Alergia la nichel - înroșirea pielii după purtarea bijuteriilor

Alergia la nichel - înroșirea pielii după purtarea bijuteriilor

Alergia la nichel este un tip de hipersensibilitate la contact, fiind o reacție alergică de tip tardiv. Deși sunt multe metale cunoscute ca trigger al unor reacții alergice, nichelul este cel mai frecvent dintre ele.

Dermatita de contact este produsă de expunerea externă a pielii la metale, plante sau chimicale. Unele metale produc o reacție de tip hipersensibilitate întârziată tip IV, în care inflamația cutanată este produsă de celule T tip haptenă.

10-15% din populație suferă de hipersensibilitate de contact la metale. Aurul, argintul, nichelul, mercurul, cuprul, titanul și cobaltul sunt metale prezente în bijuterii, materiale dentare, telefoane mobile și monede. Alergia la nichel afectează mai frecvent femeile, cu o pondere de 10% față de 2% pentru bărbați.

Din punct de vedere clinic, alergia la nichel este corelată cu dermatita de contact, lichenul plan, pustuloză palmo-plantară, eczemă dishidrotică și glosodinie. Pacienții cu afecțiuni autoimune precum lupus eritematos sistemic, artrită reumatoidă sau sindrom Sjogren sunt mai des afectați de această alergie la metale.

Sulfatul de nichel produce cel mai des reacția de hipersensibilizare, afectând 15% din populație, urmat de cobalt (5%) și dicromat de potastiu.

Aliajele cu nichel sunt folosite în stomatologie, dar acesta poate fi prezent și în alimente, devenind o amenințare pentru sănătatea publică. Aliajele pe bază de nichel sunt ieftine și ușor de procesat, dar sunt predispuse la coroziune în contact cu aerul.

Alergiile la metale sunt diagnosticate prin testele pe bază de patch-uri. Îndepărtarea obiectelor pe bază de metale care produc reacțiile alergice reduce semnificativ tabloul clinic.

Mecanismul reacției alergice după purtarea bijuteriilor

Implicarea sistemului imun, a barierei epiteliale și a mecanismelor homeostatice sunt implicate în procesul patogenic molecular al alergiei la metale.
Ionii de nichel eliberați din aliaje sunt posibili alergeni sau haptene care pot declanșa inflamația stratului cutanat. Aceștia penetrează pielea și activează celulele epiteliale care sintetizează citokine sau chemokine, subtanțe cu rol în inflamație. Reacția urmărește răspunsul complexelor imune circulante care urmăresc activarea celulelor prezentatoare de antigene și a celulelor T. Anumite citokine activează celulele prezentatoare de antigene, citokine precum celulele Langerhans sau celulele dendritice. Celulele prezentatoare de antigene activate ajung la nivelul ganglionilor limfatici unde prezintă alergenul sau haptena, celulelor T CD4 pozitive. Reexpunerea la același alergen va produce activarea celulelor T haptenă-specifice ce vor intra în fluxul sanguin și vor produce reacții de hipersensibilitate vizibilă, la 48-72 ore de la expunere.

Absorbția

Metabolizarea metalelor de către organism depinde de timpul de expunere, distribuția tisulară, absorbția medie și excreția metalului. Timpul de înjumătățire al nichelului este de aproximativ 17-39 ore și eliminarea renală și plasmatică la 20-34 ore. Deși timpul de penetrare a pielii de către nichel este relativ lent, 50 ore, cloridul de nichel are penetranță mai mare decât sulfatul de nichel. Selecția sărurilor de nichel este un considerent important când se efectuează o testare patch,

Absorbția nichelului la nivel gastrointestinal, din alimente, influențează biodisponibilitatea nichelului în organism. 25% din nichelul prezent ingerat din apă este absorbit din intestine și eliminat prin urină și doar 1% este absorbit. Modelul compartimental și parametrii cinetici scad toxicitatea nichelului absorbit din alimente și apă.

Genetica

Abosrbția metalelor este influențată și de componenta genetică. S-a demonstrat că polimorfismul unic al nucleotidelor influențează nivelul metalelor în corp. 11 metale și urme de metale precum: aluminiu, cadmiu, zinc, magneziu, cobalt, cupru, crom, mercur, mangan, molibden, nichel au fost analizate. Probe de ADN au fost analizate în acest studiu și s-a demonstrat că există 2 regiuni: 4q24 și 1q4, asociate cu nivelul de magneziu. Aceste regiuni au rol o proteină cu rol transportor în metabolismul magneziului și zincului. Astfel, s-a ajuns la concluzia că există multiple căi de metabolizare a metalelor, cu rol în individualizarea toxicităților la metale. (1)

S-a demonstrat și că femeile sensibilizate la nichel au o prevalență mai mare de HLA-B35 și antigene BW22. Mutații în genele filagrinei prin pierderea funcției par să crească riscul alergiei la nichel. (2)

Cauze

 • Purtarea de bijuterii, ceasuri de mână, haine – mai frecvent la femei
 • Expunere ocupațională: casieri, coafeze, bijutieri, tehnicieni dentari, mecanici auto, electricieni – mai frecvent la bărbați
 • Aurul alb și oțelul inoxidabil eliberează o cantitate redusă de nichel
 • Produsele de machiaj, de spălat și detergenții reprezintă o cauză posibilă
 • La copii: cerceii, fermoarele, nasturii, bijuteriile purtate de mamă, metal de la pat, lenjerie intimă, jucării, magneți, chei
 • Aparatele ortodontice pot cauza: cheilită, eczemă periorală, stomatită, dermatită sistemică (pleoape, degete, urechi, periorbital)
 • Alergia la nichel nu e o contraindicație pentru montarea dispozitivelor ortopedice, deși în unele cazuri pot accentua reacția de hipersensibiliate
 • Purtarea cerceilor este cauza principală, documentată de testarea prin patch (81,5% din femeile testate au cercei) (2)

Clinic

Dermatita de contact cauzată de nichel poate produce leziuni severe prin eczeme severe la nivelul mâinii, conducând la incapacitatea de a lucra, scăzând calitatea vieții. (2)

Diagnostic

Anamnezic: expunere, inclusiv cea zilnică, condiții de mediu, ocupații profesionale anterioare și prezente. La copii e importantă ocupația și expunerea părinților.
Clinic: erupție primară sau erupție secundară generalizată, eczematoasă sau nu.

Erupția primară:

 • Leziuni eczematoase recurente în regiunile expuse direct la nichel: lobul urechilor, articulația mâinii, gât, ombilic. Fața și scalpul pot fi afectate în urma contactului direct cu telefonul mobil, agrafe de păr
 • Indivizii sensibilizați: dermatită de contact sistemică (afectarea zonelor anterior expuse, exantem maculopapular, eczemă flexurală, leziuni vasculită-like, eczemă dishidrotică, sindromul babuin și simptome generale: cefalee, febră, artralgii, pirozis, greață, diaree, vărsături)
 • Sindromul babuin este o afecțiune tipică, dar rară, cu o erupție violacee-roz în regiunea genitală, coapsele interioare și fese. Predilecția pentru zonele flexurale se pune pe baza ocluziei locale și a transpirației.

Patch diagnostic

Acest test cuatifică dacă pacientul a fost sensibilizat la nichel sau nu și nu este un indicator al bolii clinice. Testul e pozitiv la 10-30% din femei, 2-8% bărbați. Concentrația standard a patch-ului este de 5% în Europa și 2,5% în SUA. Reacțiile pozitive sunt puternice, de obicei, dar reacțiile fals-pozitive pot apărea în: atopie. Testul fals-negativ poate apărea, dar când tabloul clinic susține diagnosticul, se indică repetarea testului cu clorid de nichel 5%.
Limitări: suprafața mică de testare, hipermobilitate.

Testarea dimetil-gloxim

Identifică obiectele cu o concetrație înaltă de nichel. Un obiect cu reacție negativ are probabilitate redusă să producă dermatită.

Provocarea orală experimentală

Acestă tehnică nu e aplicată de rutină. Se utilizează la pacienții cu eczemă dishidrotică.

Testul de imersie a degetului

Pacientul își pune unul sau mai multe degete în soluție cu cu nichel pentru a vedea la ce concentrație apare reacție cutanată la nivelul mâinii. Este indicat în cazuril de expunere profesională.

Testul de proliferare al limfocitelor

Utilizat pentru depistarea sensibilității la nichel.

Testul Prick

Indicat în urticarie de contact la expunerea cu nichel.

Testul intradermic

Nu este folosit pe scară largă în practica de zi cu zi. Poate fi aplicat în cazul în care rezultatului patch-ului este nesigur, ori pentru a identifica o reacție fals-pozitivă sau pentru a confirma alergia la nichel la pacienții cu patch negativ, dar tablou clinic sugestiv.

Prevenție

 • Evitarea contactului direct a tegumentului cu produsele ce conțin nichel
 • Antiperspirantele pot preveni reacția alergică la nichel, prin reducerea secreției glandelor sudoripare
 • Renunțarea la fumat: s-a demonstrat prezența nichelului într-o concentrație de 1- 3 μg/țigară


Tratament

1. Tratament simptomatic:

 • Antihistaminice
 • Comprese reci antiseptice
 • Steroizi topici
 • Antibiotice locale sau orale
 • Emoliente


2. Steroizi local: prima linie de tratament și oral.
3. Inhibitori de calcineurină: pentru dermatita atopică. Nu produc atrofie cutanată, glaucom, cataractă ca și steroizii. Pimecrolimus cremă pentru față sau Tacrolimus unguent 0,1% pentru mâini.
4. Psoralen si radiații UVA: în formele cronice.
5. Disulfiram: rezultate în eczema dishidrotică, scăzând absorbția și metabolizarea nichelului. Poate avea toxicitate hepatică și este interzis consumul de alcool în timpul tratamentului.
6. Agenți de legare a nichelului și creme de barieră: ETDA (acidul tetraacetic diamino-etilen) combinat cu steroizi locali. Clioquinol asociat cu hidrocortizon sau flumetazon.
7. Dietă redusă în nichel: făina integrală, ovăzul, legume, alune, soia, ciocolata.
8. Hiposensibilizare la nichel: administrarea orală de nichel 5 mg/săptămână/ 6 săptămâni
9. Acidul 9-cisretinoic: retinoid oral folosit în cazurile severe, cronice, refractare de dermatită a mâinii cu efect antiinflamator și imunomodulator.

Prognostic

Alergia la nichel este o afecțiune dobândită pe viață, care necesită diagnostic precoce și management adecvat.
Factori de prognostic negativ pentru alergia la nichel:

 • Afectarea mâinilor
 • Infecții bacteriene secundare
 • Expunerea continuă la nichel
 • Istoric de atopie
 • Alergii de contact multiple (2)


Concluzii

Alergia la nichel este o afecțiune cu o mare morbiditate, afectând calitatea vieții pacienților. O educație medicală adecvată poate preveni episoadele viitoare, însoțită de un tratament și un diagnostic corect.


Data actualizare: 17-05-2018 | creare: 17-05-2018 | Vizite: 7188
Bibliografie
1. Masako Saito, Rieko Arakaki, Akiko Yamada, Takaaki Tsunematsu, Yasusei Kudo, Naozumi Ishimaru. Molecular Mechanisms of Nickel Allergy. Int J Mol Sci. 2016 Feb; 17(2): 202.
2. Fernanda Torres, Maria das Graças, Mota Melo, Antonella Tosti. Management of contact dermatitis due to nickel allergy: an update. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2009; 2: 39–48.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum