Amețeli în timpul sarcinii - cauze, tratament, recomandări

©

Autor:

Amețeli în timpul sarcinii - cauze, tratament, recomandări

Amețelile în sarcină sunt un „simptom” normal, atât în primul trimestru, cât și în restul sarcinii. Amețelile în timpul sarcinii pot avea mai multe cauze, de la schimbările prin care trece organismul (la începutul sarcinii, în perioada de tranziție), până în momentul dezvoltării fătului (amețelile pot apărea ca urmare a presiunilor exercitate de cel mic asupra vaselor de sânge).

Amețelile în timpul sarcinii devin problematice doar în momentul în care duc la leșin (care poate afecta fătul) sau dacă sunt însoțite de alte simptome. (1)

Care sunt cauzele amețelii în timpul sarcinii?

Principala cauză a apariției amețelilor în sarcină este dată de schimbările hormonale care duc la relaxarea vaselor de sânge. Acest lucru facilitează fluxul sanguin spre făt, însă reduce circulația în restul zonelor corpului. Drept urmare apare hipotensiunea arterială care poate duce la amețeli. (2)

Mai mult, schimbările metabolice din timpul sarcinii pot duce la scăderea nivelul zahărului din sânge, o altă posibilă cauză a amețelilor. Dacă ai anemie sau vene varicoase există un risc și mai mare de a ameți pe durata sarcinii. În al doilea trimestru, amețelile apar ca urmare a presiunii exercitate de uterul mărit asupra vaselor de sânge. De asemenea, amețelile pot apărea și în a doua parte a sarcinii mai ales atunci când stai întinsă pe spate, iar greutatea fătului pune presiune asupra venei cave (o venă de mari dimensiuni care duce sângele din partea inferioară a corpului spre inimă).

Alte posibile cauze ale amețelii în timpul sarcinii includ: (3, 4)

  • Dacă ai vărsături matinale ai un risc mai mare de amețeli (5)
  • Dacă te ridici din pat/de pe scaun prea repede sângele nu are timp să ajungă la creier așa că apar amețelile
  • Dacă stai jos prea mult – 10% dintre femei resimt acest lucru
  • Dacă îți este cald și ești deshidrată
  • Rar, dacă este vorba de o sarcină ectopică (atunci când ovulul fertilizat se atașează în afara uterului), însă în acest caz amețelile sunt însoțite de sângerări vaginale și dureri abdominale (6)


Când ar trebui să mergi la doctor?

Ar trebui să mergi urgent la doctor dacă amețelile sunt însoțite de dureri abdominale și sângerări vaginale. Această asociere de simptome poate indica anumite probleme cu sarcina inclusiv un caz de sarcină ectopică. De asemenea, dacă amețelile sunt însoțite de dureri de cap sau în piept, probleme respiratorii, palpitații sau vedere încețoșată, ar fi bine să contactezi doctorul. (2, 7)

Ce poți face pe moment atunci când amețești?

Cel mai important lucru atunci când amețești este să nu te panichezi. Următorul pas este să te așezi pe scaun/pat pentru a-ți reveni. Dacă nu ai cum, trage aer în piept și inspiră și expiră ușor, dezbracă-te de hainele care te strâng, deschide ferestrele pentru a avea acces la aer curat și spală-te pe față cu apă rece. (2, 4)

Cum poți preveni amețelile din timpul sarcinii?

Mai jos sunt câteva sfaturi care te vor ajuta să limitezi amețelile în timpul sarcinii: (2, 3, 7)

  • Evită să stai în picioare pentru mult timp – dacă nu ai de ales, fă câteva mișcări simple pentru picioare pentru a asigura circulația
  • Ridică-te ușor de pe scaun, din pat, sau din cadă
  • Adoptă o dietă sănătoasă și echilibrată bogată în alimente cu fier și consumă cel puțin cinci mese mici pe zi
  • Evită dușurile sau băile fierbinți
  • Poartă haine comode și largi pentru a evita restricțiile vaselor de sânge
  • Evită să dormi pe spate începând cu al doilea trimestru – doctorii recomandă dormitul pe o parte sau folosirea unor perne pentru a evita blocajele circulatorii
  • Hidratează-te corespunzător cu apă, ceai, sucuri naturale și redu consumul de cafeină (8)
  • Răcorește-te – dacă ai temperatura corporală prea ridicată, tensiune mică și un nivel redus al glicemiei, există un risc mare de amețeli. Asigură-te că ai la îndemână aer condiționat sau un ventilator și gheață.


Amețelile în sarcină pot fi determinate de un număr mare de factori, de cele mai multe ori inofensivi pentru făt. Dacă ți se întâmplă să ai amețeli des sau acestea sunt însoțite de alte simptome, este indicat să vorbești cu doctorul.


Data actualizare: 03-07-2022 | creare: 15-05-2019 | Vizite: 52244
Bibliografie
1. Dizziness during pregnancy due to cardiac myxoma. https://www.researchgate.net/publication/8512729_Dizziness_during_pregnancy_due_to_cardiac_myxoma
2. Pregnancy And Dizziness. https://americanpregnancy.org/pregnancy-health/dizziness-during-pregnancy/
3. Dizziness in pregnancy. https://www.babycentre.co.uk/a228/dizziness-in-pregnancy
4. Dizziness During Pregnancy: Causes And Prevention. https://www.lifehack.org/329111/dizziness-during-pregnancy-causes-and-prevention
5. Hyperemesis Gravidarum. https://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/hyperemesis-gravidarum/
6. An unusual emergency department case: ruptured ectopic pregnancy presenting as chest pain. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5263042/
7. How to relieve dizziness during pregnancy. https://www.pregnancymagazine.com/pregnancy/pregnancy-health/how-to-relieve-dizziness-during-pregnancy
8. Nutrition Column An Update on Water Needs during Pregnancy and Beyond. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1595116/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum