negativ care apare odată cu vârsta, din cauza problemelor mentale sau de sănătate fizică. Depresia, anxietatea, diabetul sau hipertensiunea sunt doar câteva din cauzele care afectează potența unui bărbat.

Se știe deja că alcoolul afectează abilitatea barbatului de a avea sau a menține o erecție. Acest lucru se întâmplă deoarece alcoolul nu lasă vasele de sânge din interiorul penisului să se închidă și astfel acesta nu va rămâne erect. Consumul excesiv de alcool afectează vasele de sânge, creând astfel probleme de ordin cardiac dar și în viața sexuală. Totodată, alcoolul are și un efect asupra psihicului, care nu ar trebui subestimat. Barbații se simt de obicei foarte vinovați dacă nu își ating performanțele dorite în pat. Mulți dintre aceștia își vor „îneca amarul” în alcool, fapt care nu va duce decât la și mai multe probleme în dormitor. (1)

În conformitate cu un studiu efectuat de Bijil Simon Arackal și Vivek Benegal, pe 100 de barbați alcoolici dintr-un centru de reabilitare, s-a arătat că 72% dintre aceștia suferă de una sau mai multe disfuncții sexuale (cea mai comună fiind ejacularea prematură), libidou scăzut și disfuncții erectile. (2)

Disfuncțiile sexuale sunt comune la pacienții dependenți de alcool. Pe măsură ce barbatul va bea mai mult, riscul de a avea probleme în viața sexuală crește.

Efectele pe termen lung ale consumului de alcool (3) (4)

  • Disfuncții erectile temporare - un studiu din cadrul unei Universități din Washington a arătat că barbații care nu au consumat alcool au reușit să aibă erecție mult mai repede decât cei care au consumat. Unii dintre cei din urmă nu au reușit să aibă erecție deloc. Consumul de alcool înaintea actului sexual scade circulația sângelui din interiorul penisului și intensitatea orgasmului. Totodată reduce nivelul de excitare.
  • Pierderea relațiilor de cuplu - Potrivit Național Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, consumul excesiv de alcool provoacă probleme în cuplu cum ar fi:conflicte, infidelitate, insecuritate financiară și divorț. De asemenea, 90% din hărțuirile sexuale au la bază consumul de alcool. Cei care consumă des alcool, tind să aibă mai puține relații de lungă durată, își găsesc mai greu parteneri sexuali pe care nu reușesc să îi păstreze sau pot avea probleme sociale, de sănătate sau financiare care îi vor face mai puțin atrăgători din punct de vedere sexual.
  • Disfuncții erectile pe termen lung: Acestea apar la barbații dependent de alcool. Mai exact 60-70% dintre barbații alcoolici întâmpină astfel de problem, cea mai comună dintre ele fiind ejacularea prematură.
  • Un alt risc este acela de a contacta boli cu transmitere sexuală. Tinerii sunt cei mai expuși la a avea contact sexual neprotejat după ce consumă alcool.
  • Multe persoane obișnuiesc să fumeze atunci când beau, fapt care crește și mai tare riscul de a avea disfuncții erectile. Pentru barbații sub 40 de ani, fumatul reprezintă cea mai mare cauză a apariției acestor probleme (mai ales în cazul celor care fumează mai mult de 10 țigări pe zi)
  • Pierderea apetitului sexual, atât la barbați cat și la femei


Nu sunt însă cunoscute punctele în care aceste efecte pot fi ireversibile. Unele cercetări arată că unii barbați alcoolici au fost capabili să își recâștige performanțele sexuale în timp, după ce au renunțat să mai consume alcool. Totuși, nu se știe exact de cat timp este nevoie pentru recuperare și cat anume poate fi recuperat.

Totuși, diferențele între barbații care consumă alcool des și care care consumă cu moderație sunt mari în ceea ce privește activitatea sexuală, dar nu există când vine vorba de nivelul de testosteron. Alte efecte care pot respinge un eventual partener sexual sunt: mirosul urat emanat, incoerență verbală sau postura. În timp ce consumul de băuturi alcoolice poate relaxa o persoană timidă, aceasta poate cădea în extrema cealaltă. (5)

Din cauză că alcoolul dă o senzație de bună-stare și relaxare, oamenii îl preferă în orice împrejurări. Deși anumite studii arată că alcoolul consumat în cantități moderate poate fi benefic, este important să ținem minte că o combinație alcool-sex nu va avea rezultate prea bune. (4)


Data actualizare: 19-04-2019 | creare: 16-07-2014 | Vizite: 41229
Bibliografie
1. https://alcoholrehab.com/alcoholism/alcoholism-and-sexual-dysfunction/
2. Bijil Simon Arackal and Vivek Benegal, Prevalence of sexual dysfunction in male subjects with alcohol dependence, Indian J Psychiatry. 2007 Apr-Jun; 49(2): 109–112.
3. https://sexuality.about.com/od/sexualhealthqanda/a/alcohol_and_sex.htm
4. https://www.everydayhealth.com/erectile-dysfunction/why-boozing-can-be-bad-for-your-sex-life.aspx
5. https://www.athenainstitute.com/sciencelinks/malesexuality.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pot să beau alcool dacă iau medicamente?
  • Alcoolul, femeile și disponibilitatea sexuală
  • MIT: O tărie consumată înainte de masă crește pofta de mâncare
  •