Administrarea unor doze mari de statine sporește riscul de osteoporoză

©

Autor:

Administrarea unor doze mari de statine sporește riscul de osteoporoză
Un experiment efectuat pe șoareci de laborator demonstrează faptul că dozele mari de statine, medicamente folosite de către oameni pentru reducerea nivelului colesterolului, cresc riscul de osteoporoză, un lucru sugerat de ample analize de date. Studiul actual este primul câte dovedește în mod experimental legătura dintre dozele mari de statine și osteoporoză.
În cadrul studiului, cercetătorii au încercat să înțeleagă cu o mai mare precizie datele observaționale, dar și să ofere dovezi suplimentare ale legăturii dintre administrarea unor doze mari de statine și riscul mai mare de osteoporoză. Scopul studiului a fost să determine dacă expunerea continuă și pe termen lung la doze mari de statine la șoareci poate promova aceleași efecte dăunătoare asupra oaselor observate anterior la oameni.

Comparativ cu studiul anterior, realizat de aceeași echipă de cercetători, în cadrul căruia au fost utilizați subiecți umani, în studiul actual cercetătorii au combinat datele din experimentele efectuate pe șoareci cu cele din analiza de date anterioară. Pentru experimente, cercetătorii au folosit 39 de șoareci de sex masculin și 32 de șoareci de sex feminin cărora le-au fost îndepărtate chirurgical ovarele. Rozătoarele au fost împărțite în mod egal în două grupuri, pentru a primi fie medicamente placebo, fie statine în doze mari.

Folosind o tehnică de imagistică 3D avansată, cercetătorii au examinat sănătatea oaselor rozătoarelor, concluzia fiind aceea că terapia pe termen lung cu statine în doze mari are efecte dăunătoare asupra oaselor atât la rozătoarele de sex masculin, cât și la femele.

În analiza datelor colectate de la subiecți umani, persoanele care au luat statine în doze mari au prezentat riscuri de până la șase ori mai mari de a dezvolta osteoporoză. Rezultatele studiului confirmă datele din analiza efectuată anterior și dovedesc că dozele mari de statine pot crește riscul de osteoporoză. Experimentul pe animale demonstrează astfel relația cauză-efect.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 10-01-2023 | creare: 10-01-2023 | Vizite: 326
Bibliografie
High doses of statins increase osteoporosis risk, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/12/221219094912.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Analiză: Cum scădem LDL-colesterolul prin dietă și medicație
  • Statinele
  • Statine + Colchicină - importanța tratării inflamației alături de scaderea LDL-colesterolului în abordarea aterosclerozei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum