Alertele „fantomă” ale telefonului și dependența de smartphone
Autor: Costin Oana

Cercetătorii numesc aceste situații „experiențe fantomă de comunicare”, iar Daniel Kruger, cercetător la Institutul pentrtu Cercetări Sociale din cadrul Universității din Michigan consideră că frecvența acestor situații ar fi legată de dependența de telefonul mobil.
La studiu au participat 766 de persoane (384 femei și 382 de bărbați). Participanții au completat un chestionar de evaluare a personalității, apoi au fost întrebați dacă au avut situații în care doar li s-a părut că și-au auzit telefonul sunând sau vibrând și dacă da, cât de frecvent. Un ultim chestionar a fost o scală de evaluare a folosirii telefonului în confruntarea cu diverse probleme (ca metodă de a se simți mai bine, pentru a vorbi cu prietenii când se simțeau singuri și dacă se simțeau anxioși atunci când erau nevoiți să-și închidă telefonul).
Rezultatele au arătat că persoanele care au obținut scoruri ridicate la conștiinciozitate și stabilitate emoțională prezentau simptome mai reduse ale dependenței de telefon, comparativ cu celelalte. Totodată, femeile aveau simptome mai puternice de dependență decât bărbații.
Dependența de telefonul mobil sau de tehnologie nu este inclusă în DSM (Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mintale), dar Kruger consideră că rezultatele studiului său alături de alte cercetări din domeniu ar putea contribui la introducerea acestei dependențe într-o viitoare ediție a manualului, întrucât dependența de telefonul mobil este o problemă reală.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum