Simpla prezență a smartphone-ului în preajma noastră poate reduce capacitatea cognitivă

©

Autor:

Simpla prezență a smartphone-ului în preajma noastră poate reduce capacitatea cognitivă
Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la McCombs School of Business din cadrul Universității Texas din Austin, când telefonul este la îndemână, chiar dacă este închis, capacitatea cognitivă poate fi semnificativ redusă.

Cercetarea a constat într-o serie de experimente cu un total de aproximativ 800 de participanți, scopul autorilor fiind de a determina modul în care prezența telefonului influențează performanța la activitățile propuse, chiar dacă persoanele nu folosesc telefonul.

Într-un experiment, participanții au primit un test pe computer unde era necesar să acorde o atenție cât mai mare pentru a o putea realiza corect. Aceștia au primit instrucțiuni diferite privind locul de păstrare a telefonului pe durata probei: pe birou cu fața în jos, în buzunar sau geantă, într-o altă cameră (în toate situațiile telefonul trebuia să fie închis). S-a observat că participanții ale căror telefoane au rămas pe durata probei într-o altă cameră au obținut cele mai bune rezultate. Deși persoanele au considerat că s-au concentrat la maximum, simpla prezență a telefonului în apropiere a reprezentat un efort, în sensul că deși mintea conștientă nu s-a gândit la telefon, procesul de împiedicare a gândirii la smartphone limitează resursele cognitive, consideră autorii.

Într-un alt experiment, autorii au fost interesați de modul în care raportarea participanților la propria dependență de telefon influența capacitatea cognitivă. Experimentul era similar cu primul, diferența era că doar unora li s-a spus că trebuie să-și închidă telefonul.

S-a observat că participanții cu dependența cea mai mare de telefon au obținut rezultate mult mai slabe decât ceilalți, în situațiile în care țineau telefonul pe birou sau buzunar/geantă. Dacă telefonul era sau nu închis a avut nicio importanță, simplu fapt de a avea telefonul la îndemână s-a dovedit a reduce capacitatea persoanelor de a se concentra sau de a realiza foarte bine o sarcină, pentru că o parte a creierului se concentrează pe a nu lua sau folosi telefonul.

Mai multe informații despre dependența de smartphone găsiți în acest articol.

Studiul a fost pulicat în Journal of the Association for Consumer Research.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 20-03-2019 | creare: 26-06-2017 | Vizite: 953
Bibliografie
The mere presence of your smartphone reduces brain power, study shows, link: https://medicalxpress.com/news/2017-06-mere-presence-smartphone-brain-power.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum sunt afectați copiii de dependența de smartphone a părinților?
  • Exces în folosirea telefonului - când să ne îngrijorăm?
  • Poate utilizarea smartphone-ului să producă sindromul de tunel carpian?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum