Mai mult de 3 ore pe zi în fața ecranului pot crește riscul de diabet la copii
Autor: Mancaș Mălina

AceÈ™ti factori includ adipozitatea, care reprezintă grăsimea corporală localizată, dar È™i rezistenÈ›a la insulină care apare când celulele nu mai răspund corect la insulină (hormonul produs de pancreas ce controlează nivelul glucozei din sânge).
La cercetare au participat 4500 de elevi de 9-10 ani de la 200 de È™coli primare din Londra, Birmingham È™i Leicester. Acestora le-au fost prelevate probe È™i au fost supuÈ™i investigaÈ›iilor pentru determinarea factorilor de risc metabolic È™i cardiovascular. Aceste analize È™i investigaÈ›ii au vizat lipidele din sânge, rezistenÈ›a la insulină, glucoza circulantă, markerii inflamatori, tensiunea arterială È™i grăsimea corporală. Copiii au fost È™i chestionaÈ›i privind timpul total petrecut zilnic în faÈ›a unui televizor, al unui monitor, tabletă sau smartphone.
Rezultatele chestionarului au arătat că:
- doar 4% dintre copii au menÈ›ionat că nu petrec deloc timp în faÈ›a acestor dispozitive;
- 37 % au menționat că petrec o oră sau mai puțin;
- 28% petrec 1-2 ore;
- 13% petrec 2-3 ore;
- 18% petrec mai mult de 3 ore.
Acest trend a prezentat o asociere cu indicele ponderal (un indicator al greutății în relaÈ›ie cu înălÈ›imea), precum È™i cu grosimea pliului cutanat È™i masa adipoasă, indicatori ai grăsimii corporale totale. Aceste valori au fost semnificativ mai mari la copiii care au raportat că petrec mai mult de 3 ore în faÈ›a unui astfel de dispozitiv electronic, comparativ cu cei care petrec o oră sau mai puÈ›in.
A mai fost observată o asociere între petrecutul a mai mult de 3 ore pe zi în faÈ›a dispozitivelor electronice È™i nivelul leptinei (hormonul ce controlează apetitul), dar È™i nivelul glucozei circulante È™i rezistenÈ›a la insulină.
Asocierea dintre timpul petrecut în faÈ›a dispozitivelor electronice È™i nivelul insulinei, rezistenÈ›a la insulină, indicele ponderal, grosimea pliurilor cutanate È™i grăsimea corporală rămâne semnificativă chiar È™i după eliminarea altor potenÈ›iali factori ce influenÈ›ează, cum ar fi veniturile financiare, mediul familial, stadiul pubertății È™i nivelul de activitate fizică efectuată.
Rezultatele studiului atrag atenÈ›ia că, mai ales în cazul copiilor, reducerea timpului petrecut în faÈ›a televizorului, laptopului, tabletei sau smartphone-ului este benefică È™i poate fi asociată cu reducerea riscului de diabet tip 2, atât la fete, cât È™i la băieÈ›i.
Sursa: Medical News Today
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Medicamentele antipiretice sunt administrate frecvent în mod eronat de către părinți
- Preșcolarii cu o capacitate cardiorespiratorie mai bună obțin rezultate mai bune la testele cognitive
- Pot afecta pesticidele dezvoltarea copiilor?
- Copiii cu alergie persistentă la laptele de vacă sunt mai mici comparativ cu cei alergici la nuci/arahide
- Diabet insipid
- Diabetul gestational
- Diabetul zaharat
- Cetoacidoza diabetica
- Picior diabetic
- Retinopatia diabetica
- Fenomenul Somogyi
- Ulcerele diabetice (mal perforant plantar)
- Boala buloasa a diabetului
- Diabetul in sarcina
- Sfaturi pentru persoanele cu diabet
- Regim diabet
- Indulcitorii artificiali - o alternativa sigura pentru zahar?
- Diabet zaharat
- Noile clasificări ale diabetului zaharat 2018 (5 tipuri)
- Regimul in diabet
- Avc grav, diabet, glaucom, depresie suicid la doar 60 de ani
- Cum trebuie consumata cantitatea de carbohidrati-zi?
- Ce este ?
- Glicemia 137 = diabet?
- Durere de sold la diabetici
- Sunt bune cărțile de Jason Fung pentru diabet și obezitate?
- Dietaindiabet 2