Afecțiunile gingivale asociate cu un risc crescut de cancer la femeile în vârstă

©

Autor:

Afecțiunile gingivale asociate cu un risc crescut de cancer la femeile în vârstă
Femeile aflate în perioada postmenopauzală, care prezintă în istoricul medical afecțiuni gingivale, sunt mult mai predispuse la cancer, potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul științific Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, la care au participat aproape 66,000 de femei.

Studiul realizat de noi a fost suficient de amplu și amănunțit astfel încât să evalueze, nu doar riscul general de cancer în rândul femeilor în vârstă cu boală periodontală, dar a oferit și informații prețioase cu privire la localizările specifice ale cancerelor,” punctează Jean Wactawski-Wende, decanul Universității din Buffalo, profesor de epidemiologie și sănătatea mediului.

În studiu au fost incluse 65,869 de femei în postmenopauză care au luat parte la Women's Health Initiative, un studiu prospectiv care se desfășoară și în prezent cu scopul de a evalua factorii ce contribuie la creșterea riscului de morbiditate și mortalitate la femeile în vârstă din America. Vârsta medie în rândul femeilor participante a fost de 68 de ani.

Femeile care au declarat în istoricul medical afecțiuni gingivale au prezentat un risc general pentru cancer cu 14% mai mare. Iar dintre cele 7,149 cazuri de cancer diagnosticate printre participantele la studiu, majoritatea – însemnând 2,416 – au fost formațiuni canceroase mamare.

Apar tot mai multe dovezi care susțin relația între bolile paradontale și majorarea riscului pentru cancer.

Despre cele mai frecvente afecțiuni ale gingiei, simptome, cauze și tratament, citiți în articol

Cancerul esofagian a fost cel mai puternic asociat cu afecțiunile periodontale, raportează cercetătorii. „Prin localizarea esofagului în proximitatea cavității orale, patogenii care favorizează instalarea patologiei paradontale dețin un acces mult mai facil la mucoasa esofagiană, fapt care majorează riscul de cancer la acest nivel.

Mai multe infrmații despre cancerul esofagian puteți afla aici

Cancerul de esofag este unul dintre cele mai fatale forme de cancer, dar din păcate etiologia acestuia nu a fost încă determinată, inflamația cronică fiind unul dintre elemetele care favorizează procesul canceros.

Riscul pentru cancerul de colecist a fost de asemenea mult mai mare în rândul femeilor cu istoric de boli periodontale participante la studiu: „inflamația cronică se numără printre factorii de risc pentru apariția cancerului de colecist, dar acesta este primul studiu care sugerează o asociere semnificativă între patologia gingivală și riscul pentru acest tip de cancer”.

Citiți pe larg despre cancerul veziculei biliare în articol.

Patogenii specifici implicați în apariția bolii paradontale se pare că stimulează proceul inflamator, chiar și în cantități foarte mici, aceste bacterii fiind izolate de la nivelul organelor și sistemelor, inclusiv țesuturilor afectate de cancer, cum este și situația cancerului esofagian. În acest caz este extrem de important să se stabilească dacă boala periodontală poate fi în mod cert considerată un factor de risc pentru cancerul esofagian, pentru a adopta atitudinea corespunzătoare și toate măsurile  de prevenție, în special în rândul femeilor care au renunțat la fumat, respectiv al femeilor în vârstă care fumează în mod curent.

Asocierea este cu mult mai evidentă în rândul femeilor în vârstă, acesta fiind un grup mult mai predispus la afecțiuni paradonatale, respectiv din prisma faptului că procesul de îmbătrânire este un factor de risc nemodificabil pentru carcinogeneză.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 03-02-2019 | creare: 06-09-2017 | Vizite: 2522
Bibliografie
History of gum disease increases cancer risk in older women, link: https://medicalxpress.com/news/2017-07-history-gum-disease-cancer-older.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: