Alergarea și durerea de spate

©

Autor:

Alergarea și durerea de spate

Majoritatea persoanelor vor experimenta, la un moment dat, un episod de dureri de spate. Este la fel de frecventă printre alergători, deși mulți dintre aceștia tind să privească rigiditatea și durerea la spate ca parte a antrenamentului fizic, până în momentul în care durerea devine debilitantă.

Poate alergarea să determine apariția durerii de spate?

Problemele specifice ale spatelui includ afecțiuni precum hiperlordoza, întinderi musculare, entorse și hernie de disc. Alergarea nu provoacă niciuna dintre acestea, dar cu siguranță le poate agrava.

Alergatul este un exercițiu cu impact mare asupra spatelui. Cu cât alergi mai repede, cu atât picioarele tale vor lovi mai tare asfaltul. Stresul repetitiv asupra corpului poate fi greu de tolerat la nivelul articulațiilor și al coloanei vertebrale.

Studiul publicată în British Journal of Sports Medicine a descoperit că coloana vertebrală s-a micșorat cu câțiva milimetri după o alergare de 6 km, iar contracția a fost direct proporțională cu viteza de rulare. (1) Deși relația dintre contracția coloanei vertebrale și starea de durerea nu este pe deplin cunoscută, aceste rezultate arată cât de multă tensiune se poate produce la nivelul coloanei vertebrale.

Cu toate acestea, alergatul poate reduce durerile de spate cauzate de obezitate sau de un stil de viață sedentar, spre exemplu. Stresul, anxietatea și depresia contribuie, de asemenea, la durerile de spate.

Cercetările au arătat că sportivii de performanță, inclusiv alergătorii competitivi, suferă de fapt mai puțin dureri de spate decât o persoană obișnuită. (2)

Poți alerga dacă ai dureri cronice de spate?

În primul rând, oprește-te și fă câteva exerciții de întindere. Dacă durerea se agravează solicită tratament. Majoritatea durerilor de spate au o cauză specifică, pe care trebuie să o tratezi înainte să se înrăutățească.

Alergarea poate agrava simptomele durerilor de spate, cum ar fi:

  • dureri musculare;
  • junghi;
  • durere la aplecare sau la ridicare.


Durerea de spate apărută în timpul alergării

Diagnosticarea durerilor puternice, care apar brusc: cauze frecvente

Durerea acută, ascuțită a spatelui este cauzată de o problemă mecanică din spate (ceea ce înseamnă o problemă cu oasele, discurile, ligamentele sau mușchii spatelui) și este unul dintre cele mai frecvente tipuri de dureri de spate. Unele cauze specifice ale durerilor acute de spate includ:

Spasme musculare - o contracție prelungită sau o rigidizare a mușchilor spatelui, care poate fi declanșată de traumatisme sau tulpini repetitive. Un spasm poate produce dureri de spate ascuțite în partea superioară sau inferioară a spatelui.

Hernia de disc - poate provoca durere bruscă și ascuțită a spatelui. Poate rezulta din ridicarea necorespunzătoare a obiectelor grele sau o activitate excesiv de intensă. Durerea de spate ascuțită care se simte în partea inferioară a spatelui și mai în jos, în fese, numită sciatica, este un simptom comun al hernii de disc.

Fractură de compresiune - fractură a oaselor coloanei vertebrale (vertebre). Poate fi cauzată de traume (o cădere sau accident de mașină) sau de oase slăbite (osteoporoză), iar durerea este adesea foarte ascuțită.

Infecţie - o afecțiune rară cunoscută sub numele de osteomielită poate provoca o infecție a vertebrelor Odată cu infecția, durerile de spate sunt de obicei însoțite de febră și alte simptome.

Alte simptome care necesită asistență medicală imediată dacă durerile de spate sunt însoțite de febră, amorțeală sau furnicături, dureri la extremități, slăbiciune progresivă sau dificultăți la mers.

Diagnosticarea durerilor cronice care apar după alergare - cauze frecvente

Dacă durerea s-a dezvoltat pe parcursul a câtorva zile sau săptămâni, este probabil o problemă tipică la nivelul spatelui care începe ca o durere cu risc scăzut și devine mai periculoasă pe măsură ce durerea crește în intensitate. (3)

 

Durerea cronică de spate este definită ca durerea care persistă timp de 12 săptămâni sau mai mult. Peste 20 % dintre persoanele afectate de dureri acute de spate dezvoltă dureri cronice de spate cu simptome persistente.


Există trei tipuri de dureri comune la nivelul spatelui: dureri ale mușchilor, dureri ale oaselor și dureri discogene.

  • Dureri ale mușchilor - apar pe fiecare parte a coloanei vertebrale. Printre simptome se numără spasmele musculare și durere într-o parte a coloanei vertebrale sau în cealaltă, în special atunci când alergi.
  • Dureri ale oaselor - se manifestă sub formă de dureri care afectează întreaga zonă a spatelui. Dacă ai peste 65 de ani, este posibil să te confrunți cu dureri de spate artritice.
  • Durerea discogenă - se caracterizează prin durere care se agravează atunci când te apleci înainte.


Cum previi durerea de spate?

Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a reduce durerile de spate cauzate de alergare.

  • Încălzește-te înainte de alergare.
  • Nu începe să alergi cât poți de repede; pregătește-te până ce poți ajunge la o viteză mai mare.
  • Fă exerciții de întindere de mai multe ori pe parcursul zilei.
  • Poartă încălțăminte potrivită, de susținere;
  • Evită să alergi pe beton, daca este posibil.
  • Dacă ai acces la bazin, un studiu publicat în Jurnalul American de Medicină Fizică și Reabilitare din 2011 a descoperit că apele adânci reduc semnificativ durerea la pacienții cu dureri cronice de spate cronice, prin creșterea forței musculare și a mobilității.

Data actualizare: 23-05-2020 | creare: 06-09-2019 | Vizite: 14006
Bibliografie
1. "British Journal of Sports Medicine"; Spinal Loading During Circuit Weight-Training and Running; P. Leatt; September 1986
2. The long-term effects of physical loading and exercise lifestyles on back-related symptoms, disability, and spinal pathology among men.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7604346
3. Low Back Pain Fact Sheet. Url: https://www.ninds.nih.gov/disorders/patient-caregiver-education/fact-sheets/low-back-pain-fact-sheet
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum