Durerea în timpul sarcinii

Durerea în timpul sarcinii

©

Autor:

Durerea în timpul sarcinii

DeÈ™i se spune că sarcina este cea mai frumoasă perioadă din viaÈ›a unei femei, ea poate fi marcată de evenimente mai puÈ›in plăcute, printre care apariÈ›ia diverselor tipuri de durere: durerile (crampele) abdominale, durerea de spate (lombară), durerea pelvină, durerea de sâni, durerea de cap (cefalee), durerea cauzată de hemoroizi, durerea gingivală, pirozisul, crampele la nivelul membrelor inferioare, durerea neuropată din sindromul de tunel carpian, durerile articulare (1, 2, 3).

Tratamentul de primă linie este acetaminofen (paracetamol), care exercită acelaÈ™i grad de analgezie ca medicamentele non-steroidiene, dar fără să aibă efect de inhibare a prostaglandinelor sau a trombocitelor. Inhibitorii de prostaglandine, spre exemplu aspirina È™i medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene sunt în mod tipic contraindicate pe timpul sarcinii. Dacă totuÈ™i sunt folosite, ele ar trebui administrate doar în primul È™i al doilea trimestru, din cauza riscului crescut de închidere prematură a canalului (ductului) arterial È™i de vasoconstricÈ›ie a arterelor uterine din al treilea trimestru. (3)

Durerile (crampele) abdominale în timpul sarcinii

Durerea de stomac sau crampele abdominale sunt frecvent întâlnite în sarcină, reprezentând ceva normal. TotuÈ™i, uneori pot ascunde o patologie mai serioasă, care trebuie investigată. (4)

De regulă, dacă durerea este uÈ™oară È™i se ameliorează la schimbarea de poziÈ›ie, în repaus, după defecaÈ›ie sau după eliminarea gazelor intestinale, atunci ea nu ar trebui să pună probleme gravidei È™i sarcinii. Printre cauzele acestui tip de durere se numără elongaÈ›ia ligamentelor uterine, constipaÈ›ia È™i balonarea. Pentru prevenÈ›ia constipaÈ›iei, se recomandă consumul de alimente bogate în fibre (cereale integrale, fructe, legume), un aport corespunzător de apă È™i efectuarea regulată a exerciÈ›iilor fizice. (4, 5)

Dacă durerea este severă, însoÈ›ită de sângerare, crampe frecvente, secreÈ›ii vaginale anormale, usturime la urinat, lombalgie, sau nu se remite în repaus, atunci se recomandă apelarea la serviciile medicale de urgență. Acest tip de durere este întâlnit în sarcina ectopică, iminenÈ›a de avort, preeclampsie, naÈ™terea prematură, desprinderea de placentă, infecÈ›iile de tract urinar. (4)

Sarcina ectopică se referă la implantarea ovulului fecundat în afara uterului. Simptomatologia apare între 4 È™i 12 săptămâni de sarcină, incluzând durere abdominală, durere localizată în flancul drept, sangerere vaginală, disconfort la urinat sau defecat. Deoarece sarcina nu este viabilă, ea are indicaÈ›ie de întrerupere prin metode medicamentoase sau chirurgicale. (4)

Preeclampsia reprezintă creÈ™terea tensiunii arteriale la gravidă, de obicei după 20 de săptămâni de sarcină. Este însoÈ›ită de durere severă, persistentă, mai ales în flancul drept, cefalee intensă, tulburări de vedere, edeme gambiere, la nivelul feÈ›ei È™i al mâinilor. Riscul de preeclampsie este crescut la gravidele peste 40 ani, având sarcină gemelară sau tripleÈ›i, cu indicele de masă corporală peste 35, cu istoric personal de diabet zaharat, hipertensiune arterială, boală renală cronică, boli autoimune sau cu istoric familial de preeclampsie. În cazul unui risc crescut de preeclampsie, medicul poate recomanda 75-150 mg pe zi de aspirină pe zi, administrată din a 12-a săptămână de sarcină. DeÈ™i cauza exactă a bolii nu este cunoscută, se presupune că ea apare atunci când există defecte de placentă. Singurul tratament pentru preeclampsie este naÈ™terea iar până atunci, se pot prescrie medicamente antihipertensive, pentru scăderea tensiunii arteriale. (4, 6)

Avortul se referă la pierderea sarcinii în primele 23 săptămâni de sarcină. Principalul semn este sangererea vaginală, însoÈ›ită de durere sau crampe în abdomenul inferior. În cele mai multe dintre cazuri, avortul este confirmat la ecografie. Se consideră că majoritatea avorturilor spontane sunt cauzate de anomalii cromozomiale la făt. Pentru o sarcină sănătoasă, se recomandă evitarea consumului de tutun, alcool È™i droguri. (4, 7)

NaÈ™terea prematură este definită ca naÈ™terea înainte de 37 de săptămâni de sarcină. Simptomatologia include durere asemănatoare cu cea din timpul menstruaÈ›iei, contracÈ›ii regulate, lombalgii È™i scurgerea unui fluid de la nivelul vaginului. În cazul riscului de naÈ™tere prematură, se pot recomanda medicamente care să încetinească sau să oprească naÈ™terea, precum È™i injecÈ›ii cu steroizi, care ajută funcÈ›ia pulmonară a copilului. Femeile cu risc de prematuritate între 24 È™i 29 săptămâni ar trebui să primească sulfat de magneziu, care protejează creierul copilului. De asemenea, magneziul de poate administra È™i la sarcinile între 30 È™i 33 de săptămâni, întrucât protejează fătul împotriva complicaÈ›iilor asociate cu prematuritatea. Se recomandă administrarea steroizilor mai degrabă înainte de 36 de săptămâni, întrucât după această perioadă plămânii fătului încep să funcÈ›ioneze corespunzător, pe cont propriu. (4, 8)

Desprinderea de placentă reprezintă o patologie severă, în care placenta se detaÈ™ează de faÈ›a internă a peretelui uterin. Boala poate afecta È™i copilul, prin creÈ™terea riscului de naÈ™tere prematură, naÈ™tere a unui făt mort È™i retard de creÈ™tere intrauterin. Factorii care pot contribui la apariÈ›ia ei sunt leziunile abdominale, fumatul, abuzul de cocaină È™i hipertensiunea arterială. Printre simptome se numără durerea epigastrică, sângerările vaginale È™i contracÈ›iile frecvente. Dacă sarcina este aproape de termen, atunci s-ar putea recomanda naÈ™terea. În cazul în care copilul este foarte prematur, iar desprinderea este uÈ™oară, atunci mama ar putea fi internată în spital pentru monitorizare. (4, 9)

InfecÈ›iile de tract urinar pot apărea la toate nivelele aparatului urinar: vezica urinară, uretră, rinichi, purtând denumirea de cistită, uretrită sau pielonefrită. Simptomatologia include durere sau usturime la urinat, apariÈ›ia sângelui în urină, nevoia de a urina frecvent ziua sau noaptea, miros urât al urinei, durere abdominală inferioară, lombalgie, febră. În mod obiÈ™nuit, tratamentul implică o cură scurtă de antibiotice, timp de 3-7 zile. (4, 10, 11)

Durerea de spate (lombară) în timpul sarcinii

Durerea lombară este una dintre cele mai comune tipuri de durere apărute în sarcină, mai ales în ultimele luni. În unele cazuri, aceasta dispare după naÈ™tere, în timp ce în altele, ea persistă chiar È™i după ce s-a născut copilul. Cauza durerilor lombare este creÈ™terea uterului, care modifică centrul de greutate È™i determină întinderea muÈ™chilor abdominali. Mai mult, deoarece luarea în greutate exercită o presiune suplimentară asupra tuturor muÈ™chilor corpului, apare o suprasolicitare a articulaÈ›iilor. Pe lângă componenta motorie, È™i hormonii contribuie la apariÈ›ia durerilor lombare. Rolul hormonilor este de a relaxa ligamentele articulaÈ›iei pelvisului, pentru a favoriza trecerea copilului prin canalul vaginal. (12)

PrevenÈ›ia durerilor de spate se poate face prin purtarea unei centuri abdominale speciale, care preia din greutatea uterului, reducând presiunea asupra muÈ™chilor abdominali È™i lombari. De asemenea, pentru calmarea durerii, se pot aplica comprese sau sticle cu apă caldă sau rece pe spate. Încălțămintea utilizată trebuie să fie cu toc mic È™i cu o susÈ›inere bună a arcadei piciorului, precum pantoful de sport. Nu sunt indicate încălțările cu talpa plată sau cu toc mare. Ridicarea greutăților se recomandă a fi făcută prin adoptarea unei poziÈ›ii de genuflexiune, urmată de menÈ›inerea dreaptă a spatelui È™i luarea obiectului respectiv. Este contraindicată ridicarea obiectelor din poziÈ›ie ortostatică, întrucât exercită o presiune suplimentară asupra zonei lombare. (12)

Ameliorarea È™i prevenÈ›ia durerilor se poate face È™i cu ajutorul exerciÈ›iilor fizice permise în sarcină, spre exemplu mers, înot, spinning (ciclism la bicicletă staÈ›ionară), yoga È™i pilates. Pe lângă faptul că reduce durerile lombare, sportul ameliorează constipaÈ›ia, scade riscul de diabet gestational, preeclampsie È™i naÈ™tere cezariană, ajută la sănătatea inimii È™i a vaselor de sânge, favorizează menÈ›inerea unei greutăți optime în sarcină. În mod ideal, femeile gravide ar trebui să efectuează cel puÈ›in 150 minute de activitate aerobică de intensitate moderată pe săptămână. Activitatea aerobică de intensitate moderată se defineÈ™te ca fiind acel efort fizic în care persoana îÈ™i miÈ™că muÈ™chii majori ai corpului, spre exemplu mâinile sau picioarele, într-un mod ritmic, astfel încât frecvenÈ›a cardiacă să crească, cu apariÈ›ia transpiraÈ›iei. În tot acest timp, gravida trebuie să poată să vorbească normal, dar nu È™i să cânte. Printre sporturile contraindicate în sarcină se numără cele de contact, paraÈ™utismul, călăritul, schiatul, surfingul, scuba diving, yoga sau pilates efectuate în săli cu temperaturi crescute. (12, 13)

În unele situaÈ›ii, durerea de spate poate ascunde o complicaÈ›ie a sarcinii, spre exemplu riscul de naÈ™tere prematură sau infecÈ›ia de tract urinar. Se recomandă apelarea la serviciile de urgență dacă, pe lângă durere, apare febră, usturime la urinat sau sângerare vaginală. (12)

Durerea pelvină în timpul sarcinii

Durerea pelvina mai poartă denumirea de durere de centură pelvină sau disfuncÈ›ie a simfizei pubiene. Durerea de centură pelvină nu este periculoasă pentru făt dar poate afecta calitatea vieÈ›ii gravidei. Acest tip de durere poate apărea deasupra osului pubian, la nivelul perineului (zona dintre vagin È™i anus) sau în zona lombară, de o parte sau de ambele părÈ›i. Ea poate iradia la nivelul coapselor. Durerea se agravează la mers, urcat scările, separarea picioarelor, statul într-un picior sau la poziÈ›ia de întoarcere de pe o parte pe alta în pat. (14)

Factorii care cresc riscul de durere de centură pelvină sunt supraponderabilitatea, sarcina multiplă, antecedentele de traumatism la nivelul pelvisului, istoricul de disfuncție a simfizei pubiene la o sarcină anterioară. (14)

Ca tratament se recomandă fizioterapia, a cărei rol este de ameliorare a durerii, creÈ™tere a stabilității È™i posturii articulaÈ›iei pelviene, precum È™i îmbunătățire a funcÈ›iei musculare. De asemenea, gravidele pot purta o centură de susÈ›inere pelvină sau pot folosi cârje pentru a se deplasa. Printre recomandările generale se numără:

  • Purtarea unor pantofi cu talpa plată
  • Evitarea activităților care agravează durerea
  • Odihnă, atunci cand este posibil
  • MenÈ›inerea genunchilor apropiaÈ›i la ieÈ™irea sau intrarea în maÈ™ină
  • Urcatul pe scări câte o treaptă, sau cu spatele
  • Dormitul într-o poziÈ›ie confortabilă, spre exemplu pe o parte, cu o pernă între picioare
  • Statul în È™ezut atunci când gravida se îmbracă
  • Apelarea la ajutorul familiei si al prietenilor


Printre activitățile ce trebuie evitate de o gravidă cu durere de centura pelvină se numară:

  • Statul într-un picior
  • ÎncruciÈ™atul picioarelor
  • Aspiratul
  • Statul în picioare sau în È™ezut pentru perioade lungi de timp
  • Împinsul sau căratul obiectelor grele
  • Căratul obiectelor cu singură mână
  • Èšinutul copilului pe o singură parte (È™old) (14)

 

Pirozisul È™i indigestia în timpul sarcinii

Numeroase femei afirmă pirozis È™i indigestie în sarcină, fiind de cele mai multe ori ceva normal. În alte situaÈ›ii, aceste simptome pot ascunde drept cauză preeclampsia. (15)

Pirozisul se referă la senzaÈ›ia de arsură la nivelul gâtului sau pieptului, aparută din cauza refluxului acidului gastric în esofag. Printre simptomele indigestiei se numără pirozisul, regurgitarea alimentelor în cavitatea bucală, senzaÈ›ia de plenitudine, eructaÈ›iile, vărsăturile. (15)

În primul trimestru de sarcină, indigestia poate fi cauzată de modificările hormonale specifice. În al doilea È™i al treilea trimestru, ea poate fi determinată de miÈ™cările fătului asupra stomacului. Aproximativ 8 din 10 femei experimentează indigestie de-a lungul sarcinii. (15)

Pirozisul este favorizat de:

  • consumul unor mese mari, bogate in grăsimi
  • aportul de ciocolată, suc de fructe sau băuturi cu cofeină
  • efectuarea activităților fizice imediat după masă
  • poziÈ›ia aplecată
  • stări de anxietate (15)


Printre soluțiile care pot ajuta la prevenirea pirozisului si indigestiei se numară:

  • consumul frecvent de porÈ›ii mai mici de mâncare
  • evitarea alimentelor si băuturilor care favorizează arsurile gastrice
  • evitarea alimentelor înainte de culcare
  • dormitul pe partea stângă
  • renunÈ›area la fumat
  • mestecatul gumei
  • menÈ›inerea unei posturi drepte în timpul meselor È™i evitarea clinostatismului după masă
  • evitarea consumului de alimente solide È™i lichide în acelaÈ™i timp (15)


În sarcină, medicamentele împotriva indigestiei È™i pirozisului includ antiacidele, care neutralizează acidul din stomac È™i alginaÈ›ii, care împiedică refluxul acidului gastric în esofag. Dacă simptomatologia nu dispare sub aceste două medicamente, atunci medicul poate recomanda ranitidină sau omeprazol, ambele cu efect de reducere a acididății gastrice. (16)

Durerea de cap (cefaleea) în timpul sarcinii

Durerea de cap este unul dintre cele comune simptome în sarcină, fiind mai frecvent întâlnită în primul È™i al treilea trimestru. În primul trimestru, cauza este reprezentată de modificările hormonale È™i de creÈ™terea volumul sangvin. Alte cauze ale cefaleei sunt lipsa somnului, stresul, renunÈ›area la cafeină, deshidratarea È™i scăderea glicemiei. În al treilea trimestru, durerea de cap apare din cauza posturii gravidei dar È™i a tensiunii determinată de creÈ™terea în greutate. În situaÈ›ii mai grave, cefaleea apare în context de preeclampsie. (17)

Ca tratament sunt preferate remediile naturale, iar dacă acestea nu funcționează, administrarea de acetaminofen. Printre tratamentele naturale se numără:

  • aplicarea unei comprese calde în jurul ochilor si nasului, în cazul durerilor de cap sinusale
  • aplicarea unei comprese calde sau cu gheață la baza gâtului, în cazul cefaleei de tensiune
  • odihnă într-un spaÈ›iu întunecat
  • menÈ›inerea unei posturi corecte a corpului, mai ales in al treilea trimestru
  • masajul umerilor si gâtului
  • efectuarea unei băi sau a unui duÈ™ cald
  • consumul de mese echilibrate
  • controlul glicemiei, prin consumul de mese mici, frecvente
  • efectuarea regulată de exerciÈ›ii fizice (17)

Deoarece pot favoriza apariÈ›ia migrenei, se recomandă evitarea următoarelor alimente: ciocolată, alcool, iaurt, arahide, smântână, brânză măturată, mezeluri. (17)

Se recomandă apelarea la un medic specialist dacă remediile nu duc la ameliorarea cefaleei sau dacă aceasta se agravează, fiind însoÈ›ită de tulburări de vedere, umflarea mâinilor È™i a feÈ›ei, dureri la nivelul hipocondrului drept, creÈ™tere bruscă în greutate. (17)

Durerea de sâni în timpul sarcinii

Pe măsură ce nivelurile hormonale din sarcină se modifică, creÈ™te È™i fluxul sangvin È™i retenÈ›ia de fluide, ceea ce face ca sânii să se mărească, devenind sensibili la atingere. Durerea de sâni poate fi unul dintre primele simptome timpurii ale sarcinii. (18)

Pe lângă sensibilitatea la atingere, mameloanele È™i areolele mamare se închid la culoare, acest lucru datorându-se hormonilor care influenÈ›ează pigmentarea pielii. De asemenea, venele de la nivelul sânilor devin mai evidente, din cauza creÈ™terii aportului sangin. În jurul lunii a 3-a de sarcină, sânii pot începe să secrete colostru, o substanță gălbuie, de consistență groasă. Mai mult, se pot observa tuberculii Montgomery, niÈ™te glande mici localizate la nivelul areolei mamare. (18)

Ca remedii se poate lua în considerare cumpărarea unui sutien de mărime mai mare, cu bretele mai late È™i cu căptuÈ™eală moale din bumbac. (18)

Durerea gingivală în sarcină

Unele gravide pot acuză dureri gingivale È™i sângerare la acest nivel. Din cauza modificărilor hormonale, gingiile devin mai vulnerabile la formarea plăcii dentare, ceea ce duce la inflamaÈ›ie È™i sângerare. AfecÈ›iunea poartă denumirea de gingivită de sarcină. (19)

Pentru menținerea sănătății dinților și gingiilor se recomandă:

  • curățarea dinÈ›ilor de 2 ori pe zi cu ajutorul unei paste cu fluor
  • utilizarea unei periuÈ›e de dinÈ›i cu peri moi
  • evitarea consumului de băuturi È™i alimente bogate în zahăr
  • utilizarea aÈ›ei dentare o dată pe zi, pentru îndepartarea resturilor de mâncare
  • evitarea apei de gură cu alcool
  • renunÈ›area la fumat
  • practicarea gargarei cu sare, care reduce inflamaÈ›ia gingivală (19)

 

Durerea neuropată din sindromul de tunel carpian

Tunelul carpian este o zonă de la nivelul încheieturii mâinii pe unde trece nervul median. Sindromul de tunel carpian apare ca urmare a compresiei nervului median, determinând amorÈ›eală, furnicături sau durere la nivelul mâinii afectate, precum È™i dificultate la coordonarea membrului È™i durere iradiată în braÈ› sau în umăr. (20)

În sarcină, modificarea nivelurilor hormonale poate cauza acumularea de lichide în organism, inclusiv în interiorul tunelului carpian. Patologia este mai frecvent întâlnită în al treilea trimestru, dar poate apărea È™i în primul È™i al doilea trimestru. De regulă, simptomatologia se agravează noaptea È™i dispare o dată cu naÈ™terea copilului. (20)

Pentru ameliorarea durerii se recomandă:

  • dormitul pe partea mâinii mai puÈ›in afectate
  • menÈ›inerea mâinilor în poziÈ›ie ridicată, cât mai mult timp
  • menÈ›inerea unei posturi corecte a mâinilor în timpul lucratului la birou
  • plasarea unei pungi de gheață la nivelul încheieturii afectate
  • menÈ›inerea încheieturii în poziÈ›ie neutră, cu evitarea extensiei È™i flexiei, cât mai mult timp
  • evitarea ridicării de obiecte grele
  • evitarea miÈ™cărilor repetitive care accentuează durerea (20)

Tratamentul constă în fizioterapie sau terapie ocupaÈ›ională. Acest lucru presupune plasarea unei atele la nivelul încheieturii, pentru a o menÈ›ine în poziÈ›ie optimă. De asemenea, se pot efectua exerciÈ›ii pentru încheietura mâinii. Reducerea edemului se poate face prin masajul membrului superior afectat. (20)

Tratamentul durerii în sarcină

Decizia de administrare a unui analgezic în sarcină trebuie să È›ină cont de necesitatea tratamentului È™i de posibilele riscuri la făt. Este bine de È™tiut că medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene de tipul ibuprofen, naproxen È™i diclofenac nu se recomandă în trimestrul al treilea de sarcina. (21)

Paracetamol este tratamentul de elecÈ›ie împotriva durerii uÈ™oare până la moderată din sarcină, având un profil bun de siguranță. DeÈ™i au fost sugerate posibile legături cu autismul È™i ADHD, aceste rezultate sunt considerate de unii experÈ›i ca fiind neconvingătoare, neavând la bază studii È™tiinÈ›ifice. (21)

Utilizarea codeinei în sarcină, mai ales în ultimele săptămâni, poate determina simptome de sevraj la copilul nou-născut. Ea ar putea fi administrată de medic doar dacă alte opÈ›iuni de tratament nu au funcÈ›ionat, nu au putut fi utilizate sau nu au fost potrivite pentru gravida respectivă. (21)

Pentru ameliorarea durerii severe, chiar È™i din timpul travaliului, se pot utiliza opiacee, spre exemplu morfină, tramadol, oxicodonă, fentanil. Utilizarea repetată le poate scădea eficacitatea, dând în acelaÈ™i timp dependență. Gravidele la care se administrează această categorie de analgezice trebuie monitorizate de un obstetrician. Având în vedere că au fost studiate puÈ›ine gravide, decizia de utilizare a opiaceelor trebuie să pună în balanță beneficiile tratamentului versus riscul la făt. (21)


Data actualizare: 27-10-2022 | creare: 27-10-2022 | Vizite: 1281
Bibliografie
1.7 types of pregnancy pains: https://www.henrymayo.com/news-publications/news/2021/7-types-of-pregnancy-pains/
2.The A-Z of body aches and pains during pregnancy: https://www.pampers.com/en-us/pregnancy/pregnancy-symptoms/article/a-z-of-pregnancy-aches-and-pains
3.Pain management in pregnancy: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4584042/
4.Stomach pain in pregnancy: https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/stomach-pain/
5.Common health problems in pregnancy: https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/common-health-problems/
6.Preeclampsia: https://www.nhs.uk/conditions/pre-eclampsia/
7.Miscarriage: https://www.nhs.uk/conditions/miscarriage/
8.Preterm labour and birth: https://www.nhs.uk/pregnancy/labour-and-birth/signs-of-labour/premature-labour-and-birth/
9.What complications can affect the placenta?: https://www.nhs.uk/pregnancy/labour-and-birth/what-happens/placenta-complications/
10.Urinary tract infections: https://www.nhs.uk/conditions/urinary-tract-infections-utis/
11.UTIs during pregnancy are common antreatable: https://utswmed.org/medblog/utis-during-pregnancy/
12.Back pain during pregnancy: https://www.acog.org/womens-health/faqs/back-pain-during-pregnancy
13.Exercise during pregnancy: https://www.acog.org/womens-health/faqs/exercise-during-pregnancy
14.Pelvic pain: https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/pelvic-pain/
15.Indigestion and heartburn in pregnancy: https://www.pregnancybirthbaby.org.au/indigestion-and-heartburn-in-pregnancy
16.Indigestion and heartburn: https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/indigestion-and-heartburn/
17.Headaches and pregnancy: https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/headaches-and-pregnancy/
18.Breast changes during pregnancy: https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/changes-in-your-body/breast-changes-during-pregnancy/
19.Bleeding gums: https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/bleeding-gums/
20.Carpal tunnel syndrome and pregnancy: https://www.pregnancybirthbaby.org.au/carpal-tunnel-syndrome-and-pregnancy
21. Pain relief: https://www.medicinesinpregnancy.org/Medicine--pregnancy/Treatment-of-pain-in-pregnancy/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul durerii în timpul sarcinii
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum