Suplimentele comune recomandate pentru reducerea colesterolului sunt adesea ineficiente: comparația cu un medicament din clasa statinelor

©

Autor:

Suplimentele comune recomandate pentru reducerea colesterolului sunt adesea ineficiente: comparația cu un medicament din clasa statinelor
Rosuvastatina, un medicament din clasa statinelor aprobat pentru uz medical în urmă cu aproape două decenii, este semnificativ mai eficient decât suplimentele alimentare în scăderea nivelului de colesterol, potrivit concluziilor unui studiu prezentat în cadrul sesiunilor științifice ale Asociației Americane a Inimii. Suplimentele evaluate au inclus extracte de ulei de pește, scorțișoară, usturoi, turmeric, drojdie de orez roșu și steroli vegetali.
Esențial pentru buna desfășurare a proceselor biologice din organismul uman, colesterolul a atras atenția cercetătorilor în ultimele decenii, datorită potențialului său de a influența semnificativ multe dintre funcțiile îndeplinite de organe. Colesterolul reprezintă, în termeni simpli, o moleculă care circulă prin sânge sub forma unor lipoproteine. În funcție de densitatea acestor lipoproteine, colesterolul poate fi considerat „bun” sau „rău”. Colesterolul bun, de tipul HDL-C (lipoproteine de densitate mare), poate oferi protecție împotriva bolilor cardiovasculare.

În schimb, acumulările excesive de colesterol rău, de tipul LDL (lipoproteine cu densitate mică), pot contribui la formarea plăcilor de aterom și la creșterea riscului de afecțiuni cardiovasculare sau evenimente cardiovasculare majore, inclusiv AVC sau stop cardiac. În prezent, un nivel al colesterolului LDL de peste 130 de miligrame (mg) /decilitru (dL) este considerat periculos pentru sănătatea inimii. Anual, la nivel global sunt înregistrate mai mult de 4,5 milioane de decese în rândul persoanelor cu niveluri ridicate ale colesterolului LDL.

Suplimentele alimentare au fost recomandate ca potențiale opțiuni pentru reducerea nivelului colesterolului LDL, în ciuda inexistenței unor dovezi medicale care să susțină aceste recomandări. Studiul actual, o colaborare a cercetătorilor de la șase instituții universitare sau de profil medical din SUA, și-a propus să ajute la înțelegerea efectelor suplimentelor alimentare în reducerea nivelului colesterolului LDL și implicit al riscului de evenimente cardiovasculare. Studiul a evaluat efectele a șase suplimente comune (ulei de pește, scorțișoară, usturoi, turmeric, drojdie de orez roșu și steroli vegetali), cât și al unui medicament din clasa statinelor (Rosuvastatina).

La începutul studiului, participanții au avut niveluri ale colesterolului LDL ce variau între 70-189 mg/dL, asociate cu un risc de 5-20% de a dezvolta boli cardiovasculare aterosclerotice în următorii zece ani. La sfârșitul perioadei de studiu, participanții care au primit Rosuvastatina și-au redus nivelul colesterolului LDL cu aproape 38%. În schimb, participanții care au primit suplimente au avut niveluri ale colesterolului LDL similare cu cele ale participanților la studiu incluși în grupul de martori, care nu au beneficiat de niciun tratament. Mai mult decât atât, în grupul participanților care au primit suplimente cu extract de usturoi, nivelurile LDL au crescut, comparativ cu grupul martor.

sursa: News Medical
foto: Natalia Golubnycha / Shutterstock.com

Data actualizare: 09-11-2022 | creare: 09-11-2022 | Vizite: 285
Bibliografie
Rosuvastatin vastly superior to six common heart health supplements, link: https://www.news-medical.net/news/20221107/Rosuvastatin-vastly-superior-to-six-common-heart-health-supplements.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Colesterolul din ouă nu crește riscul de demență sau Alzheimer
  • Terapia farmacologică pentru creșterea HDL-colesterolului este necesară?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum