Mai mult de 3 ore pe zi în fața ecranului pot crește riscul de diabet la copii

©

Autor:

Mai mult de 3 ore pe zi în fața ecranului pot crește riscul de diabet la copii
Copiii care petrec 3 sau mai multe ore pe zi în fața unui ecran pot prezenta mai mulți factori de risc asociați cu dezvoltarea diabetului, conform unui studiu recent publicat în Archives of Disease in Childhood.

Acești factori includ adipozitatea, care reprezintă grăsimea corporală localizată, dar și rezistența la insulină care apare când celulele nu mai răspund corect la insulină (hormonul produs de pancreas ce controlează nivelul glucozei din sânge).

La cercetare au participat 4500 de elevi de 9-10 ani de la 200 de școli primare din Londra, Birmingham și Leicester. Acestora le-au fost prelevate probe și au fost supuși investigațiilor pentru determinarea factorilor de risc metabolic și cardiovascular. Aceste analize și investigații au vizat lipidele din sânge, rezistența la insulină, glucoza circulantă, markerii inflamatori, tensiunea arterială și grăsimea corporală. Copiii au fost și chestionați privind timpul total petrecut zilnic în fața unui televizor, al unui monitor, tabletă sau smartphone.

Rezultatele chestionarului au arătat că:
 • doar 4% dintre copii au menționat că nu petrec deloc timp în fața acestor dispozitive;
 • 37 % au menționat că petrec o oră sau mai puțin;
 • 28% petrec 1-2 ore;
 • 13% petrec 2-3 ore;
 • 18% petrec mai mult de 3 ore.

Acest trend a prezentat o asociere cu indicele ponderal (un indicator al greutății în relație cu înălțimea), precum și cu grosimea pliului cutanat și masa adipoasă, indicatori ai grăsimii corporale totale. Aceste valori au fost semnificativ mai mari la copiii care au raportat că petrec mai mult de 3 ore în fața unui astfel de dispozitiv electronic, comparativ cu cei care petrec o oră sau mai puțin.
 
A mai fost observată o asociere între petrecutul a mai mult de 3 ore pe zi în fața dispozitivelor electronice și nivelul leptinei (hormonul ce controlează apetitul), dar și nivelul glucozei circulante și rezistența la insulină.

Asocierea dintre timpul petrecut în fața dispozitivelor electronice și nivelul insulinei, rezistența la insulină, indicele ponderal, grosimea pliurilor cutanate și grăsimea corporală rămâne semnificativă chiar și după eliminarea altor potențiali factori ce influențează, cum ar fi veniturile financiare, mediul familial, stadiul pubertății și nivelul de activitate fizică efectuată.

Rezultatele studiului atrag atenția că, mai ales în cazul copiilor, reducerea timpului petrecut în fața televizorului, laptopului, tabletei sau smartphone-ului este benefică și poate fi asociată cu reducerea riscului de diabet tip 2, atât la fete, cât și la băieți.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 22-03-2017 | creare: 22-03-2017 | Vizite: 1555
Bibliografie
3+ hours daily screen time linked to diabetes risk factors for kids, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/316379.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Persoanele care muncesc mult peste norma obișnuită au un risc mai mare de diabet
 • MIT: Consumul ridicat de dulciuri poate provoca diabet
 • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum