Durerea în timpul sarcinii

©

Autor:

Durerea în timpul sarcinii

Deși se spune că sarcina este cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei, ea poate fi marcată de evenimente mai puțin plăcute, printre care apariția diverselor tipuri de durere: durerile (crampele) abdominale, durerea de spate (lombară), durerea pelvină, durerea de sâni, durerea de cap (cefalee), durerea cauzată de hemoroizi, durerea gingivală, pirozisul, crampele la nivelul membrelor inferioare, durerea neuropată din sindromul de tunel carpian, durerile articulare (1, 2, 3).

Tratamentul de primă linie este acetaminofen (paracetamol), care exercită același grad de analgezie ca medicamentele non-steroidiene, dar fără să aibă efect de inhibare a prostaglandinelor sau a trombocitelor. Inhibitorii de prostaglandine, spre exemplu aspirina și medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene sunt în mod tipic contraindicate pe timpul sarcinii. Dacă totuși sunt folosite, ele ar trebui administrate doar în primul și al doilea trimestru, din cauza riscului crescut de închidere prematură a canalului (ductului) arterial și de vasoconstricție a arterelor uterine din al treilea trimestru. (3)

Durerile (crampele) abdominale în timpul sarcinii

Durerea de stomac sau crampele abdominale sunt frecvent întâlnite în sarcină, reprezentând ceva normal. Totuși, uneori pot ascunde o patologie mai serioasă, care trebuie investigată. (4)

De regulă, dacă durerea este ușoară și se ameliorează la schimbarea de poziție, în repaus, după defecație sau după eliminarea gazelor intestinale, atunci ea nu ar trebui să pună probleme gravidei și sarcinii. Printre cauzele acestui tip de durere se numără elongația ligamentelor uterine, constipația și balonarea. Pentru prevenția constipației, se recomandă consumul de alimente bogate în fibre (cereale integrale, fructe, legume), un aport corespunzător de apă și efectuarea regulată a exercițiilor fizice. (4, 5)

Dacă durerea este severă, însoțită de sângerare, crampe frecvente, secreții vaginale anormale, usturime la urinat, lombalgie, sau nu se remite în repaus, atunci se recomandă apelarea la serviciile medicale de urgență. Acest tip de durere este întâlnit în sarcina ectopică, iminența de avort, preeclampsie, nașterea prematură, desprinderea de placentă, infecțiile de tract urinar. (4)

Sarcina ectopică se referă la implantarea ovulului fecundat în afara uterului. Simptomatologia apare între 4 și 12 săptămâni de sarcină, incluzând durere abdominală, durere localizată în flancul drept, sangerere vaginală, disconfort la urinat sau defecat. Deoarece sarcina nu este viabilă, ea are indicație de întrerupere prin metode medicamentoase sau chirurgicale. (4)

Preeclampsia reprezintă creșterea tensiunii arteriale la gravidă, de obicei după 20 de săptămâni de sarcină. Este însoțită de durere severă, persistentă, mai ales în flancul drept, cefalee intensă, tulburări de vedere, edeme gambiere, la nivelul feței și al mâinilor. Riscul de preeclampsie este crescut la gravidele peste 40 ani, având sarcină gemelară sau tripleți, cu indicele de masă corporală peste 35, cu istoric personal de diabet zaharat, hipertensiune arterială, boală renală cronică, boli autoimune sau cu istoric familial de preeclampsie. În cazul unui risc crescut de preeclampsie, medicul poate recomanda 75-150 mg pe zi de aspirină pe zi, administrată din a 12-a săptămână de sarcină. Deși cauza exactă a bolii nu este cunoscută, se presupune că ea apare atunci când există defecte de placentă. Singurul tratament pentru preeclampsie este nașterea iar până atunci, se pot prescrie medicamente antihipertensive, pentru scăderea tensiunii arteriale. (4, 6)

Avortul se referă la pierderea sarcinii în primele 23 săptămâni de sarcină. Principalul semn este sangererea vaginală, însoțită de durere sau crampe în abdomenul inferior. În cele mai multe dintre cazuri, avortul este confirmat la ecografie. Se consideră că majoritatea avorturilor spontane sunt cauzate de anomalii cromozomiale la făt. Pentru o sarcină sănătoasă, se recomandă evitarea consumului de tutun, alcool și droguri. (4, 7)

Nașterea prematură este definită ca nașterea înainte de 37 de săptămâni de sarcină. Simptomatologia include durere asemănatoare cu cea din timpul menstruației, contracții regulate, lombalgii și scurgerea unui fluid de la nivelul vaginului. În cazul riscului de naștere prematură, se pot recomanda medicamente care să încetinească sau să oprească nașterea, precum și injecții cu steroizi, care ajută funcția pulmonară a copilului. Femeile cu risc de prematuritate între 24 și 29 săptămâni ar trebui să primească sulfat de magneziu, care protejează creierul copilului. De asemenea, magneziul de poate administra și la sarcinile între 30 și 33 de săptămâni, întrucât protejează fătul împotriva complicațiilor asociate cu prematuritatea. Se recomandă administrarea steroizilor mai degrabă înainte de 36 de săptămâni, întrucât după această perioadă plămânii fătului încep să funcționeze corespunzător, pe cont propriu. (4, 8)

Desprinderea de placentă reprezintă o patologie severă, în care placenta se detașează de fața internă a peretelui uterin. Boala poate afecta și copilul, prin creșterea riscului de naștere prematură, naștere a unui făt mort și retard de creștere intrauterin. Factorii care pot contribui la apariția ei sunt leziunile abdominale, fumatul, abuzul de cocaină și hipertensiunea arterială. Printre simptome se numără durerea epigastrică, sângerările vaginale și contracțiile frecvente. Dacă sarcina este aproape de termen, atunci s-ar putea recomanda nașterea. În cazul în care copilul este foarte prematur, iar desprinderea este ușoară, atunci mama ar putea fi internată în spital pentru monitorizare. (4, 9)

Infecțiile de tract urinar pot apărea la toate nivelele aparatului urinar: vezica urinară, uretră, rinichi, purtând denumirea de cistită, uretrită sau pielonefrită. Simptomatologia include durere sau usturime la urinat, apariția sângelui în urină, nevoia de a urina frecvent ziua sau noaptea, miros urât al urinei, durere abdominală inferioară, lombalgie, febră. În mod obișnuit, tratamentul implică o cură scurtă de antibiotice, timp de 3-7 zile. (4, 10, 11)

Durerea de spate (lombară) în timpul sarcinii

Durerea lombară este una dintre cele mai comune tipuri de durere apărute în sarcină, mai ales în ultimele luni. În unele cazuri, aceasta dispare după naștere, în timp ce în altele, ea persistă chiar și după ce s-a născut copilul. Cauza durerilor lombare este creșterea uterului, care modifică centrul de greutate și determină întinderea mușchilor abdominali. Mai mult, deoarece luarea în greutate exercită o presiune suplimentară asupra tuturor mușchilor corpului, apare o suprasolicitare a articulațiilor. Pe lângă componenta motorie, și hormonii contribuie la apariția durerilor lombare. Rolul hormonilor este de a relaxa ligamentele articulației pelvisului, pentru a favoriza trecerea copilului prin canalul vaginal. (12)

Prevenția durerilor de spate se poate face prin purtarea unei centuri abdominale speciale, care preia din greutatea uterului, reducând presiunea asupra mușchilor abdominali și lombari. De asemenea, pentru calmarea durerii, se pot aplica comprese sau sticle cu apă caldă sau rece pe spate. Încălțămintea utilizată trebuie să fie cu toc mic și cu o susținere bună a arcadei piciorului, precum pantoful de sport. Nu sunt indicate încălțările cu talpa plată sau cu toc mare. Ridicarea greutăților se recomandă a fi făcută prin adoptarea unei poziții de genuflexiune, urmată de menținerea dreaptă a spatelui și luarea obiectului respectiv. Este contraindicată ridicarea obiectelor din poziție ortostatică, întrucât exercită o presiune suplimentară asupra zonei lombare. (12)

Ameliorarea și prevenția durerilor se poate face și cu ajutorul exercițiilor fizice permise în sarcină, spre exemplu mers, înot, spinning (ciclism la bicicletă staționară), yoga și pilates. Pe lângă faptul că reduce durerile lombare, sportul ameliorează constipația, scade riscul de diabet gestational, preeclampsie și naștere cezariană, ajută la sănătatea inimii și a vaselor de sânge, favorizează menținerea unei greutăți optime în sarcină. În mod ideal, femeile gravide ar trebui să efectuează cel puțin 150 minute de activitate aerobică de intensitate moderată pe săptămână. Activitatea aerobică de intensitate moderată se definește ca fiind acel efort fizic în care persoana își mișcă mușchii majori ai corpului, spre exemplu mâinile sau picioarele, într-un mod ritmic, astfel încât frecvența cardiacă să crească, cu apariția transpirației. În tot acest timp, gravida trebuie să poată să vorbească normal, dar nu și să cânte. Printre sporturile contraindicate în sarcină se numără cele de contact, parașutismul, călăritul, schiatul, surfingul, scuba diving, yoga sau pilates efectuate în săli cu temperaturi crescute. (12, 13)

În unele situații, durerea de spate poate ascunde o complicație a sarcinii, spre exemplu riscul de naștere prematură sau infecția de tract urinar. Se recomandă apelarea la serviciile de urgență dacă, pe lângă durere, apare febră, usturime la urinat sau sângerare vaginală. (12)

Durerea pelvină în timpul sarcinii

Durerea pelvina mai poartă denumirea de durere de centură pelvină sau disfuncție a simfizei pubiene. Durerea de centură pelvină nu este periculoasă pentru făt dar poate afecta calitatea vieții gravidei. Acest tip de durere poate apărea deasupra osului pubian, la nivelul perineului (zona dintre vagin și anus) sau în zona lombară, de o parte sau de ambele părți. Ea poate iradia la nivelul coapselor. Durerea se agravează la mers, urcat scările, separarea picioarelor, statul într-un picior sau la poziția de întoarcere de pe o parte pe alta în pat. (14)

Factorii care cresc riscul de durere de centură pelvină sunt supraponderabilitatea, sarcina multiplă, antecedentele de traumatism la nivelul pelvisului, istoricul de disfuncție a simfizei pubiene la o sarcină anterioară. (14)

Ca tratament se recomandă fizioterapia, a cărei rol este de ameliorare a durerii, creștere a stabilității și posturii articulației pelviene, precum și îmbunătățire a funcției musculare. De asemenea, gravidele pot purta o centură de susținere pelvină sau pot folosi cârje pentru a se deplasa. Printre recomandările generale se numără:

 • Purtarea unor pantofi cu talpa plată
 • Evitarea activităților care agravează durerea
 • Odihnă, atunci cand este posibil
 • Menținerea genunchilor apropiați la ieșirea sau intrarea în mașină
 • Urcatul pe scări câte o treaptă, sau cu spatele
 • Dormitul într-o poziție confortabilă, spre exemplu pe o parte, cu o pernă între picioare
 • Statul în șezut atunci când gravida se îmbracă
 • Apelarea la ajutorul familiei si al prietenilor


Printre activitățile ce trebuie evitate de o gravidă cu durere de centura pelvină se numară:

 • Statul într-un picior
 • Încrucișatul picioarelor
 • Aspiratul
 • Statul în picioare sau în șezut pentru perioade lungi de timp
 • Împinsul sau căratul obiectelor grele
 • Căratul obiectelor cu singură mână
 • Ținutul copilului pe o singură parte (șold) (14)

 

Pirozisul și indigestia în timpul sarcinii

Numeroase femei afirmă pirozis și indigestie în sarcină, fiind de cele mai multe ori ceva normal. În alte situații, aceste simptome pot ascunde drept cauză preeclampsia. (15)

Pirozisul se referă la senzația de arsură la nivelul gâtului sau pieptului, aparută din cauza refluxului acidului gastric în esofag. Printre simptomele indigestiei se numără pirozisul, regurgitarea alimentelor în cavitatea bucală, senzația de plenitudine, eructațiile, vărsăturile. (15)

În primul trimestru de sarcină, indigestia poate fi cauzată de modificările hormonale specifice. În al doilea și al treilea trimestru, ea poate fi determinată de mișcările fătului asupra stomacului. Aproximativ 8 din 10 femei experimentează indigestie de-a lungul sarcinii. (15)

Pirozisul este favorizat de:

 • consumul unor mese mari, bogate in grăsimi
 • aportul de ciocolată, suc de fructe sau băuturi cu cofeină
 • efectuarea activităților fizice imediat după masă
 • poziția aplecată
 • stări de anxietate (15)


Printre soluțiile care pot ajuta la prevenirea pirozisului si indigestiei se numară:

 • consumul frecvent de porții mai mici de mâncare
 • evitarea alimentelor si băuturilor care favorizează arsurile gastrice
 • evitarea alimentelor înainte de culcare
 • dormitul pe partea stângă
 • renunțarea la fumat
 • mestecatul gumei
 • menținerea unei posturi drepte în timpul meselor și evitarea clinostatismului după masă
 • evitarea consumului de alimente solide și lichide în același timp (15)


În sarcină, medicamentele împotriva indigestiei și pirozisului includ antiacidele, care neutralizează acidul din stomac și alginații, care împiedică refluxul acidului gastric în esofag. Dacă simptomatologia nu dispare sub aceste două medicamente, atunci medicul poate recomanda ranitidină sau omeprazol, ambele cu efect de reducere a acididății gastrice. (16)

Durerea de cap (cefaleea) în timpul sarcinii

Durerea de cap este unul dintre cele comune simptome în sarcină, fiind mai frecvent întâlnită în primul și al treilea trimestru. În primul trimestru, cauza este reprezentată de modificările hormonale și de creșterea volumul sangvin. Alte cauze ale cefaleei sunt lipsa somnului, stresul, renunțarea la cafeină, deshidratarea și scăderea glicemiei. În al treilea trimestru, durerea de cap apare din cauza posturii gravidei dar și a tensiunii determinată de creșterea în greutate. În situații mai grave, cefaleea apare în context de preeclampsie. (17)

Ca tratament sunt preferate remediile naturale, iar dacă acestea nu funcționează, administrarea de acetaminofen. Printre tratamentele naturale se numără:

 • aplicarea unei comprese calde în jurul ochilor si nasului, în cazul durerilor de cap sinusale
 • aplicarea unei comprese calde sau cu gheață la baza gâtului, în cazul cefaleei de tensiune
 • odihnă într-un spațiu întunecat
 • menținerea unei posturi corecte a corpului, mai ales in al treilea trimestru
 • masajul umerilor si gâtului
 • efectuarea unei băi sau a unui duș cald
 • consumul de mese echilibrate
 • controlul glicemiei, prin consumul de mese mici, frecvente
 • efectuarea regulată de exerciții fizice (17)

Deoarece pot favoriza apariția migrenei, se recomandă evitarea următoarelor alimente: ciocolată, alcool, iaurt, arahide, smântână, brânză măturată, mezeluri. (17)

Se recomandă apelarea la un medic specialist dacă remediile nu duc la ameliorarea cefaleei sau dacă aceasta se agravează, fiind însoțită de tulburări de vedere, umflarea mâinilor și a feței, dureri la nivelul hipocondrului drept, creștere bruscă în greutate. (17)

Durerea de sâni în timpul sarcinii

Pe măsură ce nivelurile hormonale din sarcină se modifică, crește și fluxul sangvin și retenția de fluide, ceea ce face ca sânii să se mărească, devenind sensibili la atingere. Durerea de sâni poate fi unul dintre primele simptome timpurii ale sarcinii. (18)

Pe lângă sensibilitatea la atingere, mameloanele și areolele mamare se închid la culoare, acest lucru datorându-se hormonilor care influențează pigmentarea pielii. De asemenea, venele de la nivelul sânilor devin mai evidente, din cauza creșterii aportului sangin. În jurul lunii a 3-a de sarcină, sânii pot începe să secrete colostru, o substanță gălbuie, de consistență groasă. Mai mult, se pot observa tuberculii Montgomery, niște glande mici localizate la nivelul areolei mamare. (18)

Ca remedii se poate lua în considerare cumpărarea unui sutien de mărime mai mare, cu bretele mai late și cu căptușeală moale din bumbac. (18)

Durerea gingivală în sarcină

Unele gravide pot acuză dureri gingivale și sângerare la acest nivel. Din cauza modificărilor hormonale, gingiile devin mai vulnerabile la formarea plăcii dentare, ceea ce duce la inflamație și sângerare. Afecțiunea poartă denumirea de gingivită de sarcină. (19)

Pentru menținerea sănătății dinților și gingiilor se recomandă:

 • curățarea dinților de 2 ori pe zi cu ajutorul unei paste cu fluor
 • utilizarea unei periuțe de dinți cu peri moi
 • evitarea consumului de băuturi și alimente bogate în zahăr
 • utilizarea aței dentare o dată pe zi, pentru îndepartarea resturilor de mâncare
 • evitarea apei de gură cu alcool
 • renunțarea la fumat
 • practicarea gargarei cu sare, care reduce inflamația gingivală (19)

 

Durerea neuropată din sindromul de tunel carpian

Tunelul carpian este o zonă de la nivelul încheieturii mâinii pe unde trece nervul median. Sindromul de tunel carpian apare ca urmare a compresiei nervului median, determinând amorțeală, furnicături sau durere la nivelul mâinii afectate, precum și dificultate la coordonarea membrului și durere iradiată în braț sau în umăr. (20)

În sarcină, modificarea nivelurilor hormonale poate cauza acumularea de lichide în organism, inclusiv în interiorul tunelului carpian. Patologia este mai frecvent întâlnită în al treilea trimestru, dar poate apărea și în primul și al doilea trimestru. De regulă, simptomatologia se agravează noaptea și dispare o dată cu nașterea copilului. (20)

Pentru ameliorarea durerii se recomandă:

 • dormitul pe partea mâinii mai puțin afectate
 • menținerea mâinilor în poziție ridicată, cât mai mult timp
 • menținerea unei posturi corecte a mâinilor în timpul lucratului la birou
 • plasarea unei pungi de gheață la nivelul încheieturii afectate
 • menținerea încheieturii în poziție neutră, cu evitarea extensiei și flexiei, cât mai mult timp
 • evitarea ridicării de obiecte grele
 • evitarea mișcărilor repetitive care accentuează durerea (20)

Tratamentul constă în fizioterapie sau terapie ocupațională. Acest lucru presupune plasarea unei atele la nivelul încheieturii, pentru a o menține în poziție optimă. De asemenea, se pot efectua exerciții pentru încheietura mâinii. Reducerea edemului se poate face prin masajul membrului superior afectat. (20)

Tratamentul durerii în sarcină

Decizia de administrare a unui analgezic în sarcină trebuie să țină cont de necesitatea tratamentului și de posibilele riscuri la făt. Este bine de știut că medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene de tipul ibuprofen, naproxen și diclofenac nu se recomandă în trimestrul al treilea de sarcina. (21)

Paracetamol este tratamentul de elecție împotriva durerii ușoare până la moderată din sarcină, având un profil bun de siguranță. Deși au fost sugerate posibile legături cu autismul și ADHD, aceste rezultate sunt considerate de unii experți ca fiind neconvingătoare, neavând la bază studii științifice. (21)

Utilizarea codeinei în sarcină, mai ales în ultimele săptămâni, poate determina simptome de sevraj la copilul nou-născut. Ea ar putea fi administrată de medic doar dacă alte opțiuni de tratament nu au funcționat, nu au putut fi utilizate sau nu au fost potrivite pentru gravida respectivă. (21)

Pentru ameliorarea durerii severe, chiar și din timpul travaliului, se pot utiliza opiacee, spre exemplu morfină, tramadol, oxicodonă, fentanil. Utilizarea repetată le poate scădea eficacitatea, dând în același timp dependență. Gravidele la care se administrează această categorie de analgezice trebuie monitorizate de un obstetrician. Având în vedere că au fost studiate puține gravide, decizia de utilizare a opiaceelor trebuie să pună în balanță beneficiile tratamentului versus riscul la făt. (21)


Data actualizare: 27-10-2022 | creare: 27-10-2022 | Vizite: 537
Bibliografie
1.7 types of pregnancy pains: https://www.henrymayo.com/news-publications/news/2021/7-types-of-pregnancy-pains/
2.The A-Z of body aches and pains during pregnancy: https://www.pampers.com/en-us/pregnancy/pregnancy-symptoms/article/a-z-of-pregnancy-aches-and-pains
3.Pain management in pregnancy: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4584042/
4.Stomach pain in pregnancy: https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/stomach-pain/
5.Common health problems in pregnancy: https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/common-health-problems/
6.Preeclampsia: https://www.nhs.uk/conditions/pre-eclampsia/
7.Miscarriage: https://www.nhs.uk/conditions/miscarriage/
8.Preterm labour and birth: https://www.nhs.uk/pregnancy/labour-and-birth/signs-of-labour/premature-labour-and-birth/
9.What complications can affect the placenta?: https://www.nhs.uk/pregnancy/labour-and-birth/what-happens/placenta-complications/
10.Urinary tract infections: https://www.nhs.uk/conditions/urinary-tract-infections-utis/
11.UTIs during pregnancy are common antreatable: https://utswmed.org/medblog/utis-during-pregnancy/
12.Back pain during pregnancy: https://www.acog.org/womens-health/faqs/back-pain-during-pregnancy
13.Exercise during pregnancy: https://www.acog.org/womens-health/faqs/exercise-during-pregnancy
14.Pelvic pain: https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/pelvic-pain/
15.Indigestion and heartburn in pregnancy: https://www.pregnancybirthbaby.org.au/indigestion-and-heartburn-in-pregnancy
16.Indigestion and heartburn: https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/indigestion-and-heartburn/
17.Headaches and pregnancy: https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/headaches-and-pregnancy/
18.Breast changes during pregnancy: https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/changes-in-your-body/breast-changes-during-pregnancy/
19.Bleeding gums: https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/bleeding-gums/
20.Carpal tunnel syndrome and pregnancy: https://www.pregnancybirthbaby.org.au/carpal-tunnel-syndrome-and-pregnancy
21. Pain relief: https://www.medicinesinpregnancy.org/Medicine--pregnancy/Treatment-of-pain-in-pregnancy/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Tratamentul durerii în timpul sarcinii
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
   
   
   
  Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
  Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.