Activitățile stimulante din punct de vedere cognitiv pot reduce riscul de demență la vârstnici

©

Autor:

Activitățile stimulante din punct de vedere cognitiv pot reduce riscul de demență la vârstnici
Studiul publicat în JAMA Network Open examinează legătura dintre socializare, activitățile de agrement și riscul de demență la adulții în vârstă. Demența prezintă provocări semnificative pentru sănătatea fizică și mentală a persoanelor în vârstă din cauza declinului cognitiv, iar tratamentele actuale sunt inadecvate. Prin urmare, studiul explorează factorii stilului de viață care pot reduce riscul de demență prin promovarea rezervelor cognitive și a bunăstării.
Cercetătorii au folosit date din studiul Aspirina în reducerea evenimentelor la vârstnici (ASPREE) Studiul longitudinal al persoanelor în vârstă (ALSOP), concentrându-se pe rezidenții sănătoși ai comunității australiene cu vârsta de 70 de ani și peste, fără deficiențe cognitive majore sau boli cardiovasculare. Studiul a analizat 19 intervenții de socializare și activități de agrement la inițierea studiului, utilizând modelarea de regresie a riscurilor de tip proporțional Cox pentru a calcula rapoartele de risc ajustate pentru riscul de demență pe parcursul a zece ani. S-au făcut ajustări pentru diverși factori, cum ar fi vârsta, etnia, educația, comorbiditățile și obiceiurile de stil de viață.

Descoperirile studiului au arătat că implicarea în activități de stimulare mentală, cum ar fi sarcini de alfabetizare, arte creative și activități mentale active, a fost asociată cu un risc mai scăzut de demență. Aceste activități, cum ar fi cititul, scrisul, jocul și rezolvarea puzzle-urilor, au oferit stimulare cognitivă și rezistență crescută a creierului prin îmbunătățirea creșterii neuronilor și a activității sinaptice. În special, sarcinile mentale active și alfabetizarea adulților (scrierea unui jurnal, sau de scrisori) au fost cel mai strâns legate de scăderea riscului de demență.

Concluziile studiului sugerează că participarea la activități de scriere, arte creative și activități mentale active și pasive ar putea fi benefică pentru reducerea riscului de demență la adulții în vârstă. Aceste constatări au implicații potențiale pentru elaborarea politicilor și strategiile de prevenire a demenței care vizează populația în vârstă.

sursa: News Medical
foto: belushi / Shutterstock.com

Data actualizare: 21-07-2023 | creare: 21-07-2023 | Vizite: 440
Bibliografie
Cognitively stimulating activities reduce dementia risk in the elderly, link: https://www.news-medical.net/news/20230720/Cognitively-stimulating-activities-reduce-dementia-risk-in-the-elderly.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Socializarea scade riscul de demență la bătrânețe
  • Aportul de colină scade riscul de demență
  • Demența poate fi încetinită, prin modificarea stilului de viață
  •