Statinele nu oferă beneficii tuturor persoanelor cu un nivel ridicat al colesterolului, indică un studiu

©

Autor:

Statinele nu oferă beneficii tuturor persoanelor cu un nivel ridicat al colesterolului, indică un studiu
Persoanele cu un nivel ridicat al colesterolul LDL (considerat un tip de „colesterol rău”), dar cu valori optime ale trigliceridelor și ale colesterolului HDL (considerat un tip de „colesterol bun") care urmează o terapie cu statine, nu obțin beneficii în urma tratamentului, potrivit unui studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Florida de Sud.
Utilizate pentru scăderea nivelului colesterolului și implicit pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare, statinele sunt în prezent unele dintre cele mai administrate medicamente la nivel global. La unii pacienți, însă, statinele nu oferă niciun fel de beneficiu, potrivit concluziilor unei noi cercetări, bazată pe revizuirea unor  studii randomizate ample. Obiectivul lucrării de cercetare a fost acela de a analiza efectele tratamentelor cu statine asupra persoanelor cu niveluri ridicate ale colesterolului LDL, dar cu valori optime ale colesterolului HDL și al trigliceridelor, care nu aveau probleme de sănătate.

Descoperirile cercetătorilor, publicate în revista Current Opinion in Endocrinology, Diabetes and Obesity, au arătat că LDL are „o asociere foarte slabă” cu bolile cardiovasculare și cu accidentul vascular cerebral, astfel că beneficiile administrării statinelor au fost unele inexistente în rândul persoanelor cu niveluri de trigliceride și HDL optime, chiar dacă nivelul colesterolului LDL era unul ridicat.

„Persoanele cu un stil de viață sănătos, active din punct de vedere fizic, cu o greutate normală și o dietă săraca în carbohidrați, au în general niveluri normale ale trigliceridelor și ale colesterolului HDL, dar uneori un nivel ridicat al colesterolului LDL. Descoperirile din studiul actual arată că aceste persoane, care urmează o dietă sănătoasă și au un stil de viață sănătos, precum și un LDL ridicat, nu au nevoie de tratamente cu statine, deoarece nu le oferă niciun beneficiu”, concluzionează autorul studiului, profesorul și cercetătorul David Diamond de la Universitatea din Florida de Sud.

sursa: News Medical

Data actualizare: 03-10-2022 | creare: 03-10-2022 | Vizite: 477
Bibliografie
Healthy people with high cholesterol don't stand to benefit from statins, research says, https://www.news-medical.net/news/20220920/Healthy-people-with-high-cholesterol-dont-stand-to-benefit-from-statins-research-says.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STUDIU: Relația dintre dietă, hipercolesterolemie și cancerul intestinal
  • Hipercolesterolemia la vârsta a treia ar putea însemna o mai bună sănătate a creierului
  • Praluent, un medicament pentru reducerea colesterolului a fost asociat cu reducerea riscului de deces
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum