Simpla prezență a smartphone-ului în preajma noastră poate reduce capacitatea cognitivă
Autor: Costin Oana

Cercetarea a constat într-o serie de experimente cu un total de aproximativ 800 de participanți, scopul autorilor fiind de a determina modul în care prezența telefonului influențează performanța la activitățile propuse, chiar dacă persoanele nu folosesc telefonul.
Într-un experiment, participanții au primit un test pe computer unde era necesar să acorde o atenție cât mai mare pentru a o putea realiza corect. Aceștia au primit instrucțiuni diferite privind locul de păstrare a telefonului pe durata probei: pe birou cu fața în jos, în buzunar sau geantă, într-o altă cameră (în toate situațiile telefonul trebuia să fie închis). S-a observat că participanții ale căror telefoane au rămas pe durata probei într-o altă cameră au obținut cele mai bune rezultate. Deși persoanele au considerat că s-au concentrat la maximum, simpla prezență a telefonului în apropiere a reprezentat un efort, în sensul că deși mintea conștientă nu s-a gândit la telefon, procesul de împiedicare a gândirii la smartphone limitează resursele cognitive, consideră autorii.
Într-un alt experiment, autorii au fost interesați de modul în care raportarea participanților la propria dependență de telefon influența capacitatea cognitivă. Experimentul era similar cu primul, diferența era că doar unora li s-a spus că trebuie să-și închidă telefonul.
S-a observat că participanții cu dependența cea mai mare de telefon au obținut rezultate mult mai slabe decât ceilalți, în situațiile în care țineau telefonul pe birou sau buzunar/geantă. Dacă telefonul era sau nu închis a avut nicio importanță, simplu fapt de a avea telefonul la îndemână s-a dovedit a reduce capacitatea persoanelor de a se concentra sau de a realiza foarte bine o sarcină, pentru că o parte a creierului se concentrează pe a nu lua sau folosi telefonul.
Studiul a fost pulicat în Journal of the Association for Consumer Research.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Un nou instrument ar putea fi folosit pentru dozarea cu exactitate a litiului, la pacienții cu tulburare bipolară
- Antidepresiv utilizat la scară largă de persoanele cu demență, asociat cu un potențial risc mai mare de mortalitate
- Mamele care alăptează au un risc mai mic de boli mintale
- Un medicament folosit împotriva bolilor mintale grave, sigur și fezabil pentru administrarea simultană în doze de până la 25 mg
intră pe forum